Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Meerdere bestanden tegelijkertijd hernoemen

Eén van de nuttigste nieuwe mogelijkheden van OS X 10.10 Yosemite, meerdere bestanden tegelijkertijd hernoemen in de Finder, heeft in de weken nadat deze nieuwe versie van OS X is uitgebracht maar weinig aandacht gekregen.
In het verleden was er software van een ander bedrijf waarmee je dit kon doen (Automator), of moest je je toevlucht nemen tot een shellscript.

Het werkt als volgt:

  • selecteer de bestanden die je wilt hernoemen in de Finder
  • Na het selecteren van de bestanden kun je control-klikken op een van de geselecteerde bestanden en 'Wijzig naam van # onderdelen' kiezen, waarbij '#' het aantal geselecteerde bestanden weergeeft.

Image

  • In de dialoog die dan verschijnt, kun je door middel van een venstermenu de gewenste actie selecteren: tekst vervangen, tekst toevoegen of volgens een complex patroon de naam aanpassen. Let vooral ook op de voorvertoning in de linkeronderhoek van het vensters. Daarin kun je de effecten van je actie zien. De opties zijn:
  • Vervang tekst, waarmee je zoekt naar een tekst fragment dat je vervangt door een ander. In de scherm-afbeelding hieronder vervang ik de datum door "Harris-Halloween". Het is helaas niet mogelijk om te werken met wildcards of uitdrukkingen, dus je kunt geen algemene datum vervangen (maar zie onder voor een alternatieve benadering).

  • Voeg tekst toe, waarmee tekst aan het begin of eind van de  bestandsnaam wordt toegevoegd.
    Hier voeg ik "Harris-Halloween-" toe  aan het begin van de bestandsnaam.

  •  Opmaak, wat een bepaald patroon aan de naam toevoegt, of de naam     vervangt.Opmaak biedt drie verschillende formaten voor de naam. Ze combineren de namen van bestanden met een index, teller of datum, waarbij elk voor of achter de naam toegevoegd kan worden:
  • Naam en index voegt een nummer toe, beginnend met een nummer van je     keuze   * Naam en teller doet hetzelfde, maar met vijf posities, zoals in 00055   * Naam en datum voegt de datum in dit formaat toe: YYYY-MM-DD om HH.MM.SS
  • Je kunt de bestandsnamen ook vervangen door het veld Custom Format te gebruiken. De foto's in mijn voorbeeld-schermafbeeldingen hebben al een datum- en tijdsnaam, en in het voorbeeld hieronder geef ik de bestanden een nieuwe naam die begint met "Harris-Halloween-" plus een indexnummer.

Dit is niet het soort functionaliteit dat velen van ons dagelijks zullen gebruiken, maar het is belangrijk om te weten dat het beschikbaar is voor die momenten waarop je het gedoe van het hernoemen van een hele hoop bestanden wilt vermijden.

Natuurlijk bieden onafhankelijke Mac-ontwikkelaars al sinds lange tijd gereedschap aan met uitgebreidere mogelijkheden.

Name Mangler van Many Tricks en anderen zoals A Better Finder Rename zijn ook prima keuzes. 
En als je bestanden automatisch wil laten hernoemen, probeer dan Noodlesofts Hazel Maar wees zorgvuldig bij het instellen, want met alle mogelijkheden komt ook het risico om er een rommeltje van te maken. 
Ik raad aan om te testen op een kleine serie voordat je Hazel loslaat op een groot aantal bestanden. 

Bron: Tidbits.com