Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

OS X El Capitan-update 10.11.4

De OS X El Capitan 10.11.4-update verbetert de stabiliteit, compatibiliteit en beveiliging van uw Mac. Deze update wordt aanbevolen voor alle gebruikers van OS X El Capitan.

Deze update:
• Maakt het mogelijk om notities met vertrouwelijke informatie te beveiligen met een wachtwoord in Notities
• Maakt het mogelijk om notities alfabetisch, op aanmaakdatum of op bewerkingsdatum te sorteren in Notities
• Maakt het mogelijk om Evernote-bestanden te importeren in Notities
• Voegt ondersteuning toe voor het delen van Live Photos tussen iOS en OS X via AirDrop en Berichten
• Verhelpt een probleem dat ertoe kon leiden dat RAW-afbeeldingen traag werden geopend in Foto's
• Maakt het mogelijk om pdfs vanuit iBooks op te slaan in iCIoud. waardoor ze beschikbaar zijn op al uw apparaten
• Verhelpt een probleem waardoor er geen t.co-koppelingen van Twitter konden worden geladen in Safari
• Voorkomt dat JavaScript-dialoogvensters de toegang tot andere webpagina's in Safari blokkeren
• Verhelpt een probleem waardoor de postbus 'VIP s' niet met Gmail-accounts kon worden gebruikt
• Verhelpt een probleem dat ertoe leidde dat USB-audioapparaten de verbinding verbraken
• Verbetert de compatibiliteit en betrouwbaarheid van Apple USB-C-multipoort-adapters

Meer informatie over deze update vindt u op: http://support.apple.com/nl-nl/HT205750

Meer informatie over de beveiligingsaspecten van deze update vindt u op: http://support.apple.com/nl-nl/HT201222

 

Wat is er te verwachten?

Herinner je je Mac OS X 10.6 Snow Leopard nog?
Voor veel mensen was Snow Leopard het hoogtepunt van de OS X-serie, omdat die versie zich vooral richtte op snelheid en stabiliteit. De geschiedenis herhaalt zich: ook al blaast Apple hoog van de toren over het feit dat 55 procent van de actieve Mac-gebruikers nu al werken met 10.10 Yosemite, toch is er een sterke onderstroom van kritiek op de prioriteiten die Apple stelt, waarbij vormgeving en nieuwe functies belangrijker lijken dan afwerking en stabiliteit. Apple zou het nooit zo zeggen, maar als je wat sneeuw bijmengt bij Yosemite, dan krijg je OS X 10.11 El Capitan. Het nieuwe besturingssysteem is vanaf vandaag beschikbaar voor ontwikkelaars, de publieke bèta is gepland in juli 2015, en "deze herfst" ligt hij in de schappen.

De boodschap die Apple naar buiten zal brengen, is dat "OS X El Capitan voortbouwt op de vooruitstrevende functies en de prachtige vormgeving van OS X Yosemite, waarbij de gebruikerservaring nog verfijnd wordt, met prestatieverbe-teringen in veel kleine details. Samen zal dit een groot verschil maken". De vernieuwingen zullen vooral op twee gebieden doorwerken: dat van de gebruikerservaring en dat van de snelheid.

De snelheid
Hier is verder niet veel over te zeggen, aangezien snelheidsverbetering vanuit de gebruiker gezien altijd welkom is, maar omdat deze bovendien, als hij er eenmaal is, door niemand meer opgemerkt wordt. De winst in snelheid wordt de nieuwe norm, en je vergeet snel dat iets dat ooit tergend langzaam was, dat nu niet meer is.

Apple claimt dat in El Capitan apps tot 1,4 keer sneller zullen opstarten, dat overschakelen van de ene app naar de andere tot twee keer zo snel zal gaan, dat pdf's in Voorvertoning vier keer zo snel zullen openen, en dat de eerste berichten in Mail tot twee keer zo snel zullen verschijnen. Kortom, Apple heeft code voor veelgebruikte activiteiten gestroomlijnd, en leunt niet alleen op nieuwe, snellere hardware.

El Capitan komt met Metal, een snelle nieuwe grafische API, die vorig jaar voor het eerst opdook in iOS 8. Met Metal kunnen ontwikkelaars spellen en andere grafisch intensieve apps direct toegang tot de grafische processor geven, waarbij het renderen van beeldmateriaal systeembreed zo'n 50 procent sneller wordt. Het kontje dat Metal aan de Mac geeft zou vooral voor de uitgevers van games een welkom extraatje zijn, omdat dit platform de concurrentie in de game-wereld van oudsher moeilijk aankan.

De gebruikerservaring
De veranderingen die opvallen (en die je misschien ook sterker waardeert) vallen vooral in deze categorie. Maar dan nog zijn de vernieuwingen tamelijk klein, en ook hier zijn ze erop gericht om sneller en makkelijker met OS X en met de apps van Apple te kunnen werken.

 a. Split View
De nieuwe Split-weergave is rechtstreeks gepikt uit het draaiboek van Microsoft (zie vooral de Snap-functie van Windows 7), waar de vensters van twee apps samen precies het hele scherm  vullen. 
  

b. Mission Control
Apples eigen vensterbeheersysteem Mission Control bestaat al in Mac OS X sinds 10.3 Panther, en heeft in de afgelopen  jaren al veel updates gekregen. In El Capitan past Apple Mission  Control nog verder aan, waardoor het in principe eenvoudiger wordt  om vensters naar nieuwe desktop-Spaces te verplaatsen, en waardoor  je ze zelfs onmiddellijk in Split View kunt plaatsen.
Persoonlijk  gebruik ik Mission Control niet, aangezien ik het productiefst ben     met meerdere schermen, maar als jij er wel mee werkt, dan zullen  deze verfijningen waarschijnlijk een welkome aanvulling zijn.

 

c. De cursor terugvinden
Dit is er nu echt een die ik fijn vind! Met de enorme beeldschermen die we tegen-woordig hebben, is het al te  gemakkelijk om je cursor even kwijt te zijn. Er bestonden al  programmaatjes die de cursor voor je terugvinden met een simpele     toetsaanslag (zoals Mouse Locator) El Capitan maakt de cursor heel eventjes groter als je de muis schudt, of als je je vinger snel heen en weer beweegt over de  trackpad. Simpel maar effectief.

 d. Spotlight
In Yosemite heeft Apple het bereik van Spotlight aanzienlijk uitgebreid met een geformatteerde weergave van zoekresultaten van gegevens op je Mac en in de buitenwereld. In El  Capitan heeft Apple Spotlight uitgerust met een bredere lens, zodat hij nu ook vragen over het weer, sport, aandelen, webvideo's enz...kan be-antwoorden.

Het interessante is dat Spotlight een parser voor natuurlijke taal heeft gekregen. Dit betekent dat je nu "documenten die ik in juni 2014 heb gemaakt" of "e-mail van Tonya vorige week" kunt vragen. Deze zoekopdrachten met natuurlijke taal werken ook in de Finder en  in Apple Mail.

e. Apple Mail
Mail neemt enkele functies van zijn iOS-broertje  over. Veeg naar rechts op een bericht om het als gelezen of ongelezen te markeren, of veeg naar links om het te verwijderen. In de schermvullende stand kun je nu een bericht waaraan je werkt naar onderaan het scherm sturen. Als je met meerdere e-mailthreads werkt,     kun je via tabbladen schakelen tussen de verschillende threads.

Mail probeert ook gebeurtenissen en contacten in e-mailberichten te  identifice-ren, Met één enkele klik kun je ze toevoegen aan je agenda of contactenlijst. Dit is waarschijnlijk alleen maar een verbeterde interface voor Apples al lang ge-bruikte Data Detectors-technologie,  maar als een andere weergave ervoor kan zorgen dat mensen het gaan gebruiken, dan is dat een goede zaak.

 f. Notities:
In El Capitan is van alle apps Notities misschien wel het meest veranderd. Notities kan nu met stijlen werken, controlelijsten aanmaken en beheren, materiaal van andere apps  opslaan, en bijlagen invoegen en weergeven (foto's, video's, kaartlocaties en webkoppelingen). Materiaal wordt gesynchroniseerd     via iCloud, zodat je op al je apparaten die in verbinding staan met iCloud toegang tot je Notities hebt.

g. Foto's
Apple heeft Foto's niet vermeld in de WWDC-keynote, maar  het bedrijf belooft nu enkele veelgevraagde functies voor de app die iPhoto en Aperture vervangt. De opvallendste is ondersteuning voor bewerkingsuitbreidingen van derden die via de Mac App Store verkrijgbaar zullen zijn en in Foto's zelf toegankelijk zullen zijn.     Dit klinkt niet alsof het bijvoorbeeld extern bewerken in Adobe Photoshop zal mogelijk maken, maar het zal de  bewerkingsmogelijkheden van Foto's wel sterk verbeteren.
Volgens Apple zal het ook mogelijk zijn om een locatie toe te voegen aan een enkele locatie of aan een volledig Moment, en zullen foto's  in albums op datum, titel en andere metadata kunnen worden gesorteerd. Een gestroomlijnde workflow zal ten slotte sneller en eenvoudiger identificeren van gezichten mogelijk maken.

 h. Safari
De webbrowser van Apple krijgt er drie nuttige functies bij.
Ten eerste kun je sites "vastpinnen" op de linkerkant van de  tabbalk om ze binnen bereik te houden en uit de weg van de rest van je tabbladen. Ze blijven actief en gemakkelijk toegankelijk, en  koppelingen waarop je klikt in een vastgepinde site worden in nieuwe tabbladen geopend. Google Chrome en Firefox bieden dergelijke     functies al jaren. Dit is heel handig voor web-apps en andere sites  die je de hele dag open laat staan.

De tweede nieuwe functie is de nieuwe dempknop in het veld Slim zoeken in Safari als audio wordt afgespeeld in een open tabblad. Je kunt het geluid met een enkele klik uitschakelen, zonder dat je naar het betreffende tabblad moet gaan. Klik lang op de dempknop om een menu weer te geven met tabbladen waarin audio wordt afgespeeld. 
De derde en laatste nieuwe functie is dat AirPlay nu video van een webpagina kan afspelen op je Apple TV zonder de andere dingen op het bureaublad weer te geven.

i. Kaarten
Apple heeft eindelijk overstapinstructies toegevoegd aan Kaarten. We hebben dan wel lang moeten wachten op deze functie, maar het was het wachten waard. Wanneer je overstapinstructies vraagt, focust de weergave op overstappunten van openbaar vervoer en niet op wegen. En in plaatsen zoals New York City, waar een metrostation soms onder meerdere blokken ligt, heeft Apple echt zijn     best gedaan om de uitgangen te identificeren zodat je nuttige loopinstructies krijgt wanneer je met knipperende ogen in het  zonlicht op straatniveau komt. Overstapinstructies zullen aanvankelijk beschikbaar zijn in 12 steden in de Verenigde Staten en Europa, plus nog eens 12 steden in China, en volgens Apple werken ze  aan nog eens meer dan 300 andere steden.

Kaarten op de Mac is natuurlijk in de eerste plaats een app om je route te plannen, maar een route kan met enkele klikken naar je iPhone worden gestuurd.

Internationale functies:* Het is duidelijk dat Apple meer en meer     rekening houdt met de Chinese markt. Zie bijvoorbeeld de     overstapondersteuning in Kaarten. El Capitan krijgt ook een nieuw     Chinees systeemlettertype, verbeterde toetsenbordinvoer, en     verbeterd handschrift op de trackpad. Voor Japans zijn er vier     nieuwe Japanse lettertypen en verbeterde tekstinvoer om hiragana om     te zetten naar geschreven Japans terwijl je typt.

j. Details
Momenteel is het enige dat we weten over El Capitan dat het "dit najaar" uitkomt en gratis zal zijn. Volgens onze ervaringen met Apple wordt dat dus half tot eind oktober. Over hardwarecompatibiliteit was er geen nieuws in de keynote, maar El Capitan zal draaien op alle Macs die Yosemite, Mavericks en Mountain Lion draaien. Dat is een indrukwekkende achterwaartse compatibiliteit. 

We zijn blij dat Apple zich wat heeft teruggetrokken van de functies in OS X, om zich te focussen op het verfijnen en verbeteren van wat er al is. We hopen ook dat El Capitan enkele bugs oplost die in de verschillende versies van Yosemite zijn blijven hangen.

Bron:   <http://tidbits.com/e/15717>