Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Wanneer updaten?

Ondersteuning van Apple voor Snow Leopard neemt af 

  door Adam C. Engst 

 

Wanneer is het tijd om de sprong te maken naar een nieuwe versie van Mac OS X? 

Je kunt altijd upgraden, vooropgesteld dat je hardware en essentiële software compatibel zijn.
Maar wat als je geen voordeel ziet in het upgraden? Hoe lang kun je het dan uitstellen?

 

Door de gehele geschiedenis van Apple heen is de enige activiteit die altijd een upgrade van het besturingssysteem afdwingt de aanschaf van een nieuwe Mac. Macs zijn altijd uitgeleverd met de nieuwste versie van het besturingssysteem, en het is maar zelden mogelijk geweest daadwerkelijk te downgraden. Dit is zowel verstandig als opzettelijk: Apple kan op een betere manier het voordeel de mogelijkheden van nieuwe hardware benutten als het niet ook nog eens achterwaartse compatibiliteit dient te behouden, en enkel het testen van nieuwe software op oude hardware zorgt al voor forse kosten.

 

Maar het is niet meer mogelijk om maar onveranderd door te blijven gaan met het gebruik van een perfect werkende combinatie van een Mac en een Mac OS X, tenminste niet als je het internet gebruikt. Hoewel het veel goeds in onze levens heeft gebracht, maakt een verbinding met het internet ons ook kwetsbaar voor digitale uitbuiting, en de beveiligingsoplossingen die Apple levert voor Mac OS X en belangrijke apps als Safari en Mail zijn noodzakelijk om die kwetsbaarheid te verminderen. Hoe langer je een ongepatchte versie van Mac OS X gebruikt, hoe groter het risico van gegevensverlies, een aanval op je financiën of identiteitsdiefstal.

 

Apple heeft heel lang een "n-1"-beleid aangehouden met betrekking tot beveiligingsoplossingen, waarbij het de actuele versie van Mac OS X een update gaf en een beveiligingsupdate uitbracht voor de voorgaande versie. Dus toen Apple Mac OS X 10.6.7 voor Snow Leopard lanceerde, bracht het bedrijf ook Beveiligingsupdate 2011-001 voor 10.5 Leopard uit. Beginnend met 10.8 Mountain Lion bouwde Apple dit uit naar "n-2" om zowel 10.7 Lion als 10.6 Snow Leopard te beschermen, wat meest recentelijk in september 2013 de lancering van Beveiligingsupdate 2013-004 voor beide besturingssystemen inhield.

 

Apple heeft nooit een uitleg gegeven voor die verandering, maar het zou te maken kunnen hebben met het ondersteunen van oudere, op Intel-processoren gebaseerde Macs waar klanten aan vast bleven houden om PowerPC-compatibele apps te gebruiken via Rosetta. Rosetta ging eruit met de lancering van Lion, waardoor veel klanten gedwongen waren upgrades uit te stellen tot er nieuwe versies van belangrijke programma's werden uitgebracht (lees "Bereid je voor op Lion: zoek je PowerPC-programma's <http://nl.tidbits.com/TidBITS-nl-1076.html#1>", 6 mei 2011).

 

We zijn nu bij 10.9 Mavericks,
en omdat Apple heeft vastgehouden aan het "n-2" beleid aangaande beveiligingsupdates betekent dit dat er ondersteuning is voor 10.8 Mountain Lion en 10.7 Lion, waarbij 10.6 Snow Leopard blijkbaar opzij wordt geschoven. De recente Beveiligingsupdate 2014-001 is niet beschikbaar voor Snow Leopard, en hoewel Apple ook Safari 6.1.2  voor Mountain Lion en Lion heeft uitgebracht, kan Snow Leopard alleen Safari 5 draaien.
(Gelukkig blijven Google Chrome  en Firefox beide compatibel met Snow Leopard en ontvangen die nog steeds updates. Beide zijn een veiligere keus voor de Snow Leopard-gebruiker.)

 

Zoals altijd heeft Apple niets officieels gezegd over ondersteuning voor Snow Leopard. Het is zeker mogelijk dat het bedrijf er toch een nieuwe beveiligingsupdate voor zou uitbrengen als de betreffende kwetsbaarheid maar voldoende wijdverspreid en schadelijk is.

 

Dus betekent dit nou dat je direct moet upgraden als je nog Snow Leopard gebruikt?
Niet noodzakelijkerwijs.
De beveiligingskwetsbaarheden die worden opgelost in Beveiligingsupdate 2014-001 treden mogelijk niet eens op in Snow Leopard. Bij het zorgvuldig nalezen van de toelichting op de beveiligingsupdate leken geen van de kwetsbaarheden mij uitgesproken zorgwekkend voor de Snow Leopard-gebruiker. Vooral de grote SSL/TLS-kwetsbaarheid die Mavericks, iOS, en Apple TV betrof lijkt niet echt een probleem voor Snow Leopard Realistisch gezien denk ik dat als je geen Apache of PHP onder Snow Leopard draait en je veilige websurf-gewoontes aanhoudt (houd het bij goed bekende sites, download geen onbekende content, en wees gewoon voorzichtig in het algemeen) de kans op problemen vrij klein is.

 

Een deel van de reden daarvoor is het feit dat de meeste Mac-gebruikers nu Mavericks draaien, dus gebruikers die nog oudere versies van Mac OS X draaien zijn een minder aantrekkelijk doel voor online criminelen.
Hoeveel mensen draaien nog Snow Leopard? Volgens NetApplications zou dit bijna 1 op de 5 Mac-gebruikers kunnen zijn, hoewel andere statistieken zoals die van The Omni Group het meer als 1 op de 12 stellen. Als je het breder bekijkt stellen zelfs de statistieken van NetApplications dat Snow Leopard-gebruikers maar 1,4 procent van van alle internetgebruikers uitmaken.

 

Dus als je nog steeds Snow Leopard draait, wat doe je dan?
De eerste optie is: niets. Dat is een risico, maar waarschijnlijk niet zo groot, en soms verkiezen we gemak boven veiligheid. Voer jij altijd een algemene veiligheidscheck uit, elke keer voor je in de auto stapt? Dat dacht ik al.

 

Om dat risico te verminderen, kun je gratis upgraden naar Mavericks via de Mac App Store, ervan uitgaande dat je hardware dit ondersteunt. Hier is een lijst met ondersteunde modellen. Om uit te vinden welke je hebt, kies je Over deze Mac uit het Apple-menu en klik je vervolgens op de knop Meer info. 

 

Gezien de oplossingen in 10.9.2, lijkt het mij het zinvolst om maar direct te upgraden naar Mavericks, maar het is ook mogelijk om enkel naar Mountain Lion te upgraden als je twijfels hebt over Mavericks. Beide stellen dezelfde hardware-eisen, dus als je Mac in bovenstaande lijst voorkomt, kan deze ook Mountain Lion draaien.
Het kost $ 19,99 in de Apple Store  en Apple zal je via e-mail een kortingscode sturen die je in de Mac App Store kunt gebruiken.

 

Sommige oudere Macs kunnen Lion draaien, maar niet Mountain Lion. Naar mijn mening vormen hardware-beperkingen de enige reden om Lion te draaien. Mountain Lion en Mavericks zijn anders beide beter. Lion vereist minimaal een Intel Core 2 Duo-processor. Weet je niet zeker welke processor je Mac heeft? Kies Over deze Mac uit het Apple-menu en kijk wat er achter Processor staat. Zoek naar Intel Core 2 Duo, Core i3, Core i5, Core i7 of Xeon. Als er iets anders staat, in het bijzonder "Core Duo" (zonder de 2) of "Core Solo", zul je zelfs geen Lion kunnen draaien.
Wanneer je echter wel kunt en wilt upgraden naar Lion, kun je een kortingscode á $ 19,99 kopen

 

Ten slotte kun je, wanneer je budget dat toelaat, gewoon een nieuwe Mac kopen, waarop Mavericks vooraf geïnstalleerd is. En hoewel ik weet dat je behoorlijk blij bent met je oudere Mac die op Snow Leopard draait, kan ik je garanderen dat Macs een aardige ontwikkeling hebben doorgemaakt in de tussenliggende 3-5 jaar, met merkbaar verbeterde prestaties, schermen en accuduur. Ik heb nooit het gevoel gehad dat een nieuwe Mac een stap terug was ten opzichte van degene die hij verving, en ik denk dat jij dat ook niet zult hebben.

 

Bron:  <http://tidbits.com/e/14568>