Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Enkele min punten

Een nieuw OS schept een nieuwe wereld. Met ook nieuwe bugs en gebreken. Hier volgen enkele nadelen van Mac OS X 10.9 Mavericks 

1. Cloudpush

 

Apple heeft met iOS en de iTunes App Store een flinke cloud geschapen. Nu met Mavericks wordt dat doorgezet voor Mac OS X. Daarbij laat die nieuwe versie van het Mac-besturingssysteem ineens een lokale synchronisatiefunctie vallen. Adresboeken en agenda's op een iPhone, iPad of iPod Touch zijn op Mavericks niet langer te synchroniseren via een USB-kabel. 

De daarvoor gebruikte SyncServices van OS X zijn afgeserveerd, ten gunste van cloudsynchronisatie. Enerzijds brengt Apple hiermee gebruiksgemak; veel gewone gebruikers koppelen hun iOS-apparaat niet (of niet vaak genoeg) aan hun computer om kostbare gegevens te synchroniseren en te back-uppen.
Anderzijds neemt Apple een lokale optie actief weg; de default synchronisatie is niet slechts gewijzigd, maar de cloudoptie is nu de enige. Hierbij is Apple's eigen iCloud niet verplicht: gebruikers kunnen zich ook wenden tot andere servers die protocollen ondersteunen als CardDAV (voor adresboeken), CalDAV (voor agenda's) en Exchange ActiveSync (voor beide).

2. 'iOS-appificatie'

Tegelijk met het gratis weggeven van Mavericks schrapt Apple ook de prijs voor de applicaties in zijn pakketten iWork en iLife. Die twee, respectievelijk Apple's tegenhanger voor Microsoft Office en zijn multimediasoftware voor consumenten, zijn vernieuwd en nu gratis. Tenminste, voor gebruikers van een nieuw iOS-apparaat of Mac. Nadeel is dat de nieuwe Mac-uitvoeringen van iWork en iLife minder functionaliteit hebben dan vorige versies.
Hierover heb ik reeds  uitvoering geschreven.

3. Windows-compatibiliteit

Een punt waar Apple zich al sinds Mac OS 8 (van vóór OS X) op laat voorstaan, is compatibiliteit met Windows. Dat is logisch en noodgedwongen, doordat het Mac-platform altijd de kleinere speler is naast het marktdominante Windows. In Mavericks stapt Apple af van zijn eigen protocol voor bestandsdeling, ten gunste van SMB2 van Microsoft. "Het is supersnel, veilig en compatibel", stelt Apple in de documentatie.
Die verbeterde compatibiliteit met gedeelde schijven op Windows-netwerken blijkt echter niet helemaal vlekkeloos te werken. Mac-gebruikers 
melden problemen, met het opslaan van bestanden vanuit iWork op Mavericks. Dat is dan de nieuwe 2013-versie van iWork. De vorige grote release (uit 2009) werkt wel naar behoren voor via het SMB-protocol. Het nieuwe iWork-probleem met opslaan geldt voor autosave én voor handmatig opslaan, en betreft Windows-shares én SMB-shares op Linux.

4. Supportrisico

Tot slot een nadeel wat zich in de toekomst gaat manifesteren. Mavericks is verschenen één jaar en drie maanden na de vorige versie: Mountain Lion. In de praktijk hanteert Apple een supportschema dat de huidige versie plus de directevoorganger omvat. Soms maakt de leverancier een uitzondering voor de eervorigeversie. Zie maar het geval van het nu nog altijd veelgebruikte Snow Leopard (OS X 10.6).

Nu Mavericks en er is, en bovendien gratis is, schuift het supportvenster op. Snow Leopard valt haast zeker buiten de boot, maar Lion en Mountain Lion mogelijk ook. Mavericks is dan de update voor bugs in die eerdere software. Een gratis update zoals een patch of een service pack dat ook is.

 

Dit dwingt gebruikers en beheerders wel mee in het grofweg jaarlijkse upgradetempo van Apple. Het bedrijf heeft bij het weggeven van Mavericks al aangegeven dat OS X voortaan gratis is. Dat is geen keiharde belofte, maar wel een zinnig zakenmodel voor Apple.

Bron: Computerworld.nl