Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Installatie stick maken

OS X Mavericks brengt vele nieuwe functies met zich mee en is gratis te downloaden in de Mac App Store. Je hoeft dus niet meer een fysieke product te kopen, toch zit hier ook een nadeel aan. Mocht je Mac eens een problemen ondervinden, dan heb je geen CD/DVD om OS X Mavericks te herinstalleren.

Daarom is het altijd handig om een bootable USB stick te maken waarmee je OS X Mavericks kunt herinstalleren. Het maken van een bootable USB stick met OS X Mavericks is zeer eenvoudig en kan worden gedaan in slechts 2 stappen.
Wat heb je nodig?
Een USB stick met minimaal 8GB (of groter), dit mag natuurlijk ook een externe harde schijf / SSD zijn.

1. Installeer OS X Mavericks in de Mac App Store
Om een bootable USB stick te maken heb je natuurlijk de OS X Mavericks installatie nodig. Deze kun je downloaden in zowel eerdere versies van OS X (met de Mac App Store) als in OS X Mavericks zelf. Dus mocht je al zijn geüpgraded, dan kun je het installatie-bestand gewoon opnieuw downloaden. 
Download OS X Mavericks
Wanneer je OS X Mavericks eenmaal gedownload hebt, zul je zien dat de installer automatisch word opgestart. Stop de installer, dit kun je doen door met de secundaire muisklik het programma in het dock te sluiten. Het rode kruisje zal in de meeste gevallen niet zichtbaar zijn.

2. Bootable OS X Mavericks USB stick maken
Plaats de USB stick (met minimaal 8GB) in je Mac. Om een Bootable USB stick te creëren, heb je het programma Terminal nodig. Dit programma vind je in Programma’s ▸ Hulpprogramma’s ▸ Terminal.
Open Terminal en gebruik de onderstaande command. 
Let wel op dat je op de plaats van ‘naam van je usb stick’, exact dezelfde naam zet als de naam van je USB stick.
Je kunt de onderstaande command eenvoudig aanpassen in bijvoorbeeld Teksteditor voordat je hem in Terminal plakt.

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/naam van je usb stick --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app --nointeraction

Wanneer je de bovenstaande regel juist hebt ingevuld, druk je op Enter. Terminal zal vervolgens om het wachtwoord vragen van de administrator van de Mac waarop je deze regel toepast.

Het maken van een bootable USB stick met OS X Mavericks, zal even tijd in beslag nemen. In terminal zal je de voortgang kunnen zien. Het word afgeraden om Terminal tijdens dit proces te sluiten, Terminal dient tijdens het gehele proces opent te blijven. De voortgang zal als volgt gaan:

Erasing Disk: 0%... 10%... 20%... 30%...100%...
Copying installer files to disk...

Copy complete.
Making disk bootable...

Copying boot files...
Copy complete.
Done.

Wanneer het proces afgerond is, kun je Terminal sluiten en is de bootable USB stick met OS X Mavericks aangemaakt. In Finder zul je de USB stick zien als ‘Install OS X Mavericks’. Mocht er in de toekomst wat fout gaan met je Mac en dien je hem opnieuw te installeren met een bootable USB stick dan doe je dat als volgt:

  • Plaats de bootable USB stick met OS X Mavericks in je Mac en start je Mac op.
  • Houd de Option toets ingedrukt wanneer je scherm word ingeschakeld.
  • Kies vervolgens voor de bootable USB stick (als je een USB stick gebruikt, zal deze een oranje icoon hebben).

Een bootable USB stick is erg eenvoudig te maken en erg handig wanneer het nodig is. Voordat de Mac App Store werd geïntroduceerd, kreeg je een CD schijf meegeleverd om Mac OS X opnieuw te installeren. Wanneer je Mac niet goed meer functioneert zul je in de meeste gevallen ook geen toegang meer hebben tot de Mac App Store. Daarom is het verstandig om een USB stick aan te maken.