Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Besturingssysteem OS 10.10 Yosemite

Vele nieuwe opwindende  mogelijkheden van de combinatie iOS en OS X.Te veel om hier zo maar op te sommen

 Ik verwijs je eerder door naar het  het overzicht van John Siracuse op Ars Technica. (Engels)

Dit geeft een andere kijk op het OS zonder de roze bril van Apple zelf 

Allemaal prachtig, tenminsten als je een Mac hebt!

Er zijn wel veel iOS-gebruikers die met Windows werken En die werkt vast niet als handsfree telefoon voor je iPhone. En je tekst in Pages op je iPad kun je echt niet afmaken op je Aldi-bak. Dus wat heb zij er dan aan?

Wel Apple doet dit opzettelijk en noemt dit het Halo-effect. zoals toen met de iPod. Al deze mensen willen ze verleiden om toch een Mac computer te kopen.Naadloze samenwerking zonder gedoe, wie wil dat nou niet? Het halo-effect 2.0. Slim gedaan, Apple.

 

Wat zegt TidBITS ?

Apple stelt iOS 8 en OSX Yosemite voor. Eens een andere commentaar vanuit het zicht van  tidBITS

Zoals verwacht wordt iOS iOS 8, maar bij OS X, was de grote vraag welke Californische plaatsnaam het zou worden. Federighi stelde het beslissingsproces op een ludieke wijze voor door te suggereren dat het productmarketingteam van Apple in de hele staat had rondgereden in een Volkswagen Microbus om te horen hoe OS X Oxnard, OS X Rancho Cucamonga of OS X Weed klonk, om dan uiteindelijk te gaan voor OS X Yosemite . Het concept van OS X Weed mag dan wel vermakelijk zijn, maar de naam verbinden aan Yosemite National Park  lijkt een uitstekende keuze omdat het een beeld oproept met weidse landschappen gecombineerd met historisch en wetenschappelijk belang.

Zowel Yosemite als iOS 8 is nu verkrijgbaar voor ontwikkelaars, en de finale versie is beloofd voor "dit najaar", wat waarschijnlijk betekent dat we hem ergens in de periode september-oktober-november te zien krijgen. Als we mogen voortgaan op het verleden, dan is half tot eind oktober een goede gok. Zoals de vorige versies, zullen ook deze versies gratis zijn, maar deze keer zal Apple wel pre-releaseversies van Yosemite beschikbaar maken voor alle gebruikers als onderdeel van het OS X-bètaprogramma <>. Ars Technica heeft een volledige lijst van ondersteunde apparaten  voor zowel Yosemite als iOS 8, maar in het kort ziet het er als volgt uit: de meeste Macs sinds 2007, de iPhone 4s en later, en de iPad 2 en later.

Het viel op dat de hoofdtoespraak geen enkele aankondiging van nieuwe hardware bevatte: geen nieuwe Mac mini, geen nieuwe Apple TV en geen iWatch. Maar dat betekent niet dat er geen nieuwe softwarefuncties waren om over te praten in de twee nieuwe besturingssystemen en hun basisapps. We zullen het later in andere artikels nog wel hebben over wat de aankondigingen betekenen, maar voorlopig zullen we gewoon even kijken wat Apple heeft verklaard.

Visueel nieuw ontwerp van OS X
De grootste verandering in OS X Yosemite is het nieuwe uiterlijk, grotendeels geïnspireerd op iOS 7. Lucida Grande, dat al sinds de begindagen van Mac OS X het systeemlettertype was, is vervangen door wat Helvetica Neue lijkt te zijn, het systeemlettertype van iOS 7.

Dat is natuurlijk niet het enige dat veranderd is. Bereid je voor op meer wit en pastelkleuren in Yosemite, in combinatie met herontworpen, op iOS 7 geïnspireerde appsymbolen. De symbolen hebben hun "Mac-heid" evenwel niet helemaal verloren. De symbolen voor Contacten, Agenda en Notities staan bijvoorbeeld nog altijd wat gekanteld, en niet helemaal recht zoals in iOS.

De grootste verandering op het vlak van bruikbaarheid is misschien wel dat voor veel van de basisapps van Apple de gereedschapsbalk en titelbalk samengevoegd zijn, zodat er meer plaats overblijft voor content. Onafhankelijke ontwikkelaars zullen dit waarschijnlijk ook doen.

Een andere potentieel shockerende verandering is de nieuwe manier waarop de rode, groene en gele "verkeerslicht"-vensterknoppen werken. Ze zijn nu plat, en lijken niet meer op snoepjes. Belangrijker is dat de groene knop een venster niet meer "zoomt", wat altijd onvoorspelbaar was, maar nu een knop voor "volledig scherm" is geworden. De huidige knop voor volledig scherm, rechtsboven in het venster, is er niet meer in Yosemite.

Het Dock werkt op precies dezelfde manier als vroeger, maar het is "vlak" geworden. Het 3D-effect van de achtergrond waarop de symbolen staan is vervangen door een eenvoudige semi-transparante 2D achtergrond en beter zichtbare punten voor actieve apps.

Federighi was heel trots op de nieuwe transparantie-effecten (waarnaar hij eerder vreemd verwees als "materieel") in Yosemite, die het best zichtbaar zijn onder zijbalken en titelbalken. Net zoals in iOS 7, is ook hier het effect subtiel, en het laat meer een spoor van de achtergrond zien dan helemaal doorschijnend te zijn, zoals een glazen ruit. Deze functie voelt eerlijk gezegd aan als indruk maken (het vergt veel computervermogen maar het is functioneel niet relevant) en het wordt alleen maar moeilijker om een goede schermkopie te maken.

Continuity brengt Mac en iOS samen
Met een reeks functies die worden ondergebracht onder de term Continuity, probeert Apple de ervaring tussen de Mac en iOS nog naadlozer te maken. Zo zal om te beginnen AirDrop eindelijk werken tussen Mac en iOS, zodat je foto's en documenten tussen je apparaten kunt uitwisselen zonder gebruik van e-mail of iMessage.

Dat is op zichzelf al welkom, maar Continuity gaat nog veel verder. Eén van de indrukwekkendste nieuwe functies van Apple voor zowel OS X als iOS is Handoff. Begin een document te bewerken op één apparaat, bijvoorbeeld een iPad, en wanneer je naar je Mac gaat, klik je op een symbool in het Dock om op de Mac verder aan het document te werken. Dit werkt naadloos tussen iPhone, iPad en Mac.

Een andere interessante functie is dat je Mac in Yosemite verbinding kan maken met je iPhone voor uitgaande en inkomende sms-berichten en telefoongesprekken. Berichten op de Mac geeft sms-berichten van je arme "groene ballonvrienden" (zoals Federighi ze noemde) weer, en je zal vanop je Mac een telefoongesprek kunnen starten of beantwoorden, en je Mac kunnen gebruiken als handsfree microfoon. Yosemite geeft zelfs, wanneer je telefoon gaat, de bellerinformatie weer. Je zult ook een telefoonnummer kunnen bellen vanuit een webpagina in Safari. Deze functie werkt ook tussen iPhone en iPad, zodat je ook met je iPad kan telefoneren.

Ten slotte heeft Apple Instant Hotspot onthuld, een functie die verbinden met een iPhone-hotspot gemakkelijker dan ooit tevoren maakt. Een wachtwoord invoeren of knoeien met je telefoon behoort tot het verleden, en het volstaat nu om de hotspot te selecteren in een lijst van wifi-netwerken, zelfs als je iPhone aan de andere kant van de kamer ligt. Dit werkt op zowel de iPad als de Mac.

Aangaande Continuity is er geen uitspraak gedaan over locatie-bewustzijn bij meldingen, iets waarover Joe Kissell al een paar jaar aan de bel trekt. (zie "Een alarmerende overvloed aan waarschuwingen. We hopen maar dat Apple een vorm van locatie-bewustzijn inbouwt die doorheeft welk apparaat op dat moment in gebruik is, zodat een tekstbericht of een herinnering niet op alle apparaten tegelijk een melding geeft.

iCloud Drive
 Kun je je nog herinneren dat menigeen vond dat Apple Dropbox moest kopen?  Naar nu blijkt is er geen aankoop van Dropbox meer nodig, omdat Apple iCloud Drive  gaat aanbieden in iOS 8 en OS X Yosemite (en iedere pc waar Windows 8 op draait). iCloud Drive verschijnt op de Desktop van je Mac, net zoals elke andere schijf, en is beschikbaar in elke app in iOS die met iCloud werkt.

Dat klinkt misschien erg zoals de huidige functie Documents in the Cloud van iCloud, maar iCloud Drive gaat verder. Het laat elk van de genoemde apparaten toe tot elk bestand in iCloud Drive, net zoals dat bij Dropbox en andere "document-aanbieders" (zoals Apple ze is gaan noemen) het geval is. Aanpassingen die zijn gedaan op een apparaat zijn automatisch zichtbaar op de andere apparaten, wederom net als bij Dropbox. Dit heeft twee directe gevolgen: ten eerste zijn iCloud-documenten niet langer beperkt tot één bepaalde app, en ten tweede kunnen bestanden nu gedeeld worden door verschillende apps, iets wat voorheen niet kon en leidde tot onhandig kopiëren van bestanden tussen apps.

Waar Apple niets over heeft gezegd, noch in de presentatie, noch in de beschrijving van iCloud Drive op het internet, is of het mogelijk zal zijn om bestanden en mappen in iCloud Drive behalve met de apps op je eigen apparaten, ook met andere mensen te delen. Anders kan het zomaar zijn dat iCloud Drive handig is voor de individuele gebruiker, maar niet voor hen die bestanden met collega's moeten kunnen delen.

Foto's

Foto-beheer is één van de grootste pijnpunten in iOS. Met het evolueren van de camera in de iPhone werden de bestanden groter en namen ze meer kostbare ruimte in beslag. Tussentijdse oplossingen zoals My Photo Stream in iCloud met ingewikkelde beperkingen hebben het er niet duidelijker op gemaakt. Erger nog: je kunt je foto's wel aanpassen op een apparaat, maar deze aanpassingen worden niet met de andere apparaten gesynchroniseerd.

Nu niet meer. Nu worden alle foto's opgeslagen in iCloud en zijn ze op elk apparaat beschikbaar. In de iOS 8-app Foto's kun je je hele fotobibliotheek doorzoeken en krijg je slimme suggesties aangeboden.

iOS 8 krijgt ook krachtiger gereedschap om foto's mee te bewerken. Je kunt foto's automatisch bijsnijden en recht laten zetten en er zijn "slimme aanpassingen" die automatisch de belichting, de helderheid, het contrast en meer verbeteren.

En de Mac dan? Voor 2015 is een nieuwe app Foto's beloofd die toegang zal verlenen tot de gehele iCloud-bibliotheek en waarvan kan worden aangenomen dat deze dezelfde functionaliteit zal bieden als de tegenhanger in iOS 8. Wat dat zal gaan betekenen voor iPhoto en Aperture weten we nog niet, maar we durven wel te wedden dat de laatste dagen van iPhoto geteld zijn.

Het is teleurstellend dat de gratis opslagcapaciteit van iCloud nog steeds beperkt is tot een miezerige 5 GB. Wel heeft Apple voordeliger geprijsde abonnementen aangekondigd van 20 GB voor $ 0,99 per maand en 200 GB voor $ 3,99 per maand. Er worden abonnementen aangeboden tot 1 TB, maar daarvan heeft Apple nog geen prijzen bekend gemaakt.

Spotlight

In eerste instantie was er LaunchBar, geworteld in NeXTSTEP en sinds 2001 aanwezig in Mac OS X. In 2005 introduceerde Apple de zoektechnologie Spotlight als onderdeel van 10.4 Tiger, ogenschijnlijk om LaunchBar te beconcurreren. In werkelijkheid was Spotlight echter geen serieuze concurrent, omdat het het handige adaptieve afkortingen-zoekalgoritme ontbeerde. Dit kon bijvoorbeeld leren dat, als je MSW intoetste, Microsoft Word moest worden opgestart.

In Yosemite krijgt Spotlight een grote update en hoewel het nog steeds niet het adaptieve afkortingen-zoekalgoritme kan evenaren, gaat het misschien wel een centrale rol spelen in het dagelijkse gebruik. Letterlijk, want Spotlight wordt nu midden in beeld getoond in plaats van rechts bovenin. Wat erg interessant is, is dat de zoekopdrachten in Spotlight niet langer beperkt zijn tot lokale gegevens, maar ook resultaten laten zien uit onder meer Wikipedia, Bing, Maps en Yelp.

Daarnaast wordt geprobeerd de bruikbaarheid van de zoekresultaten van Spotlight in belangrijke mate te verbeteren, door verder te gaan dan het aanbieden van een koppeling en de daadwerkelijke informatie te tonen. Als je een contactpersoon opzoekt met Spotlight dan hoef je niet om te schakelen naar Contacten om het telefoonnummer, het e-mailadres of een plattegrond naar het kantoor te kunnen zien. Recente gesprekken in Berichten en Mail zijn ook opgenomen in het zoekresultaat en worden op attractieve wijze gepresenteerd. Dat geldt ook voor de informatie vanaf het internet, met gegevens die vanuit verschillende bronnen direct beschikbaar worden gesteld.

Hoewel Spotlight voor de Mac meer aandacht kreeg tijdens de presentatie, misschien omdat de iOS-versie van Spotlight al langer in staat is om resultaten van het internet en Wikipedia te tonen, komt de nieuwe versie van Spotlight ook naar iOS 8. Je kunt er onder meer mee zoeken op internet, in Wikipedia, en naar nieuwsberichten, plaatsen in de buurt, de diverse online winkels van Apple en de programmering van de bioscopen.

Safari

En wederom heeft de vernieuwing van het besturingssysteem een significante veranderingen van Apples webbrowser met zich meegebracht. Safari in Yosemite  heeft een gestroomlijnde taakbalk die bijna alle functies van de tab-balk en favorietenbalk van de Mavericks-versie bevat. De bladwijzers verschijnen bijvoorbeeld als je in de zoekbalk klikt of in zoekresultaten. Zoekopdrachten vanuit de zoekbalk leveren ook Spotlight-suggesties en Wikipedia-koppelingen op.

RSS-feeds zijn terug: ze verschijnen nu in de lijst gedeelde koppelingen. Dit is de lijst die Safari in Mavericks in de zijbalk weergeeft.

Als je koppelingen deelt, geeft Safari in Yosemite de contacten weer met wie je recent iets hebt gedeeld, zodat je bijzonder snel je vrienden kan verbazen of irriteren met nog een leuk plaatje zonder dat je naar Mail hoeft om te schakelen. Een nieuwe tab toont al je open browsertabs en bundelt die van dezelfde website tot stapels. Je kunt Safari's Privémodus per tab of per venster gebruiken, net zoals Google Chromes Incognito-vensters.

In iOS 8 krijgt Safari functies uit de Mac-versie. De tab-weergave van Safari voor Yosemite is namelijk ook beschikbaar in Safari voor iOS 8 en de iOS-versie krijgt net als de Mac-versie een zijbalk voor bladwijzers, de leeslijst en de gedeelde koppelingen.

Verbeteringen onder de motorkap zijn onder andere WebGL, SPDY en het afspelen van video in HTML5 (belangrijk voor bijvoorbeeld Netflix-abonnees) zonder dat er een plug-in nodig is, wat zowel de prestaties als de batterijduur verbetert. JavaScript is ook aangepast zodat het nog sneller en energiezuiniger is, wat bezoekjes aan complexe websites aangenamer moet maken.

Mail

Mail krijgt op zowel iOS als de Mac een paar veelgevraagde verbeteringen (hoewel niet alle verbeteringen die wij bij TidBITS graag zouden zien). In Yosemite krijgt Mail een Voorvertoning-achtige mogelijkheid om kleine aanpassingen te maken aan documenten en om formulieren direct vanuit het programma in te vullen. Mail versimpelt ook het delen van grote bijlagen door deze te uploaden naar iCloud en dan een koppeling naar de bijlage in het bericht te plaatsen: bijlagen kunnen nu tot wel 5 GB groot zijn.

Mail voor iOS krijgt zelfs nog meer nieuwe en herziene functies dan de OS X-versie. Je kunt nu twee kanten op vegen: een bericht in de lijst naar links vegen biedt nog steeds de mogelijkheid om het bericht te verwijderen of te markeren, maar veeg naar rechts en je bericht wordt gemarkeerd als ongelezen. Mail is ook slimmer geworden omtrent de inhoud van het bericht: onderdelen als adressen of telefoonnummers in een bericht genereren een melding bovenin het scherm. Daar kun je het adres of telefoonnummer toevoegen aan je contacten. Datums en tijden roepen een melding op waarmee je ze in je agenda kunt zetten, enzovoorts. Tot slot is er de bijzonder prettige mogelijkheid om een bericht onder in het scherm in te klappen, zodat je dingen in andere berichten kunt opzoeken, mocht je iets moeten verifiëren of informatie of een url moeten kopiëren in het bericht dat je schrijft.

Berichtencentrum

Het grote nieuws bij het Berichtencentrum in zowel Yosemite als iOS 8 is widgets van andere apps. Het berichtencentrum van de Mac ondersteunt nu widgets en beide platformen ondersteunen widgets van derden, hetgeen doet vermoeden dat het jarenlang verwaarloosde Dashboard misschien wel verdwijnt.

Berichtencentrum voor de Mac heeft nu een iOS 7-achtige agenda-voorvertoning waaronder een Vandaag-weergave, weer, aandelen, wereldklok, calculator en herinneringen. Als voorbeeld van widgets van derden in iOS 8 toonde Federighi het toevoegen van een ESPN-widget aan het berichtencentrum.

Een andere graag geziene functie is interactieve berichten. In iOS 8 kun je meteen reageren op berichten, e-mails of agenda-uitnodigingen, direct vanuit het bericht op het toegangsscherm of bovenin het scherm als je aan het werk bent. Dit werkt ook bij apps van derden zoals Facebook, dus je kunt Facebookberichten direct liken of erop reageren.

Berichten

De opvallendste nieuwe functie in Berichten  op zowel iOS 8 als Yosemite is gesproken berichten. Klik of tik op het nieuwe microfoon-icoontje, neem je bericht op en veeg dan naar boven om het te versturen. Op de iPhone kun je simpelweg de telefoon aan je oor houden om het bericht te beluisteren. En net als bij Snapchat vervalt het bericht na twee minuten, tenzij je aangeeft het te willen bewaren.

In iOS 8 kun je ook een video opnemen en deze direct versturen in Berichten. Net als bij de gesproken berichten verdwijnen video's na twee minuten, tenzij je ze bewaart.

Een broodnodige nieuwe functie is het verbeterde beheer van groepsberichten. Nu kan je mensen toevoegen of verwijderen uit een groepsgesprek, conversaties een naam geven en een groepsgesprek verlaten. Hopelijk vermindert dit het probleem waarbij mensen per ongeluk in het verkeerde gesprek typen en het maakt Berichten beter geschikt voor langer durende groepsgesprekken. Je kunt ook de functie Niet storen inschakelen bij individuele gesprekken die te veel berichten op onhandige tijden genereren.

En nog interessanter is dat je je locatie kunt delen vanuit Berichten, als een soort ad-hoc Zoek vrienden. Als iemand je vraagt: "Waar ben je?" dan kan je het zowel zeggen als laten zien. Locaties kunnen worden gedeeld voor een uur, tot aan het einde van de dag of voor altijd.

Een andere prettige verbetering is de mogelijkheid om alle bijlagen in een conversatie te zien in plaats van door de afbeeldingen en andere documenten te moeten graven. Wij hopen dat je in deze weergave ook bijlagen kunt verwijderen, want gesprekken in Berichten kunnen qua opslag nog wel eens uit de hand lopen.

Andere nieuwe iOS-functies

Apple heeft een aantal andere gave functies aan iOS 8 toegevoegd die de manier waarop je je apparaten gebruikt drastisch kunnen veranderen.

 Uitbreidbaarheid:
eindelijk kunnen iOS-apps nu met elkaar praten!     Zo kan Pinterest in zijn app een mogelijkheid bieden om een     webpagina te delen vanuit het delen-paneel in Safari. Dit betekent     ook dat Safari in feite extensies gaat krijgen zoals 1Password en     LastPass. Eén voorbeeld dat getoond werd was het gebruiken van Bing     Translate om de tekst van een web-pagina in het Engels te vertalen.

 Family Sharing:
eindelijk, eindelijk maakt Apple het gemakkelijker om iTunes-inhoud te delen met je gezinsleden. Maximaal 6 personen in je huishouden kunnen inhoud delen uit iTunes, de App Store en de iBooks Store zonder de accounts te hoeven delen, zolang alle accounts dezelfde kredietkaart gebruiken. Ouders zullen ook     berichten krijgen wanneer hun kinderen proberen om iets te kopen, en ze kunnen deze aankopen goed- of afkeuren vanaf hun eigen apparaat.     Family Sharing  belooft ook om agenda's, foto's en locatiegegevens te koppelen, maar we hebben nog geen details over hoe dit de huidige functies zal veranderen.

Voorspelde tekst en toetsenborden van derden:
iOS laat zich sterk     inspireren door Android in de afdeling toetsenborden, door twee al     lang op Android bestaande opties toe te voegen: voorspelde tekst en     toetsenborden van derden.

Voorspelde tekst werkt vrijwel zoals op Android, met een balk boven het toetsenbord met een lijst woorden of zinnen waarvan iOS denkt dat je ze nu wilt gebruiken. Voorspelde tekst zal bij de lancering in 14 landen beschikbaar zijn.

 iOS 8 zal eindelijk toetsenborden van derden ondersteunen, zoals de     populaire app Swype <http://www.swype.com/> voor Android, waarmee je     een lijn over je toetsenbord tekent om woorden te spellen, en Fleksy, dat tot dusver naar zijn eigen iOS-app en een  API verbannen was. We verwachten volgend jaar een aantal  interessante nieuwe toetsenborden te zien verschijnen in de App Store.

Snel toegang tot contacten:
de app-switcher van iOS 8 zal ook     favoriete en recente contacten bovenaan het scherm laten zien. Tik erop en je kunt snel die persoon bellen of een bericht sturen.

Health:
er zijn tegenwoordig stapels apparaten om gezondheid te     meten, zoals die van Fitbit en Apples nieuwe app Health <http://www.apple.com/ios/ios8/health/>, met de HealthKit-API voor ontwikkelaars, zal die allemaal op één plaats     samenbrengen. Health zal niet alleen veilig de informatie van deze apparaten samenbrengen, maar kan ook verbinding maken maken met je zorg-verzekeraar. Hoewel het nu niet echt spectaculair is, zou Health op de lange termijn een grote spelbepaler kunnen worden in de zorg.

App Store:
in iOS 8 kun je meer verfijningen verwachten in de App     Store, zoals een nieuwe Explore-tab, labels voor Editor's     Choice-apps, app-bundels met korting, video-voorvertoningen en een nieuwe TestFlight-dienst voor het bèta-testen van apps. Helaas werden de twee veelgehoorde ontwikkelaarswensen, demo-versies en  kortingen met kortingsbonnen, niet verhoord.

Siri:
de favoriete persoonlijke assistent zal wat nieuwe trucjes     leren, zoals Shazam-muziekherkenning, de mogelijkheid om dingen in de iTunes Store te kopen en 22 nieuwe dicteertalen.

Programmeertaal Swift:
We wilden dit overzicht graag afsluiten met iets dat enigszins buiten ons normale terrein ligt: een nieuwe programmeertaal. Het is jaren geleden dat Apple iets dergelijks introduceerde, maar degenen die hebben zitten wachten tot de volgende HyperTalk/Dylan/ScriptX uit Cupertino kwam fladderen kunnen nu eens een kijkje nemen bij Swift, dat Apple beschrijft als "een innovatieve nieuwe programmeertaal voor Cocoa en Cocoa Touch". Swift is ontworpen om naadloos met code in C en Objective-C samen te leven in ontwikkelprojecten, en is geoptimaliseerd voor het werken met de programmeeromgevingen die gebruikt worden voor het bouwen van zowel Mac- als iOS-apps.

Swift komt ook met een Playground [speelplaats - nvdv], waarin ontwikkelaars code in real-time kunnen uitproberen, met live weergaven van animaties en tijdlijnen die de status van een variabele weergeven terwijl de code draait.

Hoewel Swift waarschijnlijk niet erg interessant is voor de meeste Mac- en iOS-gebruikers, heeft het ingrijpende implicaties voor computerlessen in middelbare scholen en ondernemingen De bijbehorende gids, The Swift Programming Language is al verkrijgbaar als een gratis download in de iBooks Store.

Op welke Mac?

  • Mac: vanaf midden 2007 (A1224 en A1225, iMac7,1)
  • MacBook Air: vanaf eind 2008 (A1304, MacBookAir2,1
  • MacBook: aluminium vanaf eind 2008 (A1278, MacBook5,1) plastic vanaf begin 2009 (A1181, MacBook5,2)
  • Mac mini: vanaf begin 2009 (A1283, Macmini3,1)
  • MacBook Pro: vanaf midden/laat 2007 (A1226 of A1229, MacBookPro3,1)
  • Mac Pro: vanaf begin 2008 (A1186, MacPro3,1)
  • Xserve: vanaf begin 2009 (A1279, Xserve3,1)
  • Let wel op dat dit de Macs zijn die het kunnen draaien

Let wel op! 
Dit zijn de  Macs die OS 10.10
kunnen draaien in de beta-versie