Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

De Applesimkaart

Wat Apple niet vertelde op de Keynote.

In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië levert Apple bij de iPad Air 2 en de iPad mini 3 een eigen simkaart mee. Apple SIM is ‘neutraal’, het is dus niet gebonden aan een provider.

Provider met Apple SIM in de iPad Air 2
Provider met Apple SIM in de iPad Air 2
Apple SIM werd gisteren niet echt aangekondigd, maar is er nu dus wel. Met deze neutrale simkaart kies je in de instellingen van iOS pas een provider. In de VS doen Sprint, AT&T en T-Mobile mee. In Groot-Brittannië EE. 

Net als simkaarten van providers is Apple SIM een simkaart die je in en uit je toestel kunt halen. Nog wel. Apple is er al een poosje op uit om simkaarten niet-verwijderbaar te maken. Switchen tussen providers is in dat geval makkelijk, maar van toestel wisselen wordt een stuk lastiger.

De simkaart: niet meer van deze tijd
Telefoons worden elk jaar moderner, beter en completer. Toch hebben smartphones nog één behoorlijk ouderwetse vereiste: de simkaart, die je krijgt van je provider. Zonder kaart kun je niet bellen en heb je geen internet. Als je overstapt naar een andere provider ben je onbereikbaar tot de simkaart van je nieuwe provider je met de post is toegestuurd. Eigenlijk is dat niet meer van deze tijd

Het is geen geheim dat Apple zich hier al jaren aan ergert. De Amerikaanse fabrikant ontpopte zich de afgelopen jaren als een vernieuwer van de simkaart. Het kwam als eerste met de micro-simkaart en later had het ook een primeur met de nano-simkaart. Apple is de simkaart eigenlijk liever kwijt dan rijk. Een gleufje waarin die kaart moet worden gestopt: echt mooi is het niet voor het ontwerp.

Apple SIM
Een verrassing is het dus eigenlijk niet dat Apple gisteren, weliswaar redelijk in het geniep, de komst van Apple SIM bekend maakte. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië levert het bedrijf zelf een simkaart mee met de iPad Air 2 en de iPad mini 3. Als je ervoor kiest 4G-internet te nemen, kun je via het instellingenmenu in iOS 8 zelf bepalen voor welke provider je gaat. De simkaart is wel te verwijderen en de tablets accepteren ook simkaarten van providers.

Apple SIM is de eerste simkaart die niet aan een provider is gebonden. Normaal stuurt je provider je immers een simkaart toe. In theorie zorgt een neutrale simkaart ervoor dat het overstappen van de ene naar de andere provider makkelijker wordt, zonder een periode dat je onbereikbaar bent. Ook wordt het zo een stuk inzichtelijker welke provider de beste deal voor jou heeft. Van provider wisselen wordt makkelijker dan ooit.

Met de Apple SIM voor de twee nieuwe iPads is het volgens het bedrijf de bedoeling dat je niet contracten van een of twee jaar hoeft af te sluiten. “Apple SIM biedt je de mogelijkheid om te kiezen uit abonnementen die niet te lang duren”, schrijft de fabrikant op de pagina van de iPad Air 2.

De kans is klein dat Apple dit systeem alleen voor de twee nieuwe iPads heeft bedacht. Waarschijnlijk is het een voorbode voor de toekomst van de smartphone. De iPhone 6 is nog maar net uit, maar bij de iPhone 7, of misschien de iPhone 6s wordt – denken wij – ook een neutrale simkaart meegestuurd. Vraag is of providers daar klaar voor zijn en daar überhaupt aan mee gaan doen. In Groot-Brittannië doet provider EE mee, in de Verenigde Staten zijn Sprint, AT&T en T-Mobile van de partij.

T-Mobile Nederland is het nieuws in ieder geval niet ontgaan. “Wij hebben dit nieuws ook te horen gekregen en we zijn aan het onderzoeken óf en in hoeverre het mogelijk is om deze Apple SIM ook in Nederland te ondersteunen”, laat een woordvoerster aan All About Phones weten. “Meer kan ik daar nog niet over zeggen op dit moment.”

Provider raken macht kwijt
Apple SIM heeft een paar grote voordelen. Wisselen van provider wordt makkelijker en je zit minder lang vast aan een abonnement. Ben je met abonnementen nu nog voor een of twee jaar verbonden aan een provider: met Apple SIM moeten die periodes korter worden. Dat gaat in ieder geval op voor de iPad Air 2 en de iPad mini 3. Apple stelt dat je geen contract voor langere tijd aangaat. Het is natuurlijk nog de vraag wat voor abonnementen er worden aangeboden zodra Apple SIM naar de iPhones komt.

Apple verstevigt in ieder geval haar macht met de komst van Apple Pay, stelt onderzoeksbureau IHS volgens Telecompaper. Dat bureau denkt dat de neutrale simkaart een ontwrichtende werking kan hebben. Ook het businessmodel van providers kan volgens het bureau op de schop als Apple SIM naar de iPhone komt. Apple verstevigt daarmee volgens IHS haar greep op de markt voor mobiele telefonie en data. Ook wordt het met de komst van Apple SIM voor iPad- en iPhone-bezitters moeilijker over te stappen op een ander apparaat.

Met Apple SIM haalt Apple in ieder geval de macht die providers hebben weg. Als je er bijvoorbeeld achter komt dat het bereik van een provider slecht is, hoef je in het geval van de iPad Air 2 en iPad mini 3 niet twee jaar te wachten tot je kunt overstappen naar een andere provider. Aangezien abonnementen sneller aflopen en overstappen probleemloos kan, gaan providers elkaar waarschijnlijk ook dwingen de prijs van belminuten en databundels te verlagen. De een hoeft maar een euro goedkoper te zijn dan de ander om voor een klant aantrekkelijker te zijn.

"De ene provider hoeft maar een euro goedkoper dan de andere te zijn om voor de klant aantrekkelijker te zijn"
Dit zijn voor de consument duidelijke pluspunten aan een systeem als Apple SIM. Een nadeel is dat je een nieuwe iPhone over een bepaalde tijd waarschijnlijk niet meer in combinatie met een abonnement bij een provider kunt krijgen. Je moet de 700 euro, wat de goedkoopste iPhone 6 kost, dan in een keer betalen. Daarna sluit je pas een abonnement af bij een provider. Je maandlasten worden daardoor wel veel lager, maar het hoge instapbedrag van een iPhone kan ook veel mensen ervan weerhouden een Apple-telefoon te kopen. Apple kan zichzelf dus ook in de vingers snijden. Het wordt dus interessant om te zien hoe het bedrijf dat gaat aanpakken.

Er ligt nog een duidelijk nadeel op de loer. Het is geen geheim dat Apple het liefste wil dat de simkaart van tevoren in de iPhone wordt gestopt en niet uit het toestel kan worden gehaald. Scheelt weer een lelijk gleufje in de telefoon. Gevolg is dat je dus makkelijk van provider kunt wisselen, maar helemaal niet makkelijk van smartphone. Je zit dus duidelijk vast aan één toestel en als je overstapt op een andere smartphone krijg je met hetzelfde geregel te maken dat je nu hebt wanneer je wisselt van providers.

Het blijft natuurlijk koffiedik kijken: Apple SIM is net een dag een feit. De komst van deze neutrale simkaart is voor ons reden genoeg om de zaak nauwlettend in de gaten te houden. Het kan de providermarkt én de smartphonemarkt overhoop gooien. Ook zijn we benieuwd hoe snel Apple-concurrenten een antwoord paraat hebben. Zo zit in de Samsung Galaxy Note 4, die net in Nederland te koop is, nog een ‘ouderwetse’ micro-simkaart en geen nano-simkaart.

Apple SIM in het buitenland
Apple SIM kan ook een einde maken aan het omslachtige gedoe met dual sim-telefoons. Dat is nu de beste uitkomst als je in het buitenland wil bellen en internetten. Op vakantie koop je een simkaart met beltegoed die je in je telefoon stopt. Hiermee kun je internetten en ondertussen ben je met je Nederlandse nummer ook bereikbaar. Met je Nederlandse abonnement is bellen en internetten in het buitenland vaak veel te duur, terwijl het natuurlijk de grootste onzin dat je een kilometer - of duizend kilometer - over de grens veel meer geld betaalt voor een minuutje bellen of een megabyte aan data.

Met Apple SIM kun je in het buitenland op dezelfde manier een deal met een provider sluiten als binnen de landsgrenzen. Ook dan worden providers gedwongen de prijs zo laag mogelijk te houden: de klant laat zich niet bedonderen als hij in iOS duidelijk ziet hoeveel geld hij bij elke provider voor 100 belminuten of 500MB aan data betaald.

Apple SIM in Nederland of België
Resteert de vraag wanneer Apple SIM naar Nederland komt. Voorlopig in ieder geval niet. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië behoren altijd tot de eerste landen die de nieuwe diensten van Apple krijgen. Apple Pay is daar ook zo'n voorbeeld van. Nederland volgt later. Als je de iPad Air 2 of de iPad mini 3 koopt krijg je in Nederland dus niet zo'n simkaartje van Apple. Dat wordt dus wachten op nieuwe producten. Misschien bij de iPhone 6s (als die er komt) of de iPhone 7. In de tussentijd is het leuk om in de gaten te houden wat Apple SIM in de VS en Groot-Brittannië teweeg zal brengen.

Bron :Techzine en http://www.allaboutphones.nl