Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Continuity

OS X Yosemite: Continuity 

Apple heeft al eerder handvatten geboden om apparaten onderling te laten samenwerken: iCloud is in essentie een hulpmiddelen om apparaten met elkaar te synchroniseren. Maar met Continuity heeft Apple toch een volgend niveau bereikt.

Met Continuity heeft Apple een weg uitgezet waarbij elk bestaand of nog te verschijnen apparaat prima op zichzelf kan bestaan en doen waar het apparaat voor bedoeld is. Maar als het nodig is kunnen ze taken aan elkaar doorgeven. Want waarom zou je je laten beperken door een los apparaat terwijl je een ander apparaat in de buurt hebt dat op dat moment veel beter geschikt is voor datgene waarmee je bezig bent. Continuity stelt je instaat om iets wat je op 1 apparaat bent begonnen, naadloos af te maken op een ander apparaat.

Hoe vaak zijn we geen email gestart op de iPhone, waarbij halverwege bleek dat je zaken moest insluiten die zich op je computer bevonden. Dit is één van de aspecten van Continuity: Handoff. De email die je bent begonnen op je iPhone kun je afmaken op je Mac.

Handoff werkt met Mail, Safari, Notities en iWork. Hoe het precies gaat uitpakken, welke app nog meer gebruik maken van Handoff zal moeten blijken op het moment dat OS X Yosemite gaat uitkomen.

Bellen en SMS’en met je Mac

Om een contact te bellen hoef je overigens geen gebruik te maken van Handoff wanneer je bezig bent op je Mac. Je kunt namelijk ook gelijk bellen vanaf je Mac.
Voortaan is het mogelijk om SMS-berichten te ontvangen en versturen. Dit werkt via je iPhone, dus die moet wel enigszins in de buurt zijn. Maar ligt je iPhone even op te laden in de slaapkamer en wil jij bellen vanuit je studeerkamer? Geen enkel probleem.
Dit betekent ook dat je voortaan op "telefoonnummer-links" kunt klikken in bijvoorbeeld Safari. Handig als je een leuk restaurant gevonden hebt en wilt reserveren!

Continuity heeft ook nog andere mogelijkheden:

Denk aan je Mac als een grote speakerphone. Als je Mac binnen bluetooth bereik is van je iPhone, kun je met je Mac gesprekken aannemen of opzetten via je iPhone. Je krijgt keurig te zien door wie je gebeld wordt en uit je adresboek kun je gesprekken opzetten met wie je maar wilt. Bellen kun je ook vanaf zo’n beetje alles wat er maar uitziet als een telefoonnummer.

SMS: iMessage „blauw” werkt uitstekend tussen je Apple apparaten, maar een SMS blijft op je iPhone steken. Nu kun je de „groene” berichten ook doorsturen naar je Mac en van daaruit ook beantwoorden.

Instant Hotspot: je kunt nu gebruik maken van de mogelijkheden van je iPhone om een hotspot te maken op momenten dat je een internet verbinding nodig hebt. Zo’n hotspot verbinding werkt prima als het eenmaal werkt, maar het opzetten zelf, werkt niet altijd even simpel. Met Instant Hotspot moet dat veranderen. Apparaten „weten” dat ze bij elkaar in de buurt zijn en de hotspot verschijnt als vanzelf als een wifi optie in het menu, compleet met signaal sterkte en batterijniveau. Eenvoudig aanklikken is voldoende om een veilige wifi verbinding op te zetten.

iCloud Drive

Tot nu toe is iCloud geen app waar je eenvoudig bestanden naar toe kunt slepen om beschikbaar te hebben op je andere apparaten. Elke app heeft een stukje iCloud voor zichzelf, waar je zonder de app niet bij kunt komen. Dat gaat nu veranderen. iCloud Drive geeft je een map op je Mac en al je andere apparaten waar je precies dat kunt doen: bestanden beschikbaar maken en synchroniseren op al je apparaten.

Tot nu toe kreeg je 5GB voor elke Apple ID. Maar straks heb je daar niet genoeg aan. Apple heeft de (Amerikaanse) prijzen al vast bekend gemaakt: $0,99 voor 20GB en $3,99 voor 200 GB. Inderdaad: die prijzen zijn vergelijkbaar met Google.