Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Spotlight onder de loep genomen

In Yosemite werd Spotlight onder de loep genomen, met als resultaat dat we nu nog beter kunnen zoeken dan ooit tevoren.
Waarom zou je nu Spotlight wèl gebruiken?
Apple beschrijft de opdracht van Spotlight als volgt:
“Met Spotlight vind je snel wat je zoekt op uw computer en geeft je suggesties weer van het internet, zoals bioscooptijden en locaties in de buurt, en informatie uit iTunes en de App Store.”
En zoals gewoonlijk is er hier ook een maar…
Dat betekent dus dat ook je privégegevens bloot kunnen gelegd worden.
Stel, je hebt wat vertrouwelijke gegevens netjes in een map gestopt, wel die gegevens worden evengoed ‘opgesnord’ door Spotlight.
En getoond ook natuurlijk, want nu geeft Spotlight er onmiddellijk een voorvertoning van.
Zoals je ziet in mijn voorbeeld, daar heb ik in Spotlight -Brugge- ingetikt en onmiddellijk wordt als beste resultaat een pages document - Apple Senioren Brugge - in voorvertoning getoond.

Spotlightresultaat.png

Maar daar kan snel een mouw worden aan gepast.
Je kan namelijk je zoekresultaten aanpassen.
Daarvoor ga je naar Spotlight via Systeemvoorkeuren.
Klik op Spotlight en een venster met 2 tabs wordt geopend.

Zoekresultaten.png

De eerste tab - Zoekresultaten - laat je toe enkel die categorieën aan te vinken die door Spotlight mogen opgezocht worden
En ook niet onbelangrijk: je kan de categorieën zo plaatsen dat je de belangrijkste bovenaan zet.
Vanaf het moment dat je met je cursor in het categorievenster van Spotlight komt te staan, verandert je pijltjesaanwijzer in een handje.
Klik op die categorie die je wenst te verplaatsen en sleep dit onderdeel naar de juiste plaats, aangetoond door de blauwe horizontale lijn.
Zijn er nu mappen en of documenten waarvan je wilt dat Spotlight die gewoon weg links laat liggen, dan moet je op de tweede tab - Privacy - klikken.

 

Privacy.png

Standaard is dit venter blanco.
Onderaan links zie je een plus en een min staan.
Klik op de plus en je ziet je thuismap verschijnen met al zijn mappen.
Daar zoek je dan dat wat je privé wilt houden en selecteer het gewenste onderdeel.
Onderaan het venster Zoekresultaten kan je twee toetsencombinaties aanvinken. ( aan te raden)

Toetsencombinatie.png

Helemaal onderaan kan je klikken op - Info over Spotlight-suggesties en privacy- wat je zeker moet doen.

Info.png

Daar staat belangrijke info in zoals: -
Wanneer u gebruikmaakt van Spotlight, worden uw zoekopdrachten, de Spotlight-suggesties die u selecteert en de daaraan gerelateerde gebruiksinfo naar Apple verstuurd.

Spotlight Yosemite

Spotlight desktop nadert zijn 10de verjaardag en Apple heeft de motor achter deze zoekmachine nog verbeterd.

Wat aanvankelijk begon als een functie ontworpen om zich te verdiepen in de verste uithoeken van de desktop is in Yosemite geëvolueerd tot het zoeken in grote ecosysteem van de diensten van Apple en beantwoordt bijna elke vraag die bij het kan gesteld worden. 

Afgezien van  de zoekinterface die als een doorschijnende overlay in het midden van het scherm verschijnt is de meest opvallende verandering in Spotlight detoevoeging van een QuickLook vesnter naast de zoekresultaten. Elk bestand dat kan worden bekeken met behulp van QuickLook kan worden bekeken binnen Spotlight, waardoor het vinden van het juiste bestand veel sneller gaat.

Sommige resultaten, zoals die van de App Store of Wikipedia, worden weergegeven in het deelvenster Quick Look op een meer gestructureerde manier. Wikipedia resultaten tonen de eerste paragraaf van het gelinkte artikel.

Rekenfuncties

Rekenfuncties van Spotlight zijn ook verbeterd, zoals het toevoegen van een aantal nieuwe eenheid conversies zoals afstand, temperatuur, en valuta.
De munt valuta lijkt echter beperkt - Spotlight kan gemakkelijk US Dollars, Euro's, en de Japanse Yen omzetten, maar niet de minder populaire valuta's zoals Vietnamese Dong :-(

 

Syteemvoorkeuren

Net als in voorgaande OS, kan men kiezen welke bronnen in Spotlight moet gebruiken, en specifieke mappen kunnen nog steeds worden uitgesloten. De standaard resultaat bestelling kan ook gewijzigd worden door elke categorie omhoog of omlaag te slepen.