Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

macOS 10.12 Siera

macOS 10.12 Siera is de opvolger van OS X 10.11 El Capitan

Bronhttp://tidbits.com/e/16569>
door Adam C. Engst 

Tijdens de WWDC 2016-keynote heeft Apple vandaag de opvolger van OS X 10.11 El Capitan uit de doeken gedaan. De grootste verandering voor de meeste mensen is de minst technische: Apple verandert de naam van het Mac-besturingssysteem van OS X naar macOS om het meer te laten overeenstemmen met de andere besturingssystemen van het bedrijf: iOS, watchOS en tvOS. Het is een goede zet.
Als naam had "OS X" niets specifiek meer met de Mac te maken, daar Apple het woord "Mac" ten tijde van 10.7 Lion heeft laten vallen. En de "X" in OS X was ooit weliswaar het vervolg op Mac OS 9 en een verwijzing naar de Unix-onderlaag, maar vandaag de dag zijn al Apples besturings-systemen op Unix gebaseerd en is het niet meer het argument van weleer toen Macs nog minder stabiel waren.

Apple blijft wel bij zijn versienummering en hun recente gewoonte om de versies van het besturingssysteem te vernoemen naar inspirerende locaties in Californië. Dus zullen we de komende 18 maanden schrijven over macOS 10.12 Sierra. Met Sierra verwijst Apple wederom naar een rotsformatie, al is deze groter dan Yosemites El Capitan: de bergrug Sierra Nevada in dit geval.

1. Het Apple-ecosysteem samenbinden

De opmerkelijkste zijn de veranderingen in macOS Sierra die de Mac nog dieper laten integreren in Apples hardware-ecosysteem. Zo is het dankzij de nieuwe functie Auto Unlock niet meer nodig om je wachtwoord in te typen als je een bijbehorende Apple Watch draagt. Los van de verbeteringen in watchOS 3 zal misschien Auto Unlock alleen al de verkoop van de Apple Watch opstuwen: ik baal ervan dat ik steeds mijn wachtwoord moet invoeren, en zou een sterker wachtwoord hebben als ik het maar sporadisch zou moeten gebruiken. Apple heeft niets gezegd over andere verificatiemogelijkheden, maar zou het niet geweldig zijn als het dragen van een Apple Watch het overbodig zou maken om je Apple ID-wachtwoord steeds bij al je apparaten in te voeren? Daar zou ik best voor willen betalen.

Universal Clipboard, het concept van het klembord naar al je apparaten uitbreidt. Kopieer wat tekst van je Mac en plak die eenvoudigweg op je iPhone in plaats van dat je die in moet typen! Het enige nadeel aan deze mogelijkheid is dat hij tot dusver geboden werd door allerlei apps van derden. Zij krijgen nu misschien problemen omdat zij het op moeten nemen tegen Apples Universal Clipboard, tenzij ze extra functionaliteit kunnen bieden.

Apple breidt ook iCloud Drive op een spannende manier uit. Hoewel het nog steeds wat betreft samenwerken niet op kan tegen Dropbox, Google Drive en Box, kan macOS Sierra via iCloud Drive de inhoud van je Bureaublad en Documentenmap weergeven op al je apparaten. Dit zal ongetwijfeld betekenen dat je bij Apple meer opslagruimte moet kopen. Ik weet niet hoe het met jou zit maar mijn mappen bevatten al gauw zo'n 26 GB aan gegevens. Gezien het feit dat iClouds maandtarief <https://support.apple.com/nl-nl/HT201238> in de Verenigde Staten slechts $ 0,99 voor 50 GB, $ 2,99 voor 200 GB en $ 9,99 voor 1 TB is, is dat misschien de moeite waard.

Tot slot zal Apple Pay zijn opwachting maken op het web. Met Apple Pay-ondersteuning in Safari kun je gemakkelijk voor online aankopen betalen waarbij je je creditcard-gegevens verifieert met Touch ID op je iPhone of door de knop aan de zijkant van de Apple watch te dubbelklikken. Als je Apple Pay gebruikt, worden je gegevens niet gedeeld met de verkoper, waardoor je minder gevaar loopt als die een veiligheidslek heeft. We moeten nog afwachten of Chrome en Firefox ook Apple Pay mogen ondersteunen.

2. macOS Sierra of macOS Siri?

Hoewel de integratiefuncties op zichzelf al voor veel mensen aantrekkelijk zullen zijn, is de kers op de taart de toevoeging van Siri aan macOS Sierra. Gezien de demo moet je kennelijk een toets of een Dock-miniatuur indrukken om Siri aan te roepen, al zal een "Hey, Siri"-mogelijkheid ook fijn zijn voor mensen die hun kantoorruimte niet hoeven te delen.

<http://tidbits.com/resources/2016-06/Siri-Mac. png>

Siri kan in macOS veel van dezelfde dingen die het op iOS kan, zoals berichten versturen, bestanden vinden en zoeken op internet. Als je bestanden zoekt, kan je je zoekopdracht zelfs verfijnen als een eerste poging te veel resultaten oplevert. Daar Siri-resultaten nogal vluchtig zijn, kun je ze vastprikken in het Berichtencentrum om er later snel bij te kunnen. En je kan de resultaten van een Siri-zoekopdracht van het ene naar het ander venster slepen, zoals je op de Mac zou verwachten.

Apple gaf onder meer de volgende voorbeelden van wat met Siri-commando's mogelijk is:

  • De pdf's in je Downloads-map laten zien.
  • Vertellen hoeveel vrije ruimte je op je Mac hebt.
  • Vertellen wat het weer in een bepaalde plaats is.
  • De foto's van gisteren laten zien. * Iemand toevoegen aan een vergadering.

El Capitan heeft nu al een dicteerfunctie, dus we verwachten die in macOS Sierra ook, hopelijk met de verbeteringen die Apple in het algemeen doorvoert.

In het iOS-deel van de keynote zei Apple dat het Siri opent voor ontwikkelaars. Dit werd verder niet genoemd bij de beschrijving van Siri in macOS, maar we hopen dat de API's op beide platformen worden uitgebracht.

3. Foto's en Memories

Apple besteedde aardig wat tijd aan het demonstreren van nieuwe functionaliteit in Foto's. Eerlijk gezegd was het een beetje een allegaartje. Foto's krijgt een aantal automatische herkenningsfuncties, waardoor het programma kan vaststellen wie er op de foto's te zien zijn, evenals objecten en landschappen in de foto's, en dit alles zonder handmatige training. Je kan naar foto's zoeken door wat erop staat, samen met de datum en locatie.

Een ingebouwd Personen-album verzamelt automatisch alle foto's van de mensen in je leven, dankzij de verbeterde gezichtsherkenningtechnologie. Terug van iPhoto is een Plaatsen-album dat al je foto's weergeeft op een wereldkaart.

De nieuwe versie van Foto's zal deze technologie gebruiken om Memories te maken. Dat is ook de naam van een nieuwe tab op het hoogste niveau in Foto's, die automatisch diavoorstellingen en deelbare collecties van je beste foto's maakt. We zullen zien hoe goed het werkt wanneer het beschikbaar komt, maar aangezien diavoorstellingen samenstellen van foto's nu relatief tijdrovend is, kan het de moeite waard zijn.

4. Andere pieken in Sierra

Apple beloofde een paar andere fascinerend klinkend wijzigingen in macOS Sierra.
Bijvoorbeeld: voor degenen die moeite hebben hun gegevens te laten passen in de flash-opslag op een kleine MacBook Air, kan Optimized Storage nuttig zijn. Het opvallendste is dat de software automatisch zelden gebruikte en oude bestanden naar iCloud verplaatst. Waarschijnlijk is hiermee nog een nieuwe reden ontstaan om te betalen voor meer iCloud-opslag. Het herinnert je er ook aan om gebruikte app-installatieprogrammas's te verwijderen en kan op zijn eigen initiatief dubbele downloads, caches, logboeken en dergelijke verwijderen. De software kan ook automatisch bestanden verwijderen die langer dan 30 dagen in de prullenbak staan, een functie die Windows al eeuwen heeft. Apple probeerde het op een systeem met 20 GB beschikbaar: Optimized Storage maakte nog 130 GB vrij. Niettemin zijn er veel vragen rondom Optimized Storage.

Berichten in MacOS Sierra zal niet alle functies krijgen die Apple toevoegt aan de app in iOS 10, maar zal wel in staat zijn deze te tonen. Ook een aantal van de ontwerpveranderingen in iOS 10's app Muziek zullen hun weg vinden naar iTunes. Het valt nog te bezien of dat voldoende is om het programma weer bruikbaar te maken.

Enige tijd geleden voegde Apple tabs toe aan de Finder, in navolging van de tabblad-mogelijkheden van Safari en alle andere webbrowser op de planeet. In macOS Sierra zullen apps die momenteel documenten openen in hun eigen vensters deze nu kunnen vangen in tabs. Iets dat een paar applicaties zoals Adobe InDesign en Photoshop nu al doen.

Tot slot neemt MacOS voor degenen die graag voortdurend een video op de achtergrond willen Sierra iets over van iOS 9 op de iPad: Picture in Picture. Je kan een aanpasbaar videovenster vanuit Safari of iTunes zwevend in elke hoek van je scherm plaatsen terwijl je doet alsof aan het werk bent.

5. Compatibiliteit en beschikbaarheid

Wat betreft hardware-compatibiliteit: MacOS Sierra zal draaien op MacBook- en iMac-modellen uitgebracht
vanaf het najaar van 2009 en op de MacBook Air-, MacBook Pro-, Mac mini
en Mac Pro-modellen uitgebracht in 2010 en later.
Dit is een belangrijke verandering van de compatibiliteitskaart voor 10.8 Mountain Lion, 10.9 Mavericks, 10.10 Yosemite en 10.11 El Capitan. Deze ondersteunen allemaal machines vanaf maar liefst 2007.

Hoe frustrerend het ook kan zijn wanneer een oudere Mac zoals hier buiten de boot valt, hebben we het wel nog steeds over 6-7 jaar aan achterwaartse compatibiliteit. Veel knagende kleine problemen verdwijnen waarschijnlijk omdat de hardware nieuwer en consistenter is.

MacOS Sierra is nu beschikbaar voor ontwikkelaars en Apple zal volgende maand een publieke bèta <https://beta.apple.com/sp/betaprogram/> openstellen voor als je deze versie snel in handen wil krijgen. De uitgave is "dit najaar" gepland, wat gezien de ervaring in vorige jaren waarschijnlijk september of oktober betekent. Net als alle andere recente uitgaven zal het gratis zijn.