Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Fabeltjes en verwarring over macOS Sierra

Bron: <http://tidbits.com/e/16575>
door Adam C. Engst 

Na mijn artikel over Apples aankondiging van macOS Sierra en de daaropvolgende commentaren, ben ik enigszins teleurgesteld. Niet over macOS Sierra zelf, maar over de vele reacties. Het enige dat bekend is over macOS Sierra is wat Apple heeft meegedeeld. Zelfs de versie voor ontwikkelaars is zo nieuw dat het niet eerlijk zou zijn om nu al kritiek te leveren op vermoede problemen.

Maar dat heeft de zwartkijkers er niet van weerhouden
- om de presentatieeen "ramp" te noemen 
- om de veranderingen in macOS Sierra als "nietszeggend" te bestempelen,
bovenop de klacht dat men gedwongen moet upgraden.

Ik twijfel er niet aan dat voor veel mensen elke verandering ongemakkelijk is, maar ik zou toch willen aanraden om het rustig aan te zien. Heb vertrouwen in de toekomst. De enige manier waarop wij als gebruikers vooruitgang zien, is als Apple en zijn ontwikkelaars enthousiast blijven om de dingen beter te maken. Niet elke verandering is een verbetering, maar net als bij evolutie is het een kwestie van uitproberen voordat we weer een stap vooruit zetten.

Tegen deze achtergrond wil ik drie fabeltjes ontkrachten:

1. Apple dwingt mij om te upgraden.

Niet waar. De speciale troepen van Apple zullen niet je deur intrappen om je te dwingen naar macOS Sierra over te stappen.
Je mag zolang wachten als je wilt. Afgelopen weekend hielp ik mijn tante over te stappen van een 13 inch-MacBook Pro op Mac OS X 10.6 Snow Leopard naar een nieuwe 13 inch-MacBook Pro met Retinascherm op 10.11 El Capitan. Ze gebruikte Snow Leopard sinds 2009 of zo, en ze had 10.7 Lion, 10.8 Mountain Lion, 10.9 Mavericks en 10.10 Yosemite zonder problemen overgeslagen.
Ze wilde upgraden naar El Capitan omdat ze niet langer kon internetbankieren zonder een recente webbrowser, en ze besloot dat het na zes of zeven jaar de moeite waard was om een nieuwe MacBook Pro te kopen.

Upgraden is niet verplicht, maar ik denk dat helemaal niet meer upgraden niet slim is. Daarom schreef ik "Waarom je moet upgraden . Maar je kunt natuurlijk wel wachten totdat de foutjes eruit zijn en het voor jou een geschikt moment is.

2. De nieuwe functies zijn waardeloos (omdat ik ze niet wil gebruiken)

Het is makkelijk om naar de nieuwe functies in macOS Sierra te kijken en ze weg te wuiven omdat je ze toch niet zult gebruiken.

  • "Siri voor de Mac? Alsof dat zo lekker werkt op de iPhone.
  • Bureaublad en documentenmap delen tussen apparaten? Waarom zou ik al die troep op m'n iPad willen?
  • Universeel klembord? Voor die twee keer per jaar dat ik het nodig heb, ben ik weer vergeten hoe het werkt.
  • Automatisch ontsluiten? De Apple Watch is een te duur stuk     speelgoed. Grote emoji-tekens? Berichten met onzichtbare inkt? Welk pilletje hebben de Apple-ontwikkelaars genomen?"

Dit moeten we niet vergeten: niemand van ons is de doelgroep van Apple. Jij niet, ik niet, niemand. Apple is een wereldwijd bedrijf dat hardware wil verkopen (iPhones, iPads, Macs, Apple Watches en Apple TV's) aan zoveel mogelijk mensen. Ja, Apple wil er heel graag van elke soort ten minste één aan jou verkopen, en zal functies bedenken waardoor je aanhaakt bij het Apple-ecosysteem. Om het niet zo te doen zou, volgens Spock, niet logisch zijn.

Bovendien probeert Apple een breed publiek aan te spreken. Veel oude getrouwe Mac-gebruikers begrijpen waarschijnlijk niet het belang dat Apple hecht aan emoji-tekens in Berichten. Maar dit soort functies bestaan al in andere berichten-apps, en ze zijn enorm populair in Azië, zeker onder jonge gebruikers. En die doelgroep is cruciaal voor Apple.

Dus nee, die functies zijn niet waardeloos. Ze zijn misschien niet nuttig voor jou, maar wellicht wel voor een tienermeisje in China. Apple is net zo blij met haar klandizie als met die van jou, en aangezien het bedrijf een omzet van een biljoen dollar in de afgelopen 10 jaar mocht noteren, valt er weinig tegen de strategie in te brengen.

Nieuwe functionaliteiten helpen Apple ook in de competitie met Microsoft en Google. Qua marktaandeel blijft Windows leider met 90 procent in de markt van bureaucomputers, en op het mobiele terrein hebben Android smartphones 80 procent van de markt. Apple is wel één van rijkste bedrijven ter wereld, maar er is nog veel ruimte om groter te worden, als Apple nieuwe gebruikers kan aantrekken die overstappen.

3. Apple keert de professionals de rug toe.

Dit fabeltje houdt verband met de eerder genoemde klacht over onnodige functies, maar om dit te ontzenuwen moet je er anders naar kijken. Professionals werken niet in een besturingssysteem, ze werken in programma's. De meeste daarvan worden niet door Apple geleverd.
Apple maakt weliswaar Pages, Numbers, Keynote, Logic Pro en Final Cut Pro, maar ik kan geen enkele categorie productiviteitsprogramma's bedenken waarvan Apple de enige leverancier is.

Wat voor jou noodzakelijk is, is ongetwijfeld anders dan voor mij, maar voor mijn werk kan ik niet zonder BBEdit, Nisus Writer Pro, Adobe InDesign, Google Chrome, Mailplane, Preview, Slack, Trello en Automator. Zolang deze programma's en de manier van werken die ik daaromheen gecreëerd heb goed blijven werken, kan ik letterlijk elke verandering in macOS Sierra negeren.

Dat is een belangrijk punt. Niemand zal je dwingen om de nieuwe functies in macOS Sierra te gebruiken. Als Siri, Auto Unlock, Universal Clipboard en het synchroniseren van de Bureaublad- en Documenten-map je productiviteit niet verhogen, negeer die dan.
Ik heb Launchpad, Handoff, AirDrop of het Berichtencentrum nooit nuttig gevonden, dus gebruik ik die niet, en ze zitten me niet in de weg.

Sommigen zeggen misschien dat Apple meer moet doen om het besturingssysteem te verbeteren of handiger te maken.
Dat kan natuurlijk geen kwaad, maar als je daarover ideeën wilt opperen, wees dan specifieker, om twee redenen.
Ten eerste is vage kritiek zinloos en ten tweede hebben ondernemende Mac-ontwikkelaars daar waarschijnlijk al een oplossing voor aangedragen. Denk aan Keyboard Maestro, LaunchBar, TextExpander en een hele serie andere. Net zoals Apple niet al onze productiviteits-apps levert, moet je ook niet verwachten dat het bedrijf elke voorstelbare verfijning in de interface en workflow zal gaan leveren.

Feitelijk is het doel van een besturingssysteem een stabiel fundament te leveren, en een verzameling frameworks waarop de ontwikkelaars voort kunnen bouwen. Apple heeft veel veranderingen in het besturingssysteem gericht op de ontwikkelaars met voorzieningen die ze niet zelf kunnen creëren. Dat leidt tot krachtigere apps of upgrades die sneller beschikbaar komen, en dat maakt de professionals dan weer productiever. Als je je voordeel wilt doen met deze nieuwe mogelijkheden, dan betekent dat dat je zult moeten updaten. En tijd is geld, dus als de recentste apps jou sneller kunnen laten werken, dan is dat het waard.

Op weg naar beter
Je zal mij niet horen zeggen dat elke verandering per se goed is of dat iedere aanpassing in macOS Sierra goed zal werken. Zoals ik al meldde is er nog een hoop onduidelijkheid betreffende de functie Optimized Storage die weinig gebruikte gegevens naar iCloud verplaatst. Ik vertrouw dat niet en zou het ook niemand aanraden zonder een gedegen reservekopie-plan. En zelfs dan zou ik wachten tot voldoende mensen het zonder problemen hadden geprobeerd.

Voorzichtigheid is altijd verstandig, maar het is ook belangrijk om je te realiseren dat al deze veranderingen onze technologische ervaring als Apple-gebruikers wel voortstuwen. Het gebeurt misschien in horten en storten, maar als iemand die de afgelopen 26 jaar iedere werkdag achter een Mac heeft gezeten, ben ik nog nooit zo productief en efficiënt bezig geweest als vandaag de dag, werkend met mijn favoriete apps in Apples huidige Mac-besturingssysteem op recente Mac-hardware.

Ik kan niet garanderen dat iedere upgrade jou of anderen productiever maakt, maar het is onvermijdelijk dat je op de lange duur productiever wordt. Herinner je je nog dat de Mac ooit maar één programma tegelijk kon draaien, of dat we zoveel tijd verloren aan scrollen omdat de Macs van die kleine schermpjes hadden, of dat je steeds moest herstarten door conflicterende extensies, of dat het aankoppelen van een harde schijf allerlei SCSI-terminatie-voodoo vereiste, of... Je begrijpt wel wat ik bedoel.

We hebben een lange weg afgelegd. Hoe ver we nog kunnen gaan, wordt slechts beperkt door onze fantasie en die van de ontwikkelaars van de programma's die we gebruiken. Dus laten we niet meteen verzanden in zeurderige kritiek over een besturingssysteem dat pas over een aantal maanden uitkomt.