Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Donkere modus

Expeditie naar de Donkere wereld van Mojave:
Donkere modus begrijpen, inschakelen en naar je hand zetten

Bron tidbits

Vind je het scherm van je Mac nog steeds te fel, zelfs nadat je de helderheidsinstelling in SysteemvoorkeurenBeeldschermen helemaal naar het minimum geschoven hebt? Apple staat al jaren open voor problemen die mensen met de helderheid van het scherm hebben. Op de Mac wordt de helderheid van het scherm afgestemd op het omgevingslicht, en daarnaast wordt met Night Shift het kleurenpalet aangepast na zonsondergang.
De MacBook Pro heeft een toetsenbord met achtergrondverlichting, zodat je in het donker makkelijker kan blijven typen, en ook voor deze verlichting kan de helderheid bij weinig omgevingslicht aangepast worden. In eerdere versies van macOS bestond al de optie om de menubalk en het Dock donker te maken.

De Donkere modus van macOS 10.14 Mojave, de eerste grote visuele vernieuwing van macOS in lange tijd, is een veel grotere verandering dan de bovenstaande opties. Apple promoot Donkere modus meestal als volgt:

Donkere modus is een prachtige nieuwe weergave, waardoor je je beter op je werk kunt focussen. De subtiele kleuren en scherpte van jouw inhoud staan nu werkelijk centraal en knoppenbalken en menu's wijken terug naar de achtergrond. Je activeert deze weergave in het paneel SysteemvoorkeurenAlgemeen. Je hebt opeens een prachtige werkomgeving zonder afleiding, met een scherm dat in alle opzichten heerlijk rustig voor je ogen is.

Het is niet zeker dat Donkere modus iedereen zal plezieren, maar mensen die zoals Josh lichtgevoelig zijn, zijn er erg enthousiast over, omdat er echt veel minder licht van het scherm komt.

Donkere modus kan je in SysteemvoorkeurenAlgemeen heel makkelijk in- en uitschakelen met een klikje op Licht. Er is geen systeembrede toetscombinatie om deze omschakeling te maken, maar ontwikkelaar Benjamin Kramser heeft zojuist NightOwl uitgebracht, een klein appje voor in de menubalk die het omschakelen gemakkelijk maakt, en waarin ook een schema in te stellen is, zodat dit automatisch gebeurt (vergelijkbaar met de Night Shift-functie). Dat lijkt me handig als je werkomgeving overdag nogal licht is, maar na zonsondergang juist zo donker dat een verlicht scherm minder prettig werkt.
Light vs Dark mode.

Als je Donkere modus inschakelt, dan vervangt macOS onmiddellijk alle donkere teksten op lichte achtergrond door lichte tekst op donkere achtergrond. De menubalk ziet er anders uit, evenals vensters, besturingselementen en nog veel meer, zowel in Finder als in andere ondersteunde apps. Zoals je kunt aflezen aan de grote hoeveelheid nieuwe software-updates in onze Volglijst, springen ontwikkelaars hier met enthousiasme bovenop, dus bijna iedere app die belooft compatibel te zijn met Mojave, benoemt expliciet zijn ondersteuning van Donkere modus. Oudere apps kunnen Donkere modus niet zonder update ondersteunen.
Josh maakte deze video waarin hij vertelt hoe je Donkere modus inschakelt en waarin hij een aantal voorbeelden van het resultaat laat zien. Hoewel nog niet iedere app Donkere modus ondersteunt, maakt het toch over het geheel genomen een groot verschil!

Het is overigens helemaal de vraag welke onderdelen van een app precies donker worden, en hier ligt een van de uitdagingen van Donkere modus. Open bijvoorbeeld in TextEdit of Pages een pagina terwijl je Donkere modus geactiveerd hebt, en je ziet dat in deze apps de menubalk en knoppen allemaal donker zijn, maar dat het gebied waar de inhoud zich bevindt precies even wit is als voorheen. Hetzelfde geldt voor Safari en voor de meeste websites. Erger nog: het contrast tussen een licht gebied en een gebied met donkere knoppen is eigenlijk irritanter dan toen die knoppen nog gewoon een lichte achtergrond hadden. Een mogelijke oplossing is misschien Dark Mode for Safari van Denk Alexandru, een Safari-extensie van € 2, 29 die de weergave van website-thema's kan beïnvloeden.
Sommige apps hebben eigen voorkeuren die specifiek bepalen hoe Donkere modus toegepast wordt, waar je Donkere modus minder donker kan maken. Zo heeft Mail bijvoorbeeld in Dark mode een nieuw aankruisvak in InstellingenAlgemeen: Gebruik donkere achtergrond voor berichten. Je kunt er ook kiezen tussen donkere en lichte achtergrond bij het lezen en creëren van mailberichten. Zo kan je ook in Kaarten kiezen voor WeergaveGebruik donkere kaart om de kaartweergave om te zetten van de standaard lichte stijl naar de donkere versie. Je moet even rondkijken in de instellingen van jouw favoriete apps als je Donkere modus gebruikt om te kijken of ze zulke aanpassingsmogelijkheden bieden.

Light Maps vs. Dark Maps.
Een andere uitdaging voor Donkere modus is het geringe contrast dat lichte tekst op een donkere achtergrond kenmerkt, zodat het moeilijker te zien is, vooral voor de meerderheid van de mensheid die niet erg lichtgevoelig is. Als je het lezen in Donkere modus moeilijk vindt omdat het vager lijkt, maar je hebt over het geheel genomen toch een voorkeur voor deze modus, dan kan je de weergave wel verbeteren door het lettertype of de stijl aan te passen, zodat letters groter of dikker zijn. 
Dit kan bijvoorbeeld bij Mail in Voorkeuren /Letters en kleur.
Voor systeembredeaanpassingen moet je naar
Systeemvoorkeuren/Toegankelijkheid/Beeldscherm.

Adjusting Dark mode with Accessibility settings.

Met de beeldschermcontrast-schuif kan je de tekst witter en de achtergrond donker maken, waardoor teksten veel beter leesbaar worden. Kies Verminder doorzichtigheid om onderdelen als het Dock en menu's er meer solide uit te laten zien, in plaats van dat de achtergrond er enigszins doorheen schijnt. En om licht en donker nog meer te scheiden, kies je Verhoog contrast: dat maakt scheidingslijnen ook helderder, waardoor vensters beter te onderscheiden zijn.
Tot slot wil je, als je Donkere modus gebruikt, wellicht een donkere bureaublad-afbeelding hebben, zodat de helderheid van het hele scherm wat getemperd wordt en je niet teveel verschil krijgt met de donkere vensters en regelpanelen. Onder SysteemvoorkeurenBureaublad & Schermbeveiliging vind je nieuwe afbeeldingen die geen pijn doen aan je ogen.
Mojave's dark backgrounds.

Moet je Donkere modus proberen? Jazeker!
Het is doodsimpel om aan en uit te zetten en het heeft geen blijvende invloed op wat dan ook, behalve je netvliezen dan. De meeste mensen zijn niet zo gevoelig voor licht en voor hen, met name overdag wanneer de kamerverlichting doorgaans al best helder is, zal de traditionele weergave het comfortabelst zijn en het gemakkelijkst leesbaar. Als je echter wit wegtrekt van te felle schermen, met name in minder verlichte ruimten, dan kan Donkere modus balsem voor je ogen zijn. En als geen van beide modussen je problemen bezorgt, kies er dan maar degene die je de mooiste vindt.