Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

De concurenten

Bij Computertotaal verscheen een overzicht van windows laptopcomputers die zouden kunnen kunnen concureren met onze Apple Macbook. De voorgestelde laptops liggen dan ook in dezelfde prijsklasse. Een Aldi laptop ga je hier dus zeker niet terug vinden :-(

  •  Samsung ATIV Book 9 Plus, Samsung ATIV Book 9 Plus
  • HP Spectre 13-3000ed Ultrabook, HP Spectre 13-3000ed Ultrabook
  • ASUS Zenbook UX301, ASUS Zenbook UX301
  • Dell XPS 15, Dell XPS 15

Het is geen geheim dat Apple zich voor een groot gedeelte richt op productontwerpen hierdoor in de hogere prijsklassen actief is. Wij hebben aan fabrikanten gevraagd om ultrabooks en all-in-one-pc's op te sturen die zich kunnen meten met het productaanbod van Apple. In onderstaande reviews lees je alles over de ultrabooks die we kregen toegestuurd. Volgende week buigen we ons over de all-in-one-systemen.
Helaas had niet iedere fabrikant die we hebben benaderd zijn fraaiste producten op tijd ter beschikking, waardoor dit geen volledig overzicht is. Ook hebben we van sommige fabrikanten enkel een ultrabook of all-in-one-pc getest waardoor onderling vergelijken lastig is. Daarom richt dit artikel zich enkel op ultrabooks. Later nemen we all-in-one-pc's onder de loep. Houd daarvoor de site in de gaten.

Verplicht aanraakscherm
De fraaiste notebooks die qua formaat en gewicht vergelijkbaar zijn met wat Apple maakt, vallen in de Windows-wereld doorgaans onder het merk Ultrabook. Ultrabook is een merk van Intel en net als bij Apples Macbook-reeks zijn de modernste ultrabooks voorzien van een processor uit Intels Haswell-generatie.

Opmerkelijk is dat Intel een aanraakscherm verplicht stelt voor het voeren van het merk Ultrabook en dat hierdoor veel luxe notebooks van een aanraakscherm voorzien zijn. Ook all-in-one-pc's hebben door Windows 8 steeds vaker een aanraakscherm.

Schalingsproblemen Windows
Net als Apple maken ook pc-fabrikanten de overstap naar schermen met resoluties hoger dan 1920 x 1080. Hierdoor wordt op fysiek kleine notebookschermen de schaling van tekst en interface-elementen erg belangrijk omdat alles anders piepklein wordt. Microsoft heeft in Windows 8.1 goede stappen gemaakt om dit voor elkaar te krijgen en voor het grootste gedeelte gaat dit goed en zijn interface-elementen groot genoeg en letters superscherp.

Het gaat echter op nog te veel plekken in Windows helemaal mis. We zien dan onleesbaar kleine letters en interface-elementen of juist heel vage letters van normaal formaat. We geven Microsoft vooralsnog nog het voordeel van de twijfel en houden het op opstartproblemen. Onder OS X was bij de introductie van de MacBook Pro met Retina-scherm ook niet alle software klaar voor Retina. Wel bleef onder OS X het probleem beperkt tot onscherpe tekst en interface-elementen. Dat is een stuk minder irritant dan onleesbaar kleine dingen.

Microsoft heeft in ieder geval nog wat werk te doen om helemaal klaar te zijn voor kleine schermen met een hoge resolutie.

Het ganze artikel kan je verder lezen bij ComputerTotaal