Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Apple event 22 okt

Heb je een beetje tijd? (49 Min)

Bekijk dan op YouTube de nabeschouwingen van OMT over de Keynote van 22 okt 13.

Zelfs met Ned-talige ondertiteling :-)

 22 oktober 2013 is een datum om te onthouden.
Het is de dag waarop Apple OS X  10.9 Mavericks weggaf.
Dat lijkt klein bier. Mountain Lion kostte immers maar 19 dollar per gezin. Maar: na een beetje surfen kom ik op 70 miljoen Mac-gebruikers wereldwijd, waarvan 40 miljoen Mavericks kunnen installeren. Dat betekent minimaal 20 miljoen downloads per gezin, ofwel een cadeautje van 400 miljoen dollar. Zelfs de helft daarvan is nog indrukwekkend (ook al is dat gelijk aan de 
oorlogskas van Samsung in 2012). Zo wil ik er wel meer.

Het is ook de dag waarop de langverwachte update van iWorks kwam. De eerste volledige upgrade van Pages, Numbers en Keynote sinds 2009. En voortaan voor iedereen gratis. Ik zat er op te wachten, vooral voor Numbers. Pages gebruik ik zelden, Scrivener is mijn voornaamste tekstverwerker en presentaties maak ik nooit. Omdat AppleWorks niet meer wordt ondersteund moest ik op Numbers overgaan, dat – in mijn ogen – niet kan tippen aan de spreadsheetmodule van AppleWorks, veel ingewikkelder in het gebruik. Het lijkt erop dat ik in mijn handen kan klappen, want iWorks 13 schijnt een zwaar uitgeklede versie van iWorks 09 te zijn.
Dat is de omgekeerde weg van alle software upgrades:
iedereen is gewend dat elke hogere versie meer functies en toeters en bellen levert. Dat is niet per se beter, kijk alleen maar naar Word. Van razendsnelle betrouwbare tekstverwerker is het een gedrocht geworden dat zoveel kan dat je er bijna niets meer mee kunt.

Is Apple de goede weg ingeslagen met de less is more-houding van de laatste jaren? Of is er meer aan de hand. Een aantal journalisten schuift iOS de zwartepiet toe. iWorks draait nu op OS X (Mac), iOS (iPhone en iPad) en iCloud (browser). Om te zorgen dat elk document op elk platform hetzelfde is moet je dus kiezen. En dat is in dit geval: iOS. iOS, dat nog maar in de kinderschoenen staat en gehinderd wordt door de limieten van de hardware. Maar ook: iOS dat tien keer groter is dan OS X en velen malen meer geld binnenbrengt.

Er komt een tijd dat iOS op iPad even krachtig is als OS X op Mac. Tot die tijd zullen we eraan moeten wennen dat OS X niet meer de dienst uitmaakt. Ik hoop alleen dát we er aan kunnen wennen dat iOS nu de eindbaas van Apple software is.

Jack Nouws

 

 Uitreksel van Jack Nouws, Columnist bij MacFan. 
Een artikel dat ik jullie niet wou onthouden :-) 
 
 
 
 
 
Hierbij reeds een eerste reactie van Joost Van Cauwenbergh (25 oktober 2013) , die ook volledig  mijn mening is:
Gezien de 80-20 regel, waarbij 80 procent van de mensen 20 procent kent van de software die ze bezitten, is het nog overkill. En ik heb de indruk dat het vaak zelfs de 90-10 regel is. Ik heb ook Microsoft Office voor Mac 2011, maar ben toch gecharmeerd door het gemak en de eenvoud van iWork. En eerlijk, er zit meer dan voldoende in voor dagelijks doch intensief gebruik.