Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Ransomware

Ransomware is een chantagemethode op internet door middel van malware. Letterlijk vertaald betekent ransom: losgeld. Ransomware is een programma dat een computer (of gegevens die erop staan) blokkeert en vervolgens van de gebruiker geld vraagt om de computer weer te 'bevrijden'. Betalen blijkt echter niet tot ontsluiting van de computer te leiden, zo waarschuwt de Nederlandse overheid.

Nu ook op de Mac
Mac-gebruikers die wel slachtoffer geworden zijn moeten 1 bitcoin (365 euro) betalen om weer bij hun computer te kunnen.

KnackOok computers van Apple kunnen nu slachtoffer worden van ransomware
De morgen
Apple-gebruikers voor het eerst slachtoffer van grootschalige 'ransomware'-aanval
Andere krant, dezelfde titel
HLN: Apple-gebruikers voor het eerst slachtoffer van grootschalige 'ransomware'-aanval

Op Radio 1 werd er weer zwaar overdreven : "grootschalige virusaanval" / "Mac is even kwetsbaar als PC" / ... 
triest.

Commentaar
Als zoiets al 25 jaar gebeurt op een windowscomputer dan lijkt het normaal , als het éénmaal gebeurt op een mac dan is het wereldnieuws. Dat zegt toch genoeg.

Ach, het is weer komkommertijd in media land… ze moeten iets hebben om te schrijven hé. Ergens een klok gehoord maar weten niet waar de klepel hangt.

Blijft toch wel de vraag hoe zoiets in een app als Transmission binnen geraakt. Geen woord daarover op hun site…
Kwaliteitscontrole ho maar… open source of niet, er zijn altijd verantwoordelijken die hun werk duidelijk niet gedaan hebben.

De werkelijkheid
De malware die door een besmette download van torrent-app Transmission verspreid werd, is ruim 6500 keer gedownload. Dat vertelt ontwikkelaar John Clay aan persdienst Reuters. In potentie zijn er net zoveel slachtoffers van de ransomware.

De ontwikkelaar stelt dat de primaire server van Transmission werd gehackt, waardoor criminelen de download door een met malware geïnfecteerde versie 2.90 konden vervangen. De beveiliging is sindsdien verbeterd.
 

Opmerking
Het programma werd dus niet viadeAppleStore gedownload
Wereldwijd 6500 keer gedownload.
Dat is een grootschalige aanval