Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Leent de Mac zich voor een webcamhack?

Een andere artikel over de wecam vinden wij bij macfan.nl

Tijdens het borreluur kwam het onderwerp bovendrijven: de NSA, de AIVD en de excuses van Plasterk. Big Brother, George Orwell, 1984, Apple, Super Bowl en de legendarische commercial. Voor je het weet heb je het over webcams die misschien wel altijd aan staan terwijl het indicatielampje uit is. En over mensen in hoge kantoren die al die beelden van beeldschermwerkers nauwgezet bestuderen en terloops even de bedrijvigheid op de achtergrond meepikken. Dit alles natuurlijk omwille van de landsveiligheid.

“Crimineel gewoon,” hoor je iemand zeggen en opeens gaat het gesprek over hackers die voor de kick inbreken in je computer. Niet om je bankgegevens te stelen, maar om webcamplaatjes te jatten. Je weet wel: zoals die 18-jarige Rotterdammer die eind vorig jaar 2.000 computers hackte zodat hij de webcams ervan op afstand kon bedienen. Een propere jongeman want de soms pikante beelden bewaarde hij netjes op zijn harde schijf. 

Lees hier artikel verder bij MacFan

Webcam

Weet jij zeker dat niemand mee kijkt via jouw webcam?

Tussen de pesimisten onder de Mac gebruikers een veel gestelde vraag. Men leest zo veel op het internet! Meestal gaat het hier over windowsgebruikers maar soms is het ook geldig voor een "oudere" Mac.

Een studie van de Amerikaanse John-Hopkins-University heeft namelijk aangetoond dat de camera in bepaalde MacBook en iMac modellen geactiveerd kunnen worden, zonder dat de gebruiker hier ook maar iets van hoeft te merken.

Met het zelf geschreven programma “iSeeYou” konden onderzoekers MacBook en iMac gebruikers bespioneren. Het is enkel mogelijk bij de oudere iMac G5 en de eerste Intel versies van de iMacs, MacBooks en MacBook Pro’s die tot ongeveer 2008 verkocht zijn was het voor de onderzoekers mogelijk de iSight-webcam te activeren, zonder dat je er als gebruiker ook maar enig idee van had. In het onderzoek wordt echter wel duidelijk dat je als hacker wel de nodige resources nodig hebt om dit voor elkaar te krijgen. 

Waar normaal gesproken een chip in de webcam er voor zorgt dat wanneer een programma de webcam activeert er een lampje gaat branden.  Werd dit door de firmware van de webcam te manipuleren uitgeschakeld. Hier uit voortkomend ontwikkelden de onderzoekers het zogenaamde “iSeeYou” programma waarmee dus de webcam los van het waarschuwingslampje aan te zetten is.

Hoe kun je nu je Mac beschermen?
Het opvallende aan het hele onderzoek is dat Apple al sinds juli 2013 weet dat er een beveiligingslek is. Echter is er vanuit Apple nog steeds geen update uitgekomen die dit lek dicht. Daarom hebben de wetenschappers zelf een programma geschreven dat de oudere Mac modellen moet beschermen. Het programma gaat door het leven onder de naam “iSightDefender” deze kun je via volgende link downloaden. Voor degene die een iMac, MacBook of MacBook Pro gekocht hebben tussen 2007 en 2008 is het dus aan te bevelen de software te installeren.

Bron