Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Welke Mac kopen ?

Je hebt maar de keuze tussen 6 modellen en toch is het niet zo eenvoudig 

  • MacBook Air
  • MacBook Pro met Retina display
  • MacBook Pro
  • Mac mini
  • iMac
  • Mac Pro

MacBook Air
De MacBook Air is Apple's ultra dunne, ultra lichte laptop. Hij is verkrijgbaar in twee verschillende beeldschermformaten: 11 inch (1,1 kilogram) en 13 inch (1,36 kilogram).
De MacBook Air is ideaal voor mensen die altijd onderweg zijn, geen logge laptop mee willen zeulen en een computer nodig hebben die veelzijdiger is dan een iPad.

Specificaties
De vier MacBook Airs hebben dezelfde 1.4GHz dual-core Core i5 processor. Alle MacBook Air modellen hebben standaard 4GB aan RAM en geïntegreerde Intel HD Graphics 5000 technologie. Apple zegt dat de batterij zo'n 9 uur meegaat op de 11 inch modellen en 12 uur op de 13 inch modellen.

Het belangrijkste verschil tussen de laptops is opslagruimte. Het 11 inch model van €929 en het 13 inch model van €1029 hebben 128GB aan flashopslag, terwijl het 11 inch model van €1129 en het 13 inch model van €1229 256GB hebben.

Aansluitingen
De MacBook Air heeft ingebouwde Wi-Fi om verbinding te maken met een netwerk. Hij heeft ook Bluetooth ingebouwd om draadloos een muis of andere randapparatuur aan te kunnen sluiten. Als je verbinding wilt maken met een ethernet netwerk, zul je een USB Ethernet Adapter nodig hebben.

Thunderbolt is de hogesnelheidsconnector van de MacBook Air. De laptop heeft ook twee USB 3.0 poorten die ook met USB 2.0 apparatuur kunnen werken. Als je een FireWire 800 drive hebt zul je een Thunderbolt-to-FireWire Adapter moeten aanschaffen.

Snelheid
De MacBook Air kan dagelijkse taken prima aan, zoals het versturen en ontvangen van e-mail, browsen op het web, en het gebruik van kantoorapplicaties. Je kunt het apparaat zelfs gebruiken om korte video's mee te bewerken, of voor het bewerken van JPEG's van je iPhone of fotocamera.

De flashopslag van de MacBook Air heeft een goede invloed op de prestaties. Zo presteert de MacBook air beter dan verschillende standaardconfiguraties van de niet-Retina MacBook Pro, die gebruik maakt van een harde schijf (solid-state drives voor de MacBook Pro zijn tegen bijbetaling beschikbaar). Onze tests hebben laten zien dat de 256GB aan flashopslag sneller is dan de capaciteit van 128GB.

Aankoopadvies
De MacBook Air is een geweldige laptop voor iemand die algemene taken verricht en veel onderweg is, zoals een student of een zelfstandig ondernemer. Je kunt de opslagruimte na aankoop niet eenvoudig upgraden, dus je kunt het beste het model kopen met zoveel opslagruimte als je je kunt veroorloven. (Je kunt na aankoop upgrades toevoegen maar daarvoor biedt Apple geen ondersteuning.)

MacBook Pro met Retina display
Apple heeft twee types MacBook Pro. Een met retinascherm en een zonder

De Retina MacBook Pro heeft een scherm met een hoge dichtheid. Er zijn zoveel pixels dat afbeeldingen en tekst er enorm glad en helder uitzien - op een normale kijkafstand kun je de individuele pixels niet onderscheiden.

De Retina MacBook Pro is voor de veeleisende gebruiker die een draagbare computer wil die ook goed presteert. De Retina MacBook Pro modellen staan bovenaan de lijst van Mac laptops wat prestaties betreft.

Specificaties
De Retina MacBook Pro is verkrijgbaar met een scherm van 13 inch of 15 inch.
Er zijn drie 13 inch modellen. Het model van €1329 heeft een 2.6GHz dual-core Core i5 processor, 8GB geheugen, en 128GB aan flashopslag. Het model van €1529 heeft een 2.4GHz dual-core Core i5 processor, 8GB geheugen, en 256GB aan flashopslag. Het model van €1829 heeft een 2.8GHz dual-core Core i5 processor, 8GB geheugen, en 512GB aan flashopslag. Alle drie de 13 inch modellen hebben een geïntegreerde Intel Iris Graphics grafische processor.

Apple heeft twee 15 inch Retina MacBook Pro's. Het model van €2029 heeft een 2.2GHz quad-core Core i7 processor, 16GB geheugen, 256GB aan flashopslag, en een geïntegreerde Intel Iris Graphics grafische processor. Het model van €2529 heeft een 2.5GHz quad-core Core i7 processor, 16GB geheugen, 512GB aan flashopslag, een geïntegreerde Intel Iris Pro grafische processor, en een afzonderlijke Nvidia GeForce GT 750M grafische processor van 2GB.

Het scherm is het belangrijkste kenmerk van de Retina MacBook Pro. Het 13 inch scherm heeft een native resolutie van 2560 bij 1600 pixels, en OSX biedt een geschaalde resolutie tot 1680 bij 1050 pixels. Het 15 inch Retina display heeft een native resolutie van 2880 bij 1800 pixels, en OS X's hoogst geschaalde resolutie op die laptops is 1920 bij 1200 pixels. Hierdoor kan de werkruimte van een standaard Mac laptop met een groter scherm prima weergegeven worden op een kleinere Retina MacBook Pro, als je de kleinere iconen, tekst enzovoorts op het scherm kunt tolereren. Als je een app van derden gebruikt, zoals QuickRes, kun je het Retina scherm zo instellen dat het hogere resoluties gebruikt dan OS X biedt, waaronder de native resolutie.

De Retina MacBook Pro heeft geen SuperDrive, dus als je er een nodig hebt zul je een externe USB optische drive moeten aanschaffen.

Aansluitingen
Over draadloze connectiviteit hoef je je geen zorgen te maken: De Retina MacBook Pro heeft Wi-Fi en Bluetooth.

Het is de bedrade connectiviteit waar je je zorgen over moet maken. De Retina MacBook Pro heeft twee Thunderbolt poorten, twee USB 3.0 poorten, een HDMI-poort, en dat is het. Als je een FireWire apparaat wilt aansluiten, zul je een Thunderbolt-to-FireWire Adapter moeten gebruiken. Gelukkig kun je USB 2.0 apparaten probleemloos gebruiken met de USB 3.0 poorten.

Als je verbinding wilt maken met een ethernet netwerk, heb je een USB Ethernet Adapter nodig.

Snelheid
De processoren, flashopslag, en 8GB geheugen van de Retina MacBook Pro zorgen samen voor indrukwekkende prestaties. De 15 inch modellen kunnen prima bijbenen met de standaardconfiguratie van de iMac van €1329 met een 2.7GHz quad-core Core i5 processor en harde schijf. Zowel de 13 inch als 15 inch Retina MacBook Pro's zijn sneller dan de standaardconfiguraties van de Mac mini, Apple's betaalbare desktopcomputer. En de Retina MacBook Pro's leveren significant hogere prestaties dan hun niet-Retina tegenhanger (zie hieronder).

Interessant genoeg was de 13 inch Retina MacBook Pro slechts 10 tot 15 procent sneller dan de 13 inch MacBook Air in het grootste deel van onze testen. Maar als je veel verwerkingskracht nodig hebt moet je bedenken dan de MacBook Air zichzelf soms afremt om ervoor te zorgen dat de temperatuur op optimaal niveau blijft, en dat heeft invloed op de prestaties.

Aankoopadvies
Voor de meest veeleisende mobiele Mac gebruiker - iemand die werk verricht waarvoor veel rekenkracht nodig is - is de Retina MacBook Pro uitstekend. Als je erover denkt om een 13 inch model te kopen, is de €1529 Retina MacBook Pro de beste keuze qua prijs en prestaties. Er zit een groot prijsverschil tussen de twee 15 inch modellen; het duurste model is de allerbeste Mac laptop met de hoogste prestaties. Als je meestal gewoon internet nodig hebt en andere productiviteitstaken verricht, kies dan voor een MacBook Air.

MacBook Pro
Voordat de MacBook Pro met Retina display bestond, was er de MacBook Pro. Deze laptop heeft een standaard, niet-Retina display.

De standaard MacBook Pro gebruikers die een draagbare computer willen die weinig concessies doet. De MacBook Pro is niet zo snel als een iMac desktopsysteem, maar het apparaat kan sommige taken sneller uitvoeren dan de MacBook Air.

Specificaties
Er is slechts één model. Het gaat om een 13 inch laptop van €1129 met een 2.5GHz dual-core Core i5 processor, 4GB geheugen, een 500GB 5400-rpm harde schijf, en een geïntegreerd Intel HD Graphics 4000 grafisch subsysteem. Je kunt je bestelling aanpassen met een snellere processor, meer geheugen, een grotere harde schijf, of een solid-state drive.

De standaard MacBook Pro is de enige Mac laptop met een ingebouwde SuperDrive. Als je optische schijven moet kunnen lezen of branden, en je liever geen externe drive gebruikt, dan is de standaard MacBook Pro de laptop voor jou.

Apple bood vroeger ook een 17 inch standaard MacBook Pro aan, maar deze is later vervangen door de 15 inch Retina MacBook Pro.

Aansluitingen
Net als alle Mac computers heeft de standaard MacBook Pro ingebouwde Wi-Fi en Bluetooth. Maar in tegenstelling tot andere Mac laptops heeft dit model poorten die Apple heeft weggelaten op de MacBook Air en Retina MacBook Pro.

Als je regelmatig gebruik maakt van FireWire 800 drives, zul je blij zijn om te horen dat de standaard MacBook Pro een FireWire 800 poort heeft. Geen van de andere Apple laptops heeft FireWire. Als je geen adapter mee wilt hoeven nemen voor je FireWire drive, dan is de standaard MacBook Pro je enige keuze.
De standaard MacBook Pro heeft ook een gigabit ethernetpoort, iets wat de MacBook Air en Retina MacBook Pro niet hebben.

Net als alle Mac laptops heeft de standaard MacBook Pro twee USB 3.0 poorten.

Snelheid
De 13 inch standaard MacBook Pro is over het algemeen trager dan de 13 inch MacBook Air - dit is te wijden aan de harde schijf van de MacBook Pro, omdat deze het niet kan opnemen tegen de flashopslag van de MacBook Air. Maar de MacBook Pro heeft een voordeel ten opzichte van de MacBook Air wat betreft prestaties wanneer het gaat om bepaalde taken die veel rekenkracht vereisen en weinig gebruik maken van het opslagapparaat, zoals videobewerking.

Aankoopadvies
De standaard MacBook Pro is voor de mobiele gebruiker die niet veel functies wil opgeven. De harde schijf heeft een nadelige invloed op de prestaties, dus als je de beste prestaties wilt kun je het beste bijbetalen om de harde schijf te vervangen door een solid-state drive. Als je een laptop voor onderweg wilt en niet kunt kiezen tussen een standaard MacBook Pro en een MacBook Air, kies dan voor de MacBook Air tenzij je echt ingebouwde FireWire nodig hebt; of je kunt een Retina MacBook Pro overwegen.

Mac mini

De Mac mini is het instapmodel van Apple's desktop Macs. Hij is trager dan Apple's andere desktop computers - de iMac en de Mac Pro - maar hij is snel genoeg voor algemeen gebruik.

Met de Mac mini doelt Apple op mensen die voor het eerst een Mac gebruiken. Als je van een PC overstapt, kun je het toetsenbord en de muis van je PC met de Mac mini blijven gebruiken. Het apparaat is ook ideaal als tweede Mac in huis, en kan geïntegreerd worden in je home entertainment center.

Specificaties
De Mac mini valt op door zijn kleine formaat. Hij neemt niet veel ruimte op je bureau in beslag.
Apple verkoopt twee Mac mini modellen.Het model van 619 euro heeft een 2.5GHz dual-core Core i5 CPU en een 5400-rpm 500GB harde schijf. Het model van 819 euro heeft een 2.3GHz quad-core Core i7 processor en een 5400-rpm 1TB harde schijf. Beide Mac mini's hebben standaard 4GB geheugen en een Intel HD Graphics 4000 grafische processor.

De Mac mini wordt zonder beeldscherm, toetsenbord of muis geleverd, dus je zult hier zelf voor moeten zorgen - of je kunt ze als extra opties aan je bestelling toevoegen.

Aangezien de Mac mini geen optische drive heeft, moet je een externe USB optische drive kopen als je CD's of DVD's wilt kunnen lezen of branden.

Aansluitingen
Net als Apple's andere Macs heeft de Mac mini Wi-Fi en Bluetooth. Hij heeft ook vier USB 3.0 poorten, een Thunderbolt poort, en een sleuf voor een SDXC-kaart.

De Mac mini heeft een FireWire 800 poort om externe harde schijven en andere apparatuur aan te sluiten. Hij heeft ook een gigabit ethernet poort, voor als je verbinding wilt maken met een bedraad netwerk.

Om een beeldscherm aan te sluiten kun je de HDMI-poort of Thunderbolt poort gebruiken. Het kan zijn dat je een adapter aan moet schaffen als je beeldscherm geen HDMI of Mini DisplayPort heeft (die aansluit op de Thunderbolt poort van de Mac mini). Als je een scherm hebt met VGA en/of DVI output zul je de Mini DisplayPort-to-VGA Adapter of de Mini DisplayPort-to-DVI Adapter nodig hebben. Deze kosten 29 euro per stuk.

Snelheid:
De Mac mini zal geen snelheidsrecords vestigen - het is één van de traagste Macs in Apple's arsenaal. Maar beoordeel zijn prestaties niet al te streng. Voor algemeen gebruik (schrijven, e-mail, web, sociale media) en voor het bewerken van korte video's is de Mac mini prima geschikt.

Aankoopadvies: Deze versie van de Mac mini is twee jaar geleden door Apple op de markt gebracht, en het lijkt er niet op dat er snel een update zal komen, aangezien Intel aangekondigd heeft dat haar Broadway chipset (de set die waarschijnlijk voor een nieuwe Mac mini zal worden gebruikt) pas tegen het einde van het jaar zal verschijnen.

Verder, voor nieuwe Mac gebruikers die overstappen van een PC, is de Mac mini een geweldig apparaat, als je het niet erg vindt om niet de allernieuwste processoren te hebben. Het is een geweldige keuze voor mensen met een kleiner budget, of voor iemand die een tweede computer in huis wil hebben. Het apparaat kan prima omgaan met alledaagse taken. Maar als je een Mac als productiemachine voor videobewerking wilt gebruiken of een andere taak waarvoor flink wat rekenkracht nodig is, overweeg dan een iMac aan te schaffen.

iMac

De iMac is Apple's iconische alles-in-één computer. Hij is gemaakt van aluminium met een ingebouwd scherm, en ziet er statig uit op je bureau. Hij levert bovendien topprestaties.

De iMac is geweldig voor zowel beginners als veeleisende gebruikers. Hij kan zowel alledaagse als zware taken prima aan. Het apparaat is ideaal voor iemand die een complete computersetup (toetsenbord, muis of trackpad, en scherm) moet aanschaffen en zijn werkruimte zo goed mogelijk wil benutten.

Specificaties
Er zijn momenteel vijf iMac modellen verkrijgbaar. Drie daarvan hebben een 21.5 inch scherm, de overige twee hebben een scherm van 27 inch. Alle iMacs worden standaard geleverd met 8GB geheugen en een 1TB harde schijf.

Het 21.5 inch instapmodel dat €1129 kost heeft een dual-core 1.4GHz Core i5 processor en Intel HD Graphics 5000 graphics. De 21.5 inch iMac van €1329 heeft een 2.7GHz quad-core Core i5 processor en Intel Iris Pro geïntegreerde graphics. De 21.5 inch iMac van €1529 bevat een 2.9GHz quad-core Core i5 processor en een afzonderlijke Nvidia GeForce GT 750M grafische processor met 1GB aan videogeheugen. De harde schijven in de 21.5 inch modellen zijn 5400-rpm drives.

Je kunt de 21.5 inch iMac na aankoop niet upgraden, dus overweeg om €200 extra te betalen voor een geheugenupgrade naar 16GB. De 21.5 inch iMac kan ook een 1TB Fusion Drive upgrade krijgen of een flashopslag upgrade. De iMac van €1529 kun je voor €200 upgraden naar een 3.1GHz quad-core Core i7 processor. De modellen van €1129 en €1329 kun je geen processorupgrade geven.

De 27 inch iMac van €1849 heeft een 3.2GHz quad-core Core i5 processor en een afzonderlijke Nvidia GeForce GT 755M grafische processor met 1GB aan videogeheugen. De iMac van €2029 heeft een 3.4GHz quad-core Core i5 processor en een afzonderlijke Nvidia GeForce GTX 775MX grafische processor met 2GB aan videogeheugen. De harde schijven in de 27 inch modellen zijn 7200-rpm drives. Beide 27 inch iMac modellen kunnen Fusion Drive of flashopslag upgrades krijgen. Een andere optie voor het model van €2029 is een upgrade naar een 3.5GHz quad-core Core i7 CPU voor €200.

Je kunt het RAM op de 27 inch iMac eenvoudig upgraden. Het apparaat heeft vier RAM-sleuven, die je via de achterzijde kunt benaderen. Apple installeert de standaard 8GB als een set van twee 4GB modules, dus je kunt na aankoop van het systeem meer RAM toevoegen. Of als je dat liever wilt, kun je het RAM bij aankoop upgraden naar 16GB (€200) of 32GB (€600).

De iMac wordt geleverd met Apple's Wireless Keyboard en Magic Mouse. Als je online via de Apple Store bestelt, kun je het toetsenbord echter vervangen door bedrade versie met een numeriek toetsenbord, en kun je de muis vervangen door een Apple Mouse of een Magic Trackpad zonder dat je hoeft bij te betalen. Je kunt ook kiezen om voor €69 extra zowel een Magic Mouse als een Magic Trackpad te ontvangen.

De iMac heeft geen optische drive. Als je CDs of DVD's wilt kunnen lezen of branden, moet je een externe USB optische drive kopen.

Hoe kan ik er dingen op aansluiten? Wi-Fi en Bluetooth zijn ingebouwd. Alle iMacs hebben vier USB 3.0 poorten, twee Thunderbolt poorten (niet Thunderbolt 2), een gigabit ethernetpoort, en een sleuf voor een SDXC-kaart.

Als je een FireWire apparaat wilt koppelen, zul je een Thunderbolt-naar-FireWire Adapter moeten gebruiken. USB 2.0 apparaten kunnen gebruik maken van de iMac's USB 3.0 poorten.

Snelheid
De iMacs behoren tot de snelste computers van Apple, maar de harde schijven zijn een knelpunt met betrekking tot de prestaties. Als je kunt upgraden naar een Fusion Drive of flashopslag, zul je veel hogere prestaties krijgen. De videoprestaties van de iMac van €1329 voldoen voor games, maar de afzonderlijke grafische kaart die in de andere iMacs zit is veel sneller.

De iMac van €1129 heeft een aantrekkelijke prijs, maar je offert veel op wat betreft de prestaties. Onze benchmarks laten een enorm verschil zien tussen de modellen van €1129 en €1329. Zelfs de MacBook Air van 11 inch met 256GB aan flashopslag is sneller dan de iMac van €1129.

Aankoopadvies
Voor nieuwe Mac gebruikers is de iMac van €1329 een goed alternatief voor de Mac mini, met betere prestaties. Als prestaties je hoogste prioriteit zijn, overweeg dan een Fusion Drive upgrade, of zelfs een snellere processor. Op een 21.5 inch iMac zou 8GB aan RAM voldoende moeten zijn; maar als je de RAM upgrade kiest bij aankoop van de iMac kan het je later wat gedoe schelen. De iMacs van 27 inch zijn ideaal voor veeleisende gebruikers die zoveel mogelijk snelheid nodig hebben.

Als je al een iMac hebt die minder dan drie jaar oud is, is het lastiger om je een nieuwe iMac aan te raden. Je zult betere prestaties zien, maar je verliest een aantal functies, waaronder de SuperDrive.

Mac Pro

De Mac Pro is Apple's werkstation. Het is ontworpen voor professionals die een krachtige en flexibele machine nodig hebben.

De Mac Pro is ideaal voor professionals die met applicaties werken die zoveel mogelijk verwerkingskernen gebruiken - applicaties voor videobewerking, beeldbewerking, 3D programma's, enzovoorts.

Specificaties
Er zijn twee standaardmodellen. De Mac pro van €3049 heeft een 3.7GHz quad-core Xeon E5 processor, 12GB geheugen, en twee AMD FirePro D300 grafische processoren met 2GB aan videogeheugen. De Mac Pro van €4049 heeft een 2.5GHz six-core Xeon E5 processor, 16GB geheugen, en twee AMD FirePro D500 grafische processoren met 3GB aan videogeheugen. Beide modellen hebben 256GB aan flashopslag.

De Mac Pro biedt kopers een aantal aantrekkelijke maatwerk opties. Je kunt tot 64GB geheugen toevoegen, upgraden naar 512GB of 1TB flashopslag, de grafische kaarten upgraden, of de processor upgraden (naar een 12-core CPU).

Aansluitingen
In tegenstelling tot de vorige Mac Pro heeft de nieuwe Mac Pro geen opties voor het aansluiten van PCI-uitbreidingskaarten of interne opslagapparaten. De nieuwe Mac Pro vertrouwt op zijn zes externe Thunderbolt 2 poorten voor add-ons. Als je een oudere Mac Pro hebt en PCI-kaarten en/of andere drives die je wilt gebruiken, zul je een Thunderbolt expansiechassis voor de externe kaarten moeten kopen en externe behuizingen voor de drives.

Wi-Fi en Bluetooth zijn ingebouwd in de nieuwe Mac Pro. Het apparaat heeft 4 USB 3.0 poorten, twee gigabit ethernetpoorten, en HDMI. Audio professionals zouden moeten weten dat de Mac Pro een gecombineerde optische digitale audio input en analoge output aansluitingen heeft. De computer heeft geen FireWire aansluitingen.

Snelheid
Apple zegt dat de nieuwe Mac Pro een "krachtpatser voor videobewerking" is die 4K videobewerking aankan, "supersnelle rendering" van 3D applicaties biedt, enzovoorts. En dat blijkt ook uit onze eerste tests. Als je Final Cut Pro X gebruikt zul je enorme verbeteringen in de prestaties zien. Als je applicaties gebruikt die gebruik kunnen maken van zoveel mogelijk processorkernen, blinkt de Mac pro pas echt uit.

Als je echter meer een "prosument" bent in plaats van een professional - iemand die een gevorderde Mac gebruiker is maar geen high-end apps gebruikt - zul je niet veel hogere prestaties tegenkomen. Je bent dan waarschijnlijk beter af met een iMac, vooral als je de iLife apps veel gebruikt. iLife presteert zelfs beter met de processoren in de iMac dan met die in de Mac Pro.

Aankoopadvies
Als je professioneel werk verricht en extreme verwerkingskracht nodig hebt, zal je veel aan de Mac Pro hebben. Als je een veeleisende gebruiker bent die geen uitbreidingsmogelijkheden nodig heeft en veel gebruik maakt van iLife in plaats van professionele apps, overweeg dan te kiezen voor een iMac of a MacBook Pro.

Bron en aankoopadviies van Computertotaal.nl

 

 

Wanneer kopen?

Om je te helpen bij je beslissing "wanneer kopen"  bestaat er een uitstekende (Engelse) website

Zo staat er bijvoorbeeld voor de MacBook Pro : niet kopen , daar Apple wil stoppen met de niet Retina-model

 

MacRumors

Buyer's Guide

http://buyersguide.macrumors.com

Opmerking

Deze informatie kan je eveneens vinden met een App voor de iPad of iPhone
Buynotify