Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Wat brengt Catalina

Geen Mac is een eiland met macOS Catalina

We moeten het zeggen zoals het is. Gebruikers van Mac-computers dobberen rond in een zee van iOS-apparaten. We zijn omringd door golven van iPhones en iPads, en af en toe komt er zelfs eens een iPod touch voorbij.
Het mag ons dan ook niet verrassen dat het komende macOS 10.15 Catalina vooral focust op veranderingen die de Mac en iOS dichter bij elkaar brengen dan ooit tevoren.

Dit betekent niet dat Apple de Mac probeert te vervangen door iOS of de unieke mogelijkheden die de Mac speciaal maken probeert te verwijderen. De Mac en macOS blijven eersteklas, springlevende leden van de hardware- en softwareplatformen van Apple. Maar wat we niet gaan zien, althans niet bij Apple, zijn nieuwe technologieën die de Mac verder verwijderen van zijn iOS-broers. Voor wat besturingssystemen betreft, kunnen we veilig zeggen dat het één voor allen en allen voor Apple is.

In de Worldwide Developer Conference keynote van vandaag ging Craig Federighi van Apple snel door de belangrijkste veranderingen, die vooral om individuele apps draaiden. Het mag niet verrassen dat deze veranderingen grotendeels of helemaal overeenstemmen met gelijkaardige veranderingen in de iOS-versies, maar er waren ook Mac-specifieke verbeteringen.

Dingdong, iTunes is dood

Federighi wijdde op een fabelachtige wijze uit over alle functies die Apple van plan was toe te voegen aan iTunes (een kalender! Mail! een dock!) om dan te erkennen dat iTunes dood is, Jim. (Start de muziek van Wizard of Oz.) Beter gezegd: het programma is dood op de Mac. iTunes zal nog verder blijven bestaan, als een soort zombie, voor Windows.

 

 

In plaats daarvan heeft Apple, om overeenstemming met iOS te bereiken, de functies van iTunes opgesplitst in drie nieuwe apps: Muziek, Apple Podcasts en Apple TV. (Eigenlijk noemde Federighi Muziek “Apple Music”, maar op de previewpagina van Apple voor Catalina staat het vermeld als “Muziek”, wat een goede zaak is omdat we anders een abonnement op Apple Music in Apple Muziek zouden moeten nemen.)

Apple Podcasts in Catalina

Voor zover we konden opmaken uit de korte presentatie, zijn de drie apps gelijkaardig aan hun iOS-equivalent, ofschoon Federighi wel zei dat de app Apple TV op de Mac ondersteuning zou bieden voor 4K HDR-video met HDR10 en Dolby Vision en Atmos op Macs die dit aankonden. Een nieuwe functie, zij het eentje die we ook in de iOS- en tvOS-versies terugvinden, is dat de speler van de app Muziek songteksten in realtime kan weergeven.

Wat gebeurt er met de synchronisatiefuncties van iTunes? In macOS Catalina zitten ze in de Finder. Sluit een iOS-apparaat aan op een Mac en het verschijnt in de zijbalk van een Finder-venster. Selecteer het en in het venster verschijnt informatie die lijkt op die van het standaard instellingenscherm voor synchronisatie van iTunes. Je kunt geen iOS-apps synchroniseren of beheren, maar je kunt wel apparaten vanop de Mac backuppen, updaten en terugzetten.

Managing an iPhone in the FInder

In de categorie “nog één nieuwe app” die niets te maken heeft met iTunes (en die we ook weer terugvinden in iOS), combineert een nieuwe app Zoek mijn de mogelijkheden van Zoek mijn iPhone en Zoek mijn vrienden en geeft die de locatie van zowel apparaten als mensen weer. Op locatie gebaseerde meldingen kunnen nu voor verschillende dagen van de week worden gepland en bieden veel nuttigere plaatsnamen. Het interessantste is dat een vermiste Mac in de sluimerstand nog altijd via Bluetooth zijn locatie kan doorgeven (op een volledig versleutelde, anonieme manier) aan Apple-apparaten in de buurt.

App-verbeteringen

Catalina brengt verbeteringen (sommige beduidend, en andere minder) in veel van de bijgeleverde apps van Apple. Ook de meeste van deze veranderingen vinden we terug in de iOS-versies.

Foto's

Apple blijft Foto's veranderen, deze keer met een nieuwe bladerervaring met veel hulp van machinaal leren. Voorbeelden zijn nu groter zodat je foto's beter kunt onderscheiden, Foto's leert wie op je foto's staat om belangrijke foto's te markeren, en nieuwe Dag-, Maand- en Jaar-weergaven vatten samen wat je toen hebt gedaan door gelijkaardige foto's te verwijderen en te focussen op de belangrijkste beelden.

The new Photos layout

Live Photos en video's beginnen nu af te spelen wanneer je scrolt, zodat ze gemakkelijker te identificeren zijn en je bibliotheek tot leven brengen. Je zult ook Herinnering-films op je Mac kunnen zien en de duur, stemming, en titel kunnen wijzigen. Je wijzigingen worden naar andere apparaten gesynchroniseerd als je iCloud-foto's gebruikt.

Herinneringen

We hebben al meermaals kritiek gehad op Herinneringen (zie “Slechte Apple #3: Herinneringen luistert niet naar Siri”, 6 april 2018, en “Slechte Apple #4: Herinneringen sorteert beroerd”, 3 mei 2019) en we moeten nog moeten afwachten of Apple specifiek deze problemen heeft opgelost, maar het bedrijf heeft de app aanzienlijk gewijzigd. Enkele van de belangrijkste veranderingen:

 • Om tijdstippen, datums en locaties toe te voegen, hoef je niet langer een ander scherm te openen.
 • Je kunt bijlagen toevoegen, zoals foto's, documenten, scans en webkoppelingen.
 • Slimme lijsten ordenen automatisch toekomstige herinneringen uit verschillende lijsten in categorieën als Vandaag, Gemarkeerd en Gepland.
 • Siri kan nu herinneringen suggereren wanneer je plannen maakt in een conversatie in Berichten, en als je iemand in een herinnering tagt, zal de volgende keer dat je in Berichten met die persoon praat die herinnering naar voren komen.
 • Je kunt meerdere lijsten groeperen en taken vangen die zijn geassocieerd met een herinnering van het hoogste niveau.
 • Voor extra visuele impact kun je met 12 kleuren en 60 symbolen lijsten aan je eigen behoeften aanpassen.

De app Herinneringen in Catalina.

The Reminders app in Catalina.

Notities

Apples app Notities krijgt een nieuwe galerijweergave die notities weergeeft als miniaturen, wat handig kan zijn als je notities vooral grafisch zijn. Het biedt ook nieuwe checklist-opties die het gemakkelijker maken om de volgorde van checklist-onderdelen te veranderen en checklists opnieuw te gebruiken zonder elk onderdeel afzonderlijk te hoeven uitvinken.

Delen in Notities zal ook beter worden, met een alleen-bekijkenoptie waarmee je dingen kunt delen zodat iedereen kan zien wat je doet zonder dat ze iets kunnen veranderen. En als je veel deelt: je kunt hele mappen delen in plaats van alleen individuele notities, met volledige toegang of alleen bekijken.

Safari

Er is niet veel veranderd in Safari, maar Catalina brengt een nieuwe startpagina, maakt het gemakkelijker om Picture in Picture in te schakelen, waarschuwt je voor zwakke wachtwoorden en stuurt je naar open tabs die dezelfde URL hebben als de site die je intypt.

Mail

Net als in Safari zijn de veranderingen in Mail vrij klein. Het programma zal alle berichten van gespecificeerde afzenders kunnen blokkeren en hun berichten naar de vuilnisbak sturen. Of als dat te extreem is, kun je discussies laten zwijgen die erg actief zijn. Ten slotte krijgen berichten van verzendlijsten boven de kop een koppeling om uit te schrijven.

Schermtijd

Een andere technologie die Apple met Catalina van iOS naar mac OS brengt, is Schermtijd, dat je gebruik volgt en rapporteert en waarmee je verbruikslimieten kunt instellen. Het is een welkome aanvulling, omdat controle door ouders in macOS jarenlang verwaarloosd is. Schermtijd op de Mac zal dezelfde set Apparaatvrije tijd en Applimieten bieden als in iOS, en als je iCloud gebruikt, zal het dezelfde instellingen synchroniseren tussen al je apparaten. Een functie die nieuw lijkt te zijn, is het concept "gecombineerde limieten": een combinatie van app-categorieën, specifieke apps en websites.

Schermtijd in Catalina.

Screen Time in Catalina.

Ouders zullen de nieuwe mogelijkheid van Screen Time waarderen om contacten te beheren en communicatielimieten in te stellen, en als je 'Delen met gezin' aan hebt staan, kun je Screen Time voor je kinderen op al hun apparaten configureren en beheren vanaf elk apparaat.

Iedereen die Screen Time-limieten gebruikt, zal de nieuwe functie “One more minute” op prijs stellen, waarmee je nog een minuut krijgt om je bezigheden af te ronden.

Sidecar

Met de nieuwe functie Sidecar brengt Apple Macs en iPads dichter bij elkaar. Letterlijk. Net als hulpprogramma's als AirDisplay, DisplayLink, Duet Display en Luna Display laat Sidecar je een iPad omtoveren tot een tweede beeldscherm en grafische tablet voor je Mac (met onze welgemeende deelneming aan de ontwikkelaars van al die andere apps voor het delen van schermen, die zojuist geSherlockt zijn.

Sidecar werkt zowel draadloos als via een vaste verbinding en we vermoeden dat het laatste beter zal werken. Je kunt het zowel gebruiken om je bureaublad te vergroten als om je scherm te dupliceren, zodat anderen kunnen zien waar je mee bezig bent.

Als je op je iPad een Apple Pencil gebruikt, kun je die ook gebruiken met Mac-apps die tablets ondersteunen. Verder meldt Apple dat je er pdf's mee kunt bewerken en documenten mee kunt annoteren, via een functie die Continuity Markup heet. En met Continuity Sketch kun je schetsen maken met de Apple Pencil om ze vervolgens in een willekeurig Mac-document in te voegen.

Standaard Multi-Touchbediening werkt ook op je iPad als je tekst van een Mac-app toont, en dat is inclusief de nieuwe gebaren voor tekstbewerking in iPadOS. En niet in de laatste plaats tonen apps die Touch Bar ondersteunen Touch Bar-besturingselementen onderaan het scherm van de iPad, zelfs op Macs zonder Touch Bar.

Als je al uitkijkt naar Sidecar, ben je wellicht ook geïnteresseerd in iets als een Mountie. (Zie “Verbind een iPad met je MacBook als tweede scherm met Mountie”, 22 februari 2019.)

Project Catalyst

Met Mojave kregen we van Apple Mac-versies van Woning, News, Aandelen en Dictafoon, met dank aan een technologie die de codenaam “Marzipan” droeg, die het eenvoudig maakt om een iOS-app naar macOS te converteren. Dat was de eerste fase van Apples masterplan, en met Catalina zijn we bij de tweede fase aangekomen. De technologie heeft nu een echte naam, Project Catalyst, en dit jaar krijgen ontwikkelaars toegang tot de Catalyst-technologie om Mac-versies van iOS-apps te maken.

Tijdens de presentatie werden verschillende prominente onafhankelijke ontwikkelaars aangehaald met opmerkingen als hoe snel en eenvoudig het was om een Mac-versie te maken van een iPad-app, met één code base en één team van ontwikkelaars. Ik zou van een Keynote ook niets minder verwachten.

Het staat echter nog te bezien of Apple Catalyst voldoende heeft uitgewerkt om de Mac-apps die ermee gebouwd worden geen troep te laten zijn. Woning, Nieuws, Aandelen en Dictafoon werken wel maar zijn maar slechte Mac-apps.

Dat zal doorgaans een probleem zijn met productiviteits-apps waarvan we verwachten dat ze eruitzien en werken als Mac-apps. Voor spellen en web-apps zal het hebben van een Mac-eigen app in plaats van te moeten overstappen naar een ander apparaat of het in een browser te draaien zeer welkom zijn.

Veiligheid en beveiliging

Apple blijft de beveiliging van zijn platformen verbeteren en Catalina krijgt ook wat uitbreidingen op dat gebied:

 • Speciaal systeem-volume: om te voorkomen dat er met systeembestanden wordt gerommeld, draait Catalina in een speciaal alleen-lezen systeem-volume. Dat houdt het ook gescheiden van alle andere gegevens. We zijn benieuwd wat de invloed hiervan is op het installeren van macOS en het oplossen van problemen.
 • Verbeterde Gatekeeper: we denken dat dit punt van Apple notariële bekrachtiging betreft, waar Howard Oakley veel over heeft geschreven op zijn blog Eclectic Light Company.
 • Activeringsslot: Macs met T2-chips krijgen ondersteuning voor Activeringsslot, net als iOS-apparaten, dus als er een kwijt is of wordt gestolen, kan alleen jij die wissen en heractiveren.
 • Gescheiden kernel-extensies: om de veiligheid (en vermoedelijk de betrouwbaarheid) te vergroten, vereist Catalina dat randapparatuur en low-level apps die kernel-extensies nodig hebben onafhankelijk van het besturingssysteem draaien. Wij gokken erop dat dit compatibiliteitsproblemen zal veroorzaken met oudere apparaten en software.
 • Meer gegevensbescherming: apps in Catalina moeten toestemming vragen als ze toegang willen tot nog meer van je gegevens of om acties uit te voeren die de privacy zou kunnen schenden, zoals toetsaanslagen bijhouden of video opnemen.

De functie die mij het meest intrigeert, is dat je met Catalina bij ieder dialoogvenster dat je om het inlogwachtwoord van je Mac vraagt, toestemming kunt geven door te dubbelklikken op de zij-knop van je Apple Watch. Eindelijk!

Toegankelijkheidsverbeteringen met Stembediening

In “Nuance laat spraakherkenning op de Mac vallen. Zal Apple te hulp schieten?” (21 januari 2019) schreef ik over de problemen die Mac-gebruikers kregen nadat Nuance stopte met Dragon Professional Individual for Mac, en TidBITS-lezer Todd Scheresky riep Apple op om ondersteuning toe te voegen voor eigen woorden, spreker-onafhankelijke doorlopende spraakherkenning, cursorpositionering en muisknop-acties.

Gelukkig ziet het ernaar uit dat Apple luisterde, want Catalina bevat een keur aan toegankelijkheidsverbeteringen waaronder alles waar Scheresky om vroeg. De nieuwe functie Stembediening biedt volledige controle over je Mac- en iOS-apparaten. Je kunt met alleen je stem naar een app navigeren via navigatiecommando's, namen van toegankelijkheids-labels, genummerde knoppen en rasters.

Iedereen die minder wil typen, zal de verbeterde dicteermogelijkheden van Stembediening waarderen, inclusief diens ingebouwde rijke verzameling commando's om tekst te bewerken waardoor je woorden kunt corrigeren, zinnen kunt vervangen door namen, tekst kunt selecteren of binnen een tekst kunt navigeren. Nog beter: als je stembediening wilt gebruiken om je Mac aan te sturen, dan zal he naadloos schakelen tussen het dicteren van tekst en commando's.

Eerlijk gezegd denk ik dat Stembediening een van de belangrijkste verbeteringen in Catalina en iOS 13 is.

Maar er zijn nog meer verbeteringen aan de toegankelijkheid in Catalina, waaronder:

 • De mogelijkheid om je hele beeldscherm een andere tint te geven, wat mensen met diverse visuele problemen en migraines kan helpen. Zie Charles Maurers artikel over dit onderwerp in "Beter dan drukwerk: lezen op een iPad” onder "Tint" (15 maart 2018)
 • De mogelijkheid om de nieuwe Siri-stem voor tekst naar spraak te gebruiken voor VoiceOver en spraak
 • Hover Text, waarmee je in een speciaal venster op hoge resolutie inzoomt op onder meer tekst, tekstvelden, menu-onderdelen en knoppen
 • Een mogelijkheid om een tweede scherm te gebruiken om in te zoomen op delen van hetzelfde scherm
 • Vereenvoudigde tab-navigatie via VoiceOver 

Andere functies

Zoals je zou verwachten, heeft Apple nogal wat andere kleine functies toegevoegd aan Catalina. De interessantste daarvan zijn:

 • iCloud Drive mapdelen laat Apples bestandsdelings-oplossing beter concurreren met diensten als Dropbox.
 • Diensten om bestanden te delen krijgen een nieuwe manier om zonder een kernel-extensie in de Finder te integreren.
 • Als een update problemen veroorzaakt, kan je macOS Recovery gebruiken om te herstellen vanaf een APFS-snapshot die vlak voor de installatie is gemaakt. Dat zou stress van het installeren van macOS-updates aanzienlijk moeten verminderen.
 • Verbeteringen in QuickTime Player zijn Picture in Picture, een film maken van een map met oplopend genummerde foto's, meer technische informatie over films en tijdcode-ondersteuning.
 • HomeKit Secure Video slaat je beveiligingsvideo's op in iCloud. Kijk uit naar binnenkort te verschijnen HomeKit-compatibele beveiligingscamera's.
 • Unified Apple ID account-informatie wordt direct op de Mac beschikbaar. Dit is waarschijnlijk ook weer zo'n aspect van iTunes dat Apple elders moest onderbrengen.

Details

Bèta's van macOS Catalina voor ontwikkelaars komen beschikbaar tijdens de WWDC en Tim Cook heeft gezegd dat de publieke bèta in juli 2019 komt en de uiteindelijke voltooide versie in de “herfst”, wat waarschijnlijk september dit jaar betekent.

Voor Catalina gelden dezelfde hardware-eisen als voor Mojave. De software draait dus op de MacBook Air-, MacBook Pro-, Mac mini- en iMac-modellen van 2012 en later, Mac Pro-modellen van 2013 en later, en alle modellen van de MacBook en iMac Pro.

Bron Tidbits