Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Bonjour

Bonjour? 
Dit heeft weinig te maken met de vertaling van het Frans naar het Nederlands maar in de Mac-wereld heeft het twee betekeninssen.

Eerste betekenis

Bonjour is een onderdeel van 'Berichten' (iMessages) Eerder werd dit ook iChat genoemd.

Het toont je alle gebruikers die op hetzelfde netwerk zijn en die "Bonjour' opgestart hebben.
Zo kan je dus met alle aangeslotenen berichten besturen of het scherm overnemen. Juist hetzelfde als dat jij met iChat zou kunnen doen.

Tweede betekenis

Bonjour is de technische oplossing van Apple voor het zeroconf-protocol. Dit wil zeggen dat er geen configuratie (zero configuration) nodig is.

Een goed voorbeeld hier van is met printers. Wanneer jij een printer in je netwerk hebt (bijvoorbeeld doordat je een WiFi-printer hebt, of je je printer hebt aangesloten op je Airport) zal je Mac deze automatisch vinden.

Ga je vervolgens een printer toevoegen in de Systeemvoorkeuren, staat deze al direct in de lijst: geen verdere configuratie nodig.

Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld het delen van je iPhoto- of iTunes-bibliotheek. Wanneer je dit doet zullen andere Macs deze direct kunnen vinden, zonder lastige verbindingen op te zetten. Het enige wat nodig is, is dat je op hetzelfde netwerk zit. 

Het interessante aan Bonjour is natuurlijk dat het eigenlijk werkt, zonder dat jij het door hebt.

Het proces werkt volledig transparant, zoals al gezegd: zonder enige configuratie van jouw kant. Dit maakt het veel toegankelijker dan andere netwerk-protocollen, die verwachten dat de gebruiker zelf meer stappen onderneemt.

En Windows gebruikers?

Op Windows-computers zijn er echter wel stappen nodig om Bonjour werkend te krijgen.

Heb je bijvoorbeeld een printer die je wilt bereiken via Bonjour? Dan kun je gebruik maken van de Bonjour Print Services voor Windows

Let bij het gebruik van een firewall dan ook even op: poort UDP 5353 moet openstaan om dit te laten werken.

Hoe je handmatig Bonjour apparaten kunt zoeken

Ook op de Mac bestaat er extra software voor Bonjour, ook al heb je het niet echt nodig. Met Bonjour Browserbijvoorbeeld, kun je Bonjour-apparaten in je netwerk vinden.

Zo zie je precies voor welke diensten (bijvoorbeeld bestandsdeling of AirTunes) apparaten beschikbaar zijn, en welke apparaten dat dan zijn.

Dit is een app die je vooral zult gebruiken wanneer je problemen hebt met je Bonjour-netwerk en meer technische informatie zoekt.

Het bericht Bonjour: wat doet het op mijn Mac? verscheen oorspronkelijk op Apple Coach