Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Opera

Drie redenen om de webbrowser Opera te proberen     

Bron: http://tidbits.com/e/17201

 

 

Opera is de Volvo onder de webbrowsers: ze komen allebei oorspronkelijk uit Scandinavië (maar zijn nu eigendom van een Chinees bedrijf), ze bestaan sinds het begin der tijden, ze liepen voorop met heel veel functionaliteit die nu gemeengoed is en ondanks dit alles zijn ze maar kleine spelers in de markt. Maar recente ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat ik Opera opnieuw nader ben gaan bekijken, en wat ik zie bevalt mij enorm. Moet ik dan misschien ook maar eens een testrit gaan maken in een Volvo?

 

Opera kwam uit in 1995 en is daarmee een van de oudste webbrowsers en een van de eerste met ondersteuning voor Cascading Style Sheets, tabs, speed dial (die je meestbezochte webpagina's als miniaturen weergeeft), blokkering van pop-ups, browsersessies en verwijdering van privégegevens.

 

Opera ging altijd zijn eigen weg, hetgeen betekende dat de browser doorgaans een beetje raar was, zowel voor wat betreft de interface als in de manier waarop hij de webpagina's weergaf. Maar in 2013 ging Opera over op de standaardmotor WebKit en later naar Googles motor Blink  die gebaseerd was op WebKit.

 

Tegenwoordig lijkt Opera voor wat betreft de interface en hoe hij webpagina's weergeeft op Google Chrome. In mijn tests lijkt Opera meer van het systeem te vragen dan Chrome maar voelt hij tegelijkertijd sneller aan. Hij bevat ook een paar functies die andere browsers niet hebben. Hier zijn er drie die je misschien interessant vindt.

 

VPN
De eerste van deze functies die mij opvielen bij Opera was het ingebouwde VPN. Opera's VPN is een eenvoudige manier om je browsegeschiedenis te verbergen voor je ISP. Maar ik wilde het zelf eens proberen en kan vertellen dat het best goed werkt.

 

Nu een disclaimer: hoewel het programma in Noorwegen ontstaan is, is Opera nu eigendom van een groep Chinese investeerders. Voor veel mensen is een Chinese eigenaar een om een overeenkomst te verbreken. Veel populaire VPN's zijn echter gevestigd in Hong Kong, wat ook onder de Chinese jurisdictie valt. Uiteindelijk komen mijn berekeningen neer op de vraag, welke bedreiging het waarschijnlijkst is. Dat Comcast een profiel van mij opbouwt dat aan de hoogste bieder kan worden verkocht, of dat een Chinees/Noors bedrijf dit doet? Met VPN heb ik het voordeel dat ik onzichtbaar ben voor de pagina's die ik bezoek. Over het geheel genomen concludeerde ik dat het Opera-VPN een netto privacy-winst voor mij is, met weinig risico of investering.

 

Het aanzetten van het VPN van Opera is makkelijk. Open "Opera > Voorkeuren > Privacy & beveiliging" en selecteer "VPN inschakelen". Een blauw VPN-icoon verschijnt naast de adresbalk, zodat je het weet dat het ingeschakeld is. Als je op het pictogram klikt, wordt een popover weergegeven waarmee je het VPN kunt in- en uitschakelen, zien kunt hoeveel data je hebt gebruikt (dat is gratis, althans voorlopig) en je virtuele locatie kunt veranderen, wat je misschien moet doen als een webpagina het land vanwaaruit je de pagina bezoekt niet leuk vindt.

 

De surfsnelheid is niet merkbaar langzamer dan wanneer het VPN uit staat. Het VPN wordt echter af en toe losgekoppeld. Ik moet het uit- en weer inschakelen om weer te kunnen surfen.

 

Video pop-out

macOS 10.12 Sierra plaatste Picture in Picture in Safari, maar de resultaten zijn tot nu toe teleurstellend. Naast de website van Apple is YouTube de enige andere site die ik ken die Safari PiP ondersteunt en zelfs dan moet je de truc weten: control-klik tweemaal op de video om de optie te openbaren.

 

De popout-functie van Opera is makkelijker te gebruiken en werkt op veel meer sites. Schuif de aanwijzer over een video en er verschijnt een groene pijl. Klik op de pijl en er wordt een apart venster geopend, waarin de video wordt afgespeeld. Het werkt met zowel HTML5- als Flash-video's en op sites zoals YouTube, Facebook, Twitter en Netflix. De enige onverenigbare site die ik tot nu toe heb gevonden is Hulu.

 

<http://tidbits.com/resources/2017-04/Opera-video-pop-out.png>

 

Over Flash gesproken: Opera bevat net als Chrome zijn eigen ingebouwde versie van Flash, dus je hoeft deze perfide plug-in niet te installeren om de incidentele Flash-video te bekijken. Het werkt met de meeste sites, maar ik moet nog steeds naar Chrome overstappen om Flash-video's te bekijken.

 

Tab-voorbeelden

Als je ook maar een beetje op mij lijkt, zul je de neiging hebben zoveel tabbladen te openen dat je niet meer kunt zien wat wat is. Daarom ben ik zo dol op Opera's tab-voorbeelden, die je activeert door naar "Opera > Voorkeuren > Browser" te gaan, vervolgens omlaag te scrollen naar "User interface" en dan het vinkje aan te zetten voor "Toon voorbeelden tabs".

 

Wanneer tab-voorbeelden geactiveerd is, zweef je simpelweg met je muisaanwijzer over de tab om er een visuele voorvertoning van te zien. In het begin kan het een beetje desoriënterend zijn, maar voor mij is het van onschatbare waarde.

 

<http://tidbits.com/resources/2017-04/Opera-tab-preview.png>

 

Andere zaken

Opera's VPN, video pop-out en tab-voorbeelden zijn de drie belangrijkste dingen die ik waardeer in Opera, maar de browser is rijk aan andere aardigheden.

 

Snelheid is moeilijk meetbaar, maar Opera blijft continu vlot reageren, zowel in het laden van pagina's als in de totale werking, zelfs wanneer VPN actief is. Ik voel nooit de noodzaak om af te sluiten en te herstarten, zoals ik die bij andere browsers heb.

 

Een andere prettige bijkomstigheid is Opera's ingebouwde advertentie-blokkeerder, die je kunt activeren in "Opera > Voorkeuren > Privacy & beveiliging". Ik kan niet zeggen hoe die zich verhoudt tot al het andere dat er op de markt is, maar het lijkt effectiever te zijn dan 1Blocker, wat ik in Safari gebruik.

 

Nu we het toch hebben over browser-extensies: er zijn voor Opera veel populaire extensies verkrijgbaar, waaronder het uiterst belangrijke 1Password <> en HTTPS Everywhere .
Helaas heeft het programma niet alle extensies die in Chrome verkrijgbaar zijn... tenzij je de extensie Download Chrome Extension  installeert, die je in staat stelt de meeste Google Chrome-extensies te gebruiken. (Petje af voor Ryoichi Morita die me over Download Chrome Extension vertelde!) Hij werkt als een zonnetje voor een van onze favoriete Chrome-extensies, Grammarly.

Image

 

Image <http://tidbits.com/resources/2017-04/Grammarly-added-to-Opera.png>

 

Behalve Safari zijn veel browsers energie-vreters. Opera biedt een batterijbesparingsfunctie in "Opera > Voorkeuren > Basis". Ik kan de besparingen niet hard maken, maar Opera beweert dat het je een uur langer laat browsen in vergelijking met Chrome.

 

Opera is beroemd om zijn muisgebaren, waardoor je acties in de browser kunt uitvoeren door enkel je muis-aanwijzer te bewegen. Ik geef er niet om, omdat ik ze verwarrend vind en je bij de meeste op een rechtermuisknop moet klikken die ik niet heb. Maar misschien heb jij er wel iets aan.

 

Opera heeft nog een laatste fijne functie, namelijk de ingebouwde omrekenfunctie voor valuta. Als je een prijs in een andere muntsoort selecteert, verschijnt er een pop-over met het bedrag in je eigen muntsoort (en deze kan je aanpassen in "Opera > Voorkeuren > Browser > Converteer bij tekst selecteren valuta in"). Je kan dezelfde pop-over ook gebruiken om naar geselecteerde tekst te zoeken, en je kunt de tekst ook delen via de deelfunctie van macOS.

 

<http://tidbits.com/resources/2017-04/Opera-currency-conversion.png>

 

Zo zou ik nog een tijdje door kunnen gaan, maar natuurlijk blijft Opera gewoon een browser. Al moet ik toegeven dat ik, na een paar weken testen, Opera wel ingesteld heb als standaard-browser, ten minste totdat een van de andere de lat weer hoger legt. Als je niet tevreden bent met je huidige browser kan je deze een tijdje uitproberen. Laat ons dan even weten wat je ervan vindt!

Operabowser

Deze pagina heeft nog geen inhoud. Binnenkort wordt ze bewerkt.