Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Contexts

Snel bladeren tussen programmavensters in OS X
Contexts is een klein programma dat zich gedraagt als een dock aan de zijkant van je scherm. Het programma is gratis uit te proberen, maar kost tijdens de betafase 7 dollar als je er definitief gebruik van wilt maken. Je downloadt het programma via www.contextsformac.com. Nadat je het hebt gestart, duurt het even voordat het dock aan de zijkant verschijnt, daarvoor moet je even geduld hebben.

Dock aan de zijkant
Het dock dat aan de zijkant verschijnt, werkt in principe net zoals het dock aan de onderkant van je scherm, maar dan met onderscheid tussen verschillende vensters in één programma. Oftewel, je ziet een pictogram voor bijvoorbeeld Word staan en wanneer je je muis over het dock beweegt, klapt deze uit en zie je alle Word-vensters die open staan. Zo kun je dus heel eenvoudig door de vensters in Word navigeren. Dat geldt dus ook voor apps als Finder, waarnaar je soms ook buitensporig lang kunt zoeken.

Of via toetsenbord

Houd je toch meer van het toetsenbord? Dan kun je Contexts ook besturen met handige toetsencombinaties. Wanneer je de Option-toets op je toetsenbord ingedrukt houdt en (bijvoorbeeld) drukt op het cijfer 1, dan verschijnt er een lijst met beschikbare programmavensters, met daarvoor een cijfer. Druk op dat cijfer (of typ de naam van het venster) om dat betreffende venster te openen.

Zo kun je dus gebruikmaken van Contexts zonder het dock aan de rechterzijde in beeld te hebben. In dat geval kun je in het dock klikken op Hide om deze uit beeld te doen verdwijnen.