Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Hider 2

Hider 2 belooft bestandsprivacy voor de massa    

  bron: tidBits

Voor het versleutelen van bestanden onder OS X om ze tegen ongewenste blikken te beschermen, zijn er enkele ingebouwde opties:
FileVault 2 is één optie, maar dit dient meer om je gegevens te beschermen in geval van diefstal, aangezien het de gegevens ontgrendelt zodra je inlogt. 
Wat als je enkele bestanden geheim wilt houden voor een echtgenoot, kamergenoot of kind die je je Mac en je account laat gebruiken?

De oude oplossing is om de bestanden op te slaan op een versleutelde schijfkopie zodat alleen iemand die het wachtwoord kent de schijfkopie kan activeren en de bestanden kan lezen, maar dat kan nogal eens problemen opleveren. Het proces zelf is niet zo moeilijk, maar het kan toch wat te hoog gegrepen zijn voor mijn niet zo technisch onderlegde moeder. Het concept van een schijfkopie is immers niet zo voor de hand liggend. ("Begrijp ik dit goed, schat: het ziet eruit als een schijf en het werkt als een schijf... maar het is geen schijf?") Bovendien slingert er na verloop van tijd waarschijnlijk een hele verzameling versleutelde schijfkopieën rond op je harde schijf.

MacPaws Hider 2 ($ 19,99) pakt dit anders aan.
In plaats van met een versleutelde schijfkopie te werken, slaat hij al je versleutelde bestanden op in een versleutelde "kluis", en je kunt je bestanden naar wens in deze kluis ordenen en groeperen. De kluis is een verborgen map met versleutelde bestanden. Wanneer je een bestand met Hider "verbergt", dan kopieer je het eigenlijk naar de kluis en wordt het bestand veilig verwijderd van de oorspronkelijke locatie.

Hider beschouw je best als een vuurbestendige kluis voor je belangrijke bestanden en informatie, compleet met een inlogscherm met kluisthema. Het combinatieslot draait zelfs wanneer je je Hider-wachtwoord invoert, net zoals wanneer je een echte kluis opent. Dit kleine detail doet niets af van de bruikbaarheid van Hider. Het is niet echt functioneel, maar het geeft je een goed idee van de functie van de app, en het maakt Hider wat aantrekkelijker. Het stuurt het bericht, "Ja, je kunt me je belangrijke spullen toevertrouwen", en dat is volgens mij toch wel leuk.

Je wachtwoord moet sterk en gemakkelijk te onthouden zijn. Je kunt het wel opslaan in de sleutelhanger van Mac OS X, maar dan heeft iemand die het wachtwoord van je sleutelhanger kent (gewoonlijk je inlogwachtwoord) volledige toegang tot je Hider-kluis.

Het hoofdscherm van Hider bestaat uit een vertrouwde weergave met twee kolommen met links een bronlijst en rechts het hoofdpaneel met de inhoud: een lijst van je bestanden.

Klik in de bronlijst op de knop + om groepen met bestanden te maken. De groepen lijken meer op Finder-mappen dan iTunes-afspeellijsten in de zin dat een bestand slechts in één groep kan voorkomen.

MacPaw vermeldt dit als een bewuste ontwerpbeslissing en ziet dit als een handigere aanpak van bestandsbeheer, maar in een toekomstige versie had ik liever een optie gezien voor een flexibeler ordenmechanisme zoals bij afspeellijsten.

Een bestand aan je versleutelde Hider-kluis toevoegen kan heel eenvoudig door het bestand naar het Hider-venster te slepen, al is Hider wel wat te gevoelig over de vraag of een document nog geopend is: elke keer dat je een bestand verbergt dat je voordien hebt geopend en waarvan de app nog draait, wordt je gevraagd om te controleren of het document niet meer geopend is. Je kunt deze waarschuwingen wel deactiveren, maar Hider zou intelligenter moeten omgaan met de identificatie van open documenten. Je kunt ook op de knop + in de linkeronderhoek van het kluispaneel klikken om bestanden in een dialoogvenster te kiezen.

Wanneer je een bestand of een map verbergt, maakt Hider er een kopie van in je kluis, en versleutelt hij die met de encryptienorm AES-256, waarna hij het origineel veilig verwijdert van de harde schijf zodat niemand het later nog kan terughalen. Wanneer je het bestand of de map weer zichtbaar maakt, ontsleutelt Hider hem en kopieert hij hem terug naar de oorspronkelijke locatie.

MacPaw zegt dat Hider te allen tijde één exemplaar van elk bestand in stand houdt (versleuteld of niet). Je hoeft dus niet bezorgd te zijn dat er halverwege gegevensverlies optreedt. Ken je dat gezegde over niet alles op één paard wedden? Maak je geen zorgen, je kan Hiders kluis back-uppen. Wees wel voorzichtig bij het maken van een back-up van de map "Library" in je gebruikersmap. De kluis zelf is te vinden in een verborgen map, diep binnen  | ~/Library/Containers/com.macpaw.Hider2 | .

Als je probeert een map of een bestand te verbergen van een externe schijf, waarschuwt Hider dat je een kluis op die schijf moet aanmaken en vraagt hij je toegang te verlenen. Aanvullende kluizen verschijnen in Hiders navigatiekolom, maar alleen als de betreffende schijf aangesloten is. Het zou beter zijn als die bestanden zichtbaar bleven binnen Hiders scherm en Hider de externe schijf probeerde te koppelen, door je eraan te herinneren dat je hem moet aansluiten als dat nodig is. Kluizen op externe schijven zijn niet verborgen zoals ze dat wel zijn op je primaire schijf. Het zijn gewoon normale pakketten bovenaan de schijf.

Hoewel de kluis van Hider een lijst van je verborgen bestanden toont, kan je geen bestand vanuit Hider openen. In plaats daarvan moet je het bestand weer zichtbaar maken en het dan openen vanuit de Finder. Hetzelfde geldt voor mappen die je aan de Hider-kluis toevoegt. Ik zou graag zien dat Hider dit makkelijker maakt. Misschien zelfs het programma een bestand waar je op dubbelklikt automatisch zichtbaar laten maken en laten openen? (Dubbelklikken op een bestand in Hider doet in deze versie niets.) Deze kleine verandering zou het gebruik van Hider een stuk makkelijker en soepel maken. Ondertussen kan Hider een bestand in de Finder onthullen als je dit zichtbaar maakt en je kan klikken op het vergrootglas naast de naam van een zichtbaar bestand in Hider, om dat bestand in de Finder te bekijken.

Zichtbaar maken en openen lijkt misschien een beetje klungelig, maar wat als je nog wat wil wijzigen aan een bestand als je het zichtbaar heb gemaakt? Dat is lastiger omdat Hider in wezen twee exemplaren van een bestand heen-en-weer jojoot: het versleutelde exemplaar in de kluis en het onversleutelde exemplaar in de Finder. Als je een wijziging maakt in het onversleutelde exemplaar en dit bewaard, merkt Hider dit en toont hij een verwarrende boodschap. Deze zegt in wezen dat je het bestand weer handmatig moet verbergen (toevoegen aan de kluis). Ik zou willen zien dat Hider de gebruiker tenminste de optie aanbiedt het bestand automatisch opnieuw te verbergen.

Naast bestanden kan je ook beveiligde notities in de kluis van Hider plaatsen. Deze notities kunnen van alles zijn: Zwitserse bankrekeningnummers, telefoonnummers voor je undercoverbronnen, beschuldigende e-mailberichten, of zelfs de selfies die het Witte Huis niet naar buiten wil laten komen (hoewel de afbeeldingen niet geschaald worden om netjes in het venster te laten passen). Je kan er zoveel van opslaan als je wilt en je kan ze ordenen in groepen, net zoals je met bestanden kan.

Hiders beveiligde notities werken zoals geadverteerd, maar ze blijven opgesloten in Hider. Je kan ze niet exporteren of in bestanden in de Finder opslaan. Alles wat je ermee kan is kopiëren en in een andere document plakken.

Hider bevat een aantal manieren om zijn functies snel te gebruiken. Ten eerste zijn er een paar globale toetsenbord-snelkoppelingen waarmee je Hider op slot kan zetten of alle zichtbare bestanden kan verbergen. Druk op commando-control-H om alle zichtbare bestanden te verbergen. Commando-control-L zet Hider op slot. Verder biedt een menubalkonderdeel snelle toegang tot de kluisbestanden zonder dat je Hider hoeft te openen, hoewel je nog steeds je wachtwoord moet ingeven als Hider op slot staat (wat automatisch gebeurd kan zijn na een opgegeven hoeveelheid tijd).

Het menubalkonderdeel staat standaard uit, maar je kan het makkelijk aanzetten in het voorkeurenvenster van Hider. Maar hoewel je via het menubalk-symbool bestanden die al in jouw Hider-kluis zitten kan verbergen en zichtbaar kan maken, kan je er niets mee toevoegen aan je kluis. Daarvoor moet je nog steeds het primaire venster van Hider openen. Verder kan je geen beveiligde notities bekijken via de menubalk-assistent, hoewel dit wel logisch is, omdat het onpraktisch zou worden als deze te veel functionaliteit zou krijgen.

Hoewel ik geen noemenswaardige problemen met Hider tegengekomen ben tijdens mijn gebruik ervan, rapporteerden een paar App Store-recensenten het verlies van gegevens.

Volgens MacPaw kwam het gegevensverlies voort uit twee kwesties. Eén ervan was het speciale-toegangsrechtenprobleem dat was gefixt in de Hider 2.0.2-update. De andere is een onderliggende kwestie met de wijze waarop Hider grote hoeveelheden gegevens opslaat. MacPaw zegt dat het dit probleem in Hider 2 "deels gefixt" heeft, maar dat het verder werkt aan het verbeteren van zijn systeem voor gegevensopslag. Je kan beter nog geen gigabytes aan gegevens in Hider opslaan, maar zolang je een back-up van de goede versie hebt, moet je in staat zijn Hiders kluis te herstellen zoals die eerder was, voordat enige vorm van gegevensbeschadiging opgetreden is.

Alles bij elkaar lijkt Hider 2 een gepolijst, solide versleutelgereedschap te zijn voor hen die sommige bestanden vertrouwelijk willen houden zonder moeilijk te moeten doen met versleutelde schijfkopieën. Hider is simpel genoeg om te begrijpen en gebruiken, maar ik zou graag zien dat MacPaw in een toekomstige update de ruwe kantjes polijst op het gebied van het zichtbaar maken van bestanden, bewerken van bestanden en het werken met externe schijven.