Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Een fotoboek aanleggen


Het einde van het tijdperk iPhoto voor iOS is met de lancering van iOS8 waarheid geworden. Waar Apple eerder bekendmaakte dat op de Mac Aperture en iPhoto zal opgaan in het nieuwe programma Photo's, blijkt nu ook dat ook het mobiele programma opgeheven is.
Sommige functies worden echter overgenomen door Foto’s, maar er verdwijnen er ook een hoop.
Zie foto

Foto’s
Allereerst het goede nieuws: de meestgebruikte bewerkingsfuncties van iPhoto zijn in iOS 8 geïntegreerd in de app Foto’s. Daar kun je net als in iPhoto eenvoudig spelen met variabelen als belichting, contrast, helderheid en verzadiging.

Fotoboeken en diavoorstellingen
Er zijn echter ook iPhoto-functies die Foto’s niet overgenomen heeft. Bij de update naar iOS 8 krijg je de melding dat je iPhoto-data naar Foto’s kunt migreren, maar dat alle data omtrent reisverslagen, fotoboeken en diavoorstellingen verloren gaan. Dat is zonde, want je kon met het programma eenvoudig prachtige voorstellingen en boeken produceren.

Andere apps
De kans dat andere ontwikkelaars snel in Apple’s hiaten zouden duiken is naderhand wel gebleken. In iOS 8 kunnen namelijk alle externe apps de foto’s uit je filmrol bewerken en daar opslaan. Mis je dus een functie? Kijk dan vooral in de App Store.
.
Hierna een opsomming van de meest gekende externe Apps.

ALBELLI
voorlopig enkel in de Nederlandse App Store te koop

CEWE PHOTOWORLD.
Werkt nauw samen met Delhaize
Deze App laat je toe om zelf je foto’s te selecteren die je wenst te gebruiken in je album, of je laat de App zelf de album automatisch aanmaken.
Bewerken van tekst en beeld gaat prima. Je kunt tekstkaders in alle richtingen strekken en verplaatsen.
Voor de foto’s kun je kiezen uit 12 verschillende filters. Er zijn er ook met wat meer exotische namen als ‘beautify’ en ‘kleurtoon’ waarvan je alleen door uitproberen het effect kunt achterhalen. Tijdens het bestelproces kun je bij Cewe alleen voor levering via de post kiezen. Bestel je via een van de winkelketens, dan kun je de bestelling ook in de winkel afhalen. 
Prijzen: 
Mini-boekjes (15x11cm) vanaf €7,95 Compact (19x15cm) vanaf €9,95 Groot (21x28cm) vanaf €17,95 .
Je kan uiteraard alleen maar foto’s kiezen die in je Fotostream staan of op je device.

HEMA FOTO+ en WEBPRINT FOTOALBUM. 
Webprint is een bekende speler op de markt van gedrukte fotoalbums. 
Het bedrijf uit Oldenzaal heeft veel producten via de website, maar in de app kun je maar één type bestellen: de Magini- fotoboekjes. Daarbij moet je denken aan de ouderwetse fotoboekjes met hoesjes waar je afdrukken in doet, op het formaat van 15×10 of 18×13 cm. Je kunt niets aanpassen. Pas bij het bestellen moet je het formaat kiezen en of je mat dan wel glanzend papier wilt. Voordeel is wel dat je snel klaar bent. 

Andere interessante apps 
Bovenstaande vier apps zijn de bekendste Nederlandstalige apps, waarbij je geleverd krijgt via bedrijven die tenminste een vestiging in Nederland of België hebben. Natuurlijk zijn er nog veel meer apps om online fotoboeken te bestellen. Deze zijn niet specifiek voor Nederland en België bedoeld, maar verzenden wereldwijd. Ze zijn niet per definitie slecht, maar je kunt moeilijker verhaal halen als het resultaat tegenvalt, of als het fotoboek niet aankomt. 
Opvallend bij deze apps is dat ze vaak slecht vertaald zijn. Dat merk je al bij de omschrijving in de App Store, maar ook in de app zelf moet je vaak even diep nadenken wat een bepaalde optie doet. ‘Besparen’ in plaats van ‘bewaren’ is een duidelijk geval van een misser in de vertaling van het Engelse ‘save’ dat inderdaad beide kan betekenen. We zetten hier een paar van deze apps op een rijtje. 
Pixum Fotoboek
Kalender, Foto's, Fotoboeken en meer bestellen (gratis, iOS Universeel, iOS 7.0+)
App van de Duitse aanbieder Pixum, waarmee je ook telefoon- en tablethoesjes, fotokalenders en ansichtkaarten kunt bestellen. Print Fotoboek met NicePrints (gratis, iOS Universeel, iOS 6.0+) - Beetje rommelige app met beperkte mogelijkheden voor het toevoegen en bewerken van tekst en helemaal geen mogelijkheden voor het bewerken van de foto’s. Nou ja, je kunt ze roteren en zwart/wit maken, dat is het. DigiBook - Easy Album (€2,99, iOS iPad, iOS 7.0+) - Easy Album heeft een wat afwijkend uiterlijk dat wel wat lijkt op de iOS-apps van Adobe. Het is een van de weinige apps waarmee je ook foto’s van andere bronnen dan je iPad zelf kunt importeren: Picasa, Flickr, Instagram, natuurlijk Facebook en zelfs vanuit Dropbox. Maar tjonge, wat is deze app slecht vertaald zeg!

PhotoBookTM
Fotoalbum in 2 minuten gemaakt, binnen 72 uur verzonden (gratis, iOS Universeel, iOS 7.0+) - Met deze app is het een beetje oppassen geblazen. Hij komt meerdere keren voor in de App Store, want het is kennelijk mogelijk om een ‘white label’ van deze app te maken: daarbij biedt een ander bedrijf deze onder eigen naam aan. Hij staat er als ‘Fotoboek klaar binnen 2 minuten’ en onder de naam ‘Fotoboek van premium kwaliteit’. Voor de laatste moet je €4,49 neertellen, wat natuurlijk nergens op slaat aangezien je voor de boeken zelf ook moet betalen.
Pixum Fotoboek - Kalender, Foto's, Fotoboeken en meer bestellen (gratis, iOS Universeel, iOS 7.0+) - Een app waarmee je ook ansichtkaarten, telefoon- en tablethoesjes en fotokalenders kunt maken. Het Duitse bedrijf Pixum heeft een app waarmee je ook eenvoudige fotobewerking kunt doen. Bijzonder is dat de app spraakgestuurd is. Speciale albums voor vakantie, trouwen, geboorte en dergelijke.

Print Fotoboek met NicePrints
(gratis, iOS Universeel, iOS 6.0+) - NicePrints is een bedrijf met vestigingen in de VS, Mexico en Spanje. Vanuit Spanje wordt ook de Europese tak van het bedrijf geleid, waar je fotoboeken, kalenders en allerlei andere fotobedrukkingen kunt bestellen. Helaas zijn de Nederlandse vertalingen nogal lelijk, zowel in de App Store- omschrijving als in de app zelf. En de 60 thema’s zijn ook wat oubollig. 
Wil je nog meer Apps ontdekken die je verder kunnen helpen, ga dan even naar de App Store ➨ Categoriën ➨ Foto en video.