Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

"Oude" versie iWork

Uitgekleed, en hoe terug naar vorige versie
Verder blijken de nieuwe versies van de Apple-software uitgekleed qua functionaliteit, wat veel gebruikers ontstemd. Bepaalde functies in iWork en iLife zijn afgeschaft of gewijzigd in de nieuwe, nu enige verkrijgbare, versies. Mavericks-gebruikers die nu zijn overgegaan op de nieuwe software kunnen de vorige versies nog terugvinden in hun Applicaties-map. iOS-gebruikers moeten zich voor een downgrade wenden tot een lokale back-up in iTunes op hun Mac of pc. Nadeel is dat de nieuwe Mac-uitvoeringen van iWork en iLife minder functionaliteit hebben dan vorige versies.

De applicaties zijn uitgekleed en aangepast.
Mac-gebruikers (en reviewers) klagen hier flink over. Bijkomend nadeel is dat de nieuwe versies van iWork en iLife nu de enige optie zijn in de Mac App Store van Apple. Vorige versies, met meer functionaliteit en voor vorige OS X-versies, worden niet meer aangeboden. Apple biedt zijn upgrade naar de nieuwste versie ook aan voor proefpakketten en illegaal gekopieerde installaties.

De achterliggende strategie lijkt een gelijkschakeling te zijn tussen de Apple-apps op iOS en die op Mac OS X. Het computerbesturingssysteem trekt hierbij aan het kortste eind; het moet inleveren. Klagende gebruikers snappen wel het nut voor iOS van een minimalistische interface, waar schermruimte beperkt is, maar niet voor OS X.

Apple-watcher John Gruber vat het samen op zijn blog Daring Fireball: "Je moet duidelijke prioriteiten hebben, en Apple's hoogste prioriteit was hier duidelijk cross-platform pariteit voor iPhone, iPad, web, en Mac." Secundaire en tertiaire prioriteiten moeten daarbij worden opgeofferd, stelt Gruber.

Hoe terug nu?
Men kan de vorige versie van iWork opnieuw installeren naast de nieuwe versie op de volgende manier:

  • map iWork '09 nieuwe versie : wijzig de naam van die map in bv. iWork '09 Mav ;
  • Installeer de vorige versie van iWork. Daarbij wordt een map iWork '09 gemaakt met daarin Keynote 5.3, Numbers 2.3 en Pages 4.3.
  • Na die installatie kan de versie van Keynote, Numbers en Pages gekozen worden.
 
Gaat Apple reageren? Hierbij een passende commentaar van bij Mac Fan
Er is altijd iets verdwenen
Licht bezorgd kwam ik vanavond Cinerama uit; de bioscoop in Rotterdam waar One More Thing een Keynote Party organiseerde. Met zo’n 140 Apple-fans keken we naar de nieuwe producten die Tim Cook & Co presenteerden. Veel software ook: nieuwe versies van iWork en iLife, voor zowel iOS als OS X. En dat benauwt me altijd een beetje. Nieuwe hardware is onschuldig: nieuwe iPads, nieuwe MacBook Pro’s, nieuwe Mac Pro’s… allemaal prachtig. Maar software is wat anders. Want er komt niet alleen iets nieuws in je computer als je een nieuwe versie installeert. Er is ook altijd iets verdwenen. Altijd. En vaak ontdek je dat te laat, als je niet meer terug kunt.

Neem iTunes. Ik draai op mijn Mac Mini in de huiskamer nog steeds versie 10. Met Cover Flow. Mijn mini fungeert namelijk ook als stereo. En zeker als ik bezoek heb, wil ik dat mijn Cinema Display clean oogt, en geen bureaublad laat zien. Dan is een mooi zwart scherm met daarop louter de cover-afbeeldingen van de muziek die wordt afgespeeld prachtig. In iTunes 11 in Cover Flow verdwenen. En zo gaat dat vaker.

Ongemakkelijk

En dus verliet ik de zaal van Cinerama vanavond met een ongemakkelijk gevoel. Niet alleen omdat Apple zo veel heeft gepresenteerd dat ik de indeling voor MacFan 110 nu al overhoop kan gooien. Niet omdat Keynote ingrijpend is veranderd en ik als Keynote-trainer bij het College of MultiMedia nu dus ernstig moet gaan studeren op de nieuwe versie… Nee, vooral vanwege de kleine dingetjes waarvan ik bang ben dat ik ze nu over het hoofd zie als ik argeloos de nieuwe versies download. Kleine dingetjes die grote consequenties kunnen hebben.
Een voorbeeld? Ik gebruik Pages heel veel. Ik ben blij met een nieuwe versie. Maar zit de ePub-export er nog in? Die gebruik ik om e-books te maken, zoals Gemekker. Het is zomaar een functie die Apple er weer uit zou kunnen gooien… niet veel mensen weten überhaupt dat Pages dit kan. En werkt iWeb nog onder Mavericks? Ik heb drie websites die gemaakt zijn in iWeb. Ik heb geen zin ze in een ander programma te herbouwen.

Bestudering
Nauwkeurige bestudering van de Apple-website leverde al op dat de ePub-export nog steeds in Pages zit. Forums op internet verzekeren me ook dat iWeb vooralsnog op de ‘golden masters’ van Mavericks nog prima draaide. Twee geruststellingen. Maar wat is dan dat kleine dingetje dat ik kwijt ga raken. Er is altijd iets. I know it.

Gepubliceerd op 23 oktober 2013 door 
Intussen heeft Apple al laten weten dat ze binnen de 6 maanden de verdwenen functies terug gaan invoeren