Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

De nieuwe iWork Jan 2014

Een uitgebreide kijk op de nieuwigheden

 

Apple heeft, een update uitgegeven voor zijn pakket iWork-apps (Pages, Numbers en Keynote) voor alle drie systemen waarop de programma's draaien: Mac OS X, iOS en iCloud. 

Wie telt komt tot negen apps die in deze nieuwste uitgave het genoegen van een update mogen smaken. We bekijken ze per platform.

 

1. Mac

 

Bovenaan de lijst van nieuwe functies voor alle drie apps staat de toevoeging van een alleen-kijkenmogelijkheid, waarmee je versies van Pages-documenten, Numbers-spreadsheets en Keynote-presentaties kunt delen die wel bekeken maar niet bewerkt kunnen worden. Daarbovenop zijn alle drie apps verrijkt met:

 

* Verbeteringen in het gebruiksgemak   

* Betere behandeling van tekstvelden   

* Verbeterde Instant Alpha-bewerking van afbeeldingen   

* Verbeteringen van de mediabrowser, inclusief zoeken   

* Verbeterde ondersteuning van AppleScript. 

(Lees hier meer over in  het artikel van MacWorld  

 

Met elk van de iWork-apps op de Mac kan de gebruiker nu ook in staat om eigen dataformaten maken en de z-volgorde van de labels bij een ballondiagram bepalen.

 

a. Pages (nu bij versie 5.2) 

Werkt nu sneller bij het knippen en plakken, en positioneert geplakte objecten ook beter. 

Ondersteuning voor Arabisch en Hebreeuws is ook verbeterd, met nieuwe sjablonen voor beide talen, betere ondersteuning voor bi-directionele tekst en een woordenteller voor Hebreeuwse documenten. 

Linialen kunnen nu maten aangeven als een percentage van de paginagrootte en het startpunt (zowel horizontaal als verticaal) kan in het midden van de liniaal worden geplaatst. 

Gebruikers kunnen delen van documenten herschikken door hun afbeelding in de navigatiekolom (ook wel de "page navigator" genoemd) heen en weer te slepen. EPUB-export  (E-books export) is verbeterd en ondersteuning voor EndNote is uitgebreid, in het bijzonder bij citaten in voetnoten. 

Voor degenen die in Pages tabellen gebruiken, is het plezierig om te weten dat inline vormen en afbeeldingen in tabelcellen bij het importeren intact blijven.

 

Numbers (versie 3.2)

Stelt gebruikers in staat om marges te bepalen en om kop- en voetregels te maken bij de afdrukinstellingen. 

De app biedt ook nieuwe afdrukopties, inclusief bladnummering, zoom en paginavolgorde. 

Gebruikers kunnen nu CSV-bestanden rechtstreeks in een Numbers-spreadsheet slepen en tabellen kunnen worden geüpdatet door er CSV-bestanden bovenop te slepen. 

Bovendien kunnen gebruikers hun eigen tabelstijlen maken. Ook is de compatibiliteit met Microsoft Excel verbeterd.

 

Keynote 6.2 

Biedt nieuwe overgangen en verschijningen: Skid, Object Revolve, Drift en Scale. Magic Move is ook verbeterd en biedt nu tekstmorphing. 

Animatiesnelheid is in het algemeen verbeterd en aan animaties kan nu bewegingsonscherpte worden toegevoegd. 

De functie Presenter Display heeft verbeterde lay-outs en labels. 

Gebruikers kunnen nu de start- en eindtijden van toegevoegde films bepalen, en nu worden ook geanimeerde gifs ondersteund. 

Verder is in deze uitgave de mogelijkheid toegevoegd om presentaties te exporteren naar het PPTX-formaat van Powerpoint.

 

2. iOS 

 

Vanuit alle drie iOS-apps in het pakket (versie 2.2) kun je, net als vanuit hun Mac-tegenhangers, alleen-kijkendocumenten delen.

Daarnaast is er betere ondersteuning voor bidirectionele tekst en zijn er "verbeteringen in het gebruiksgemak" die niet zijn gespecificeerd.

In alle drie kan de gebruiker nu ook naar documenten op naam zoeken en de z-volgorde van de labels bij een ballondiagram bepalen.

 

Pages voor iOS

Heeft net als in de Mac-app verbeteringen voor bidirectionele tekst gekregen, inclusief een woordenteller voor Hebreeuws en nieuwe Arabische en Hebreeuwse sjablonen. De EPUB-exportfunctie is ook verbeterd.

 

Numbers voor iOS 

werkt sneller bij het importeren van CSV-bestanden, werkt beter samen met Microsoft Excel en heeft nu een voortgangsindicator voor berekeningen.

 

Gebruikers van Keynote 2.2 

kunnen nu tijdens een presentatie met een vinger aanwijzingen geven bij een dia. Deze functie, genaamd Markeerstift, wordt nader omschreven in een support-artikel van Apple, "Keynote voor iOS: over Markeerstift 

De nieuwe overgangen in de Mac-versie (Skid, Object Revolve en Drift en Scale) zitten ook in de iOS-app en het scherm voor de presentator heeft nu de mogelijkheid van een portret-oriëntatie. 

De iOS-app kan exporteren naar PPTX-formaat, net als het Mac-broertje. (Gelijk met de nieuwe versie heeft Apple ook zijn supportartikel over het optimaliseren van een presentatie voor compatibiliteit met iOS

 

3. iCloud 

 

De iCloud-versies van de apps (nog steeds in bèta), aangeboden via icloud.com, hebben net als de Mac- en iOS-apps ook de alleen-kijkenmogelijkheid. 

Maar die mogelijkheid is wellicht het belangrijkst in de iCloud-versie omdat je daar een document waarschijnlijk breed wilt delen zonder dat iemand veranderingen kan aanbrengen. 

Alle drie apps kunnen nu documenten van iCloud Mail openen en alle drie hebben verbeterde ondersteuning voor Retina-schermen. 

In elke app is de gereedschappenbalk en het ontwerp van de knoppen aangepast.

 

Pages voor iCloud 

Heeft betere tekstloop-opties, nieuwe sjablonen en de mogelijkheid om beveiligde documenten van Pages '09 en Microsoft Word te openen. 

Gebruikers kunnen gegevens van grafieken in geïmporteerde documenten aanpassen. 

Afbeeldingen en vormen in tabelcellen van geïmporteerde documenten blijven bewaard.

 

Numbers voor iCloud 

Worden pop-up menu's, voorwaardelijke formaten en aangepaste dataformaten bewaard bij het openen van documenten, en de web-app stelt gebruikers ook in staat om met een wachtwoord beveiligde documenten van Numbers '09 en Microsoft Excel te openen. 

Als je een gedeeld document bekijkt of bewerkt, kunnen gebruikers nu direct naar de selectie van een collega springen.

 

Keynote voor iCloud 

maakt het samenwerken nu wat eenvoudiger door gebruikers te laten springen naar de diaselectie van iemand met wie ze samenwerken.

Grafiekdata van geïmporteerde presentaties kunnen nu ook bewerkt worden, en de web-app kan nu met een wachtwoord beveiligde presentaties openen die gemaakt zijn in Keynote '09 of Microsoft PowerPoint.

 

De nieuwe Mac- en iOS-apps zijn verkrijgbaar via Software-update op de respectievelijke platforms, en de iCloud-apps staan nu op icloud.com.

Bovendien heeft Apple het document "Over de nieuwe iWork voor Mac: functies en compatibiliteit  bijgewerkt. 

Hierin staan de belangrijkste veranderingen en belooft Apple, net zoals in vorige versies, "regelmatig splinternieuwe functies" te zullen toevoegen.
Blijf opletten.

 

bron:  http://tidbits.com/e/14642 door Michael E. Cohen