Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Nieuwe Update nov 2013

 Apple updatet iWork voor Mac, iOS en iCloud

Apple heeft aanzienlijke updates uitgebracht voor zijn productiviteits-pakket iWork op alle drie de platforms (Mac, iOS en iCloud) om daarmee verdwenen functies terug te brengen en nieuwe mogelijkheden toe te voegen aan Pages, Numbers en Keynote.

Het meest in het oog springende kenmerk op alle platforms is de mogelijkheid om met een wachtwoord beschermde iWork-documenten te delen via iCloud. Voorheen waren gedeelde documenten beschikbaar voor iedereen die de URL van het document had. Laten we eens per platform bekijken welke andere veranderingen bij elke app zijn opgedoken, en hoe je documenten met een wachtwoord kunt beschermen.

1. Mac Versies

De Mac-versie van Pages is geüpdatet naar versie 5.1, met als toevoegingen een verticale liniaal, aanpasbare hulplijnen, toetscombinaties voor stijlen, en de optie om woordtellingen met of zonder spaties te bekijken. Andere veranderingen omvatten verbeterde precisie in het plaatsen van objecten, de mogelijkheid om grafieken aan te maken met datum, tijd en tijdsduur, de mogelijkheid om secties te verwijderen vanuit de pagina-navigator en de optie om een lijst aan te maken met gebruik van nieuwe speciale tekens.

Pages 5.1
krijgt ook verbeterde compatibiliteit met Microsoft Word 2013-documenten, kan nu met een wachtwoord beschermde documenten exporteren in  | .docx | -formaat, behoudt op maat genaakte nummerformaten in grafieken bij het importeren van Pages '09 en Word-documenten, en de makers claimen verbeterde export naar EPUB-formaat.

Numbers
is geüpdatet naar versie 3.1, en veeleisende gebruikers zullen erg blij zijn dat ondersteuning van AppleScript weer helemaal terug is van weggeweest, en dat het programma daarbij nog meer mogelijkheden heeft verworven dan de voorganger uit 2009. Numbers 3.1 bevat ook verbeterde sorteermogelijkheden, en stelt je in staat te sorteren op meerdere kolommen of voor een deel van de rijen. Text geeft nu voorstellen voor completering bij het bewerken van cellen, datum en tijdsduur zijn toegevoegd bij grafieken, en er is een nieuwe voortgangsindicator voor berekeningen. Verbeteringen in compatibiliteit omvatten betere ondersteuning voor Excel 2013-documenten en export van met een wachtwoord beschermde spreadsheets in  | .xlsx | -formaat.

Keynote
 dat nu het versienummer 6.1 heeft bereikt, ontvangt een nieuwe set van overgangen, uitgebreidere presentatie-opties en de optie om grafieken aan te maken met datum, tijd, en tijdsduur. Er is ook verbeterde compatibiliteit met PowerPoint 2013-presentaties, inclusief het behoud van op maat gemaakte nummerformaten in grafieken bij het importeren van Keynote '09- en PowerPoint-presentaties.

Om een gedeeld document met een wachtwoord te beschermen in de Mac-versies van iWork klik je op de knop "Delen" in de knoppenbalk en kies je "View Share Settings". Klik op "Voeg wachtwoord toe" om een wachtwoord en een hint in te voeren, en klik op "Stel wachtwoord in" als je daarmee klaar bent.

2. iCloud

In de enigszins beperkte iCloud-omgeving kun je eindelijk een lijst met documenten bekijken die anderen met je hebben gedeeld. Klik in de documentenbeheerder op het klok-pictogram bovenin om ze te zien. Nu we het toch over de documentenbeheerder hebben: Apple heeft de vormgeving ervan aangepast om hem meer te laten lijken op hoe iOS 7 er uitziet, maar dat herontwerp is alleen van toepassing op de documentenbeheerder en het overzicht van sjablonen. De feitelijke documentbewerkers behouden het oude ontwerp, in ieder geval voorlopig.

Andere veranderingen aan alle drie de apps zijn ondersteuning voor tekst met opmaak in tabelcellen, toetscombinaties voor het exact positioneren van objecten, verbeterde ondersteuning voor VoiceOver bij documentenbeheer en natuurlijk diverse "oplossingen voor bugs en andere verbeteringen".

Wat duidelijker: met Pages kun je nu zwevende tabellen invoegen, bewerken en formatteren, paginanummers, paginatotalen en voetnoten invoegen en tekstvakken, vormen en afbeeldingen vormgeven. Met Numbers kun je nu tekst tegen andere cellen aan 'plakken'. Met Keynote kun je zwevende tabellen invoegen, bewerken en formatteren.

Om een gedeeld document in iCloud met een wachtwoord te beveiligen, moet je op 'Delen' klikken in de rechterbovenhoek van de editor, en vervolgens op Wachtwoord toevoegen klikken in het venster dat dan verschijnt. Tik het wachtwoord twee keer in, voeg indien gewenst een hint in en klik op 'Wachtwoord instellen'.

 

Bron:Tibits 14457

Pages, Keynote en Numbers licht bijgewerkt

Bron: http://tidbits.com/e/14319

Met het in oktober 2013 uitbrengen van Pages 5, Keynote 6 en Numbers 3 heeft Apple zijn iWork-pakket stevig herzien  Maar deze vernieuwde versies waren niet zozeer verbeteringen als wel /herschreven/ programma's die de Mac-apps meer in overeenstemming met de iOS-versies van die programma's en de nieuwe iWork voor iCloud bèta moesten brengen.

Voorheen was het al mogelijk je documenten te delen tussen de Mac- en iOS-versies maar kon het voorkomen dat sommige aspecten van je documenten bij het delen verloren gingen. Met deze herschreven programma's heeft Apple dit opgelost. iWork-documenten kunnen nu zonder problemen van Mac OS X naar iOS, naar iCloud en weer terug worden gedeeld want Apple heeft de onderliggende bestandsformaten aangepast en problematische functionaliteit verwijderd uit de Mac-versies van de programma's.

Toen dit duidelijk werd, zwol er geweeklaag op van gebruikers die van dergelijke functies afhankelijk waren. (Apple was wel slim genoeg om de iWork '09-versies van de programma's niet te vervangen maar deze in de Programmamap te laten staan zodat mensen de oudere functies zonodig konden blijven gebruiken.) Enkele weken later kwam Apple met een opmerkelijke publieke aankondiging over het verdwijnen van de functionaliteit waarin ze ook beloofden sommige ervan weer terug te brengen.
Bij het herschrijven van deze programma's waren sommige functies van  iWork '09 niet beschikbaar voor de eerste release. We willen sommige  van deze functies opnieuw implementeren in de volgende releases en  we blijven regelmatig splinternieuwe functies toevoegen.

Laten we niet te vroeg juichen.
Dit was een ondersteunings-aankondiging en geen excuses-brief van Tom Cook. Bovendien reageerde Apple op kritiek van gebruikers en was het geen waarschuwing vooraf. En de belofte die Apple deed is, hoewel beter dan de stilte van vroeger, niet veel meer dan een voortzetting van de status quo. Bijna alle programma's van alle makers krijgen in de loop der tijd nieuwe functies. Zo werkt de softwarebusiness nou eenmaal. Wat we nu zien zijn de eerste updates die een paar oudere functies terug beginnen te brengen.

En wat is er teruggebracht? 
De grote verandering in Pages 5.0.1, Keynote 6.0.1 en Numbers 3.0.1 is de mogelijkheid om de takenbalk aan te passen met de taken die je het vaakst gebruikt. (Dat was het eerste op de lijst in de ondersteunings-aankondiging. Ik vraag me af of Apple deze nu zal bijwerken.) Pages 5.0.1 heeft nu ook midden- en marge-hulplijnen standaard aanstaan. Keynote 6.0.1 heeft zeven nieuwe overgangen en zeven animaties (sommigen ervan zijn teruggekomen van vroeger en anderen lijken geheel nieuw te zijn). En Numbers 3.0.1 kan nu weer venstergroottes en -plaatsing onthouden na het opslaan en staat aanpassingen van de standaard zoom toe in de voorkeuren, beiden functies die gewoon lijkten te zijn vergeten want zij werkten probleemloos in Numbers 2.3.

Alle updates beloven ook "Verbeterde stabiliteit en het oplossen van fouten" en alle drie zijn beschikbaar via Software-update. Laten we hopen dat we snel nieuwe updates zullen zien.