Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

iCloud: gegevens herstellen

Hoe gegevens te herstellen vanuit iCloud 

Bron Tidbits

 

 iCloud is, net als echte wolken, erg ondoorzichtig. Het is moeilijk om te zien wat je er precies in opgeslagen hebt. Toch heeft Apple het gemakkelijk gemaakt om sommige waarheidsgerelateerde problemen in iCloud op te lossen, en je kunt het doen met een gemakkelijk toegankelijk gereedschap: een webbrowser op een Mac of pc.
Daarmee kun je teruggaan naar reservekopieën van je contacten, agenda's, herinneringen en gedeelde bladwijzers, en zelfs bestanden herstellen die verwijderd waren van je iCloud Drive.

De eerste stap is om in je browser naar icloud.com te gaan en in te loggen met je Apple ID en wachtwoord.

Wanneer je ingelogd bent, klik je op het Instellingen-pictogram op de Launchpad-pagina.

Dat brengt je naar de pagina iCloud Instellingen, die informatie bevat over je iCloud-account, een lijst van de apparaten die ingelogd zijn op je iCloud-account en, helemaal onderaan de pagina, een sectie Geavanceerd die een paar mogelijkheden biedt om gegevens te herstellen.

Ziehier wat je kunt herstellen, met wat waarschuwingen waar van toepassing:

Bestanden: 
wanneer je een bestand verwijdert uit iCloud Drive, of je dat nu doet door het uit iCloud Drive te slepen op je Mac of het te verwijderen in een app op je Mac of in iOS, bewaart iCloud het bestand gedurende 30 dagen voordat het definitief verdwijnt, vergelijkbaar met de manier waarop verwijderde foto's worden opgeslagen in het album Onlangs verwijderd in de app Foto's.
​Selecteer de bestanden die je terug wilt zetten in hun respectievelijke iCloud Drive-mappen en klik Herstel om ze weer in iCloud Drive te laten verschijnen.

Contacten:
iCloud houdt bij wanneer je veranderingen aanbrengt in Contacten en slaat een archief op van die gegevens van de dag ervoor. iCloud bewaart deze archieven gedurende ongeveer een maand. 
Als je contacten op je apparaten in de knoop raken, kun je ze herstellen vanaf een versie van een eerdere datum: klik op Herstel, rechts van het archief dat je wilt gebruiken. Houd er rekening mee dat het herstellen met een archief de contacten op /al/ je apparaten herstelt. (Vergeet niet: de waarheid zit in iCloud, niet op je apparaten.) Een archief van de contacten die je zojuist verving wordt ook opgeslagen in iCloud, zodat je ernaar terug kunt als je dat wilt.

Agenda-afspraken en Herinneringen:
net als bij Contacten merkt iCloud wanneer je een Agenda-afspraak of Herinnering wijzigt, en iCloud slaat dan een archiefversie op van je Agenda- en Herinneringen-gegevens zoals die waren op die dag voordat je die wijziging aanbracht.
Ook net als bij Contacten houdt iCloud die archieven van Afspraken en Herinneringen ongeveer een maand vast. Selecteer Herstel, naast de reservekopie van Afspraken en Herinneringen die je wilt gebruiken.
Als je dat doet, dan vervangt iCloud die informatie op al je apparaten die met iCloud verbonden zijn. Net als bij Contacten worden de Agenda- en Herinneringen-gegevens die je vervangen hebt in het archief opgeslagen, zodat je daar weer naar terug kunt als je wilt. Realiseer je overigens wel dat die gegevens met anderen gedeeld kunnen zijn, dus ze terughalen vanuit het archief heeft wel een paar bijwerkingen: elke afspraak of herinnering moet opnieuw gedeeld worden en iedere nog onbeantwoorde uitnodiging voor een agenda-afspraak die je verzonden hebt, wordt verwijderd. In plaats daarvan worden nieuwe uitnodigingen verstuurd.

Bladwijzers:
iCloud maakt het gemakkelijk om dezelfde Bladwijzers en leeslijsten van Safari te delen op al je apparaten en slaat dagelijks de wijzigingen op die je daarin op één van je apparaten aanbrengt.
Net als bij Contacten hoef je alleen maar op Herstel te klikken binnen het archief van die bladwijzers en leeslijsten die je op je iCloud-apparaten wilt vervangen. (Je kunt kiezen uit de archieven van de afgelopen maand.) En net als bij Contacten en Agenda's worden de bladwijzers en leeslijsten die vervangen zijn gearchiveerd, dus kun je ze zo nodig terugzetten.

Voor doorgewinterde Mac-gebruikers die de gegevens op hun computer graag willen zien, aanraken en bewerken, kan de verandering door Apple naar centraal beheerde gegevens frustrerend zijn. Maar Apple heeft tenminste een paar gemakkelijk te hanteren handvatten geboden, die de gebruiker enige controle over hun spullen teruggeeft.
De mate van controle kan dan wel niet volledig zijn, maar het is veel beter dan helemaal geen controle.