Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Hoe download ik al mijn Apple-gegevens?

bron: TidBITS

 

Je hebt ongetwijfeld al gehoord dat de GDPR nu van kracht is geworden. (Zie "Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming maakt van privacy een mondiale zaak", 2 mei 2018.) De Algemene Verordening Gegevensbescherming is een kader van de Europese Unie voor het omgaan met gebruikersgegevens. Zelfs wie buiten Europa is gevestigd, heeft e-mails gekregen over gewijzigd privacybeleid. Veel bedrijven passen de vereisten van de AVG toe op hun volledige klantenbestand in de veronderstelling dat ze de manier waarop ze omgaan met de gegevens van hun gebruikers beter en gemakkelijker gelijk kunnen trekken, vooral als andere landen bij de EU in de toekomst een gelijkaardige aanpak van gegevensbeheer invoeren. Bovendien is het ook nog eens goede reclame.

Apple vormt hierop geen uitzondering. Ze hebben de manier waarop ze met de gegevens van hun gebruikers omgaan en de manier waarop ze gebruikers informeren over privacy veranderd. Daarom hebben ze onlangs een nieuwe optie bekendgemaakt waarmee je de meeste van de gegevens die verband houden met je Apple ID kunt downloaden.
Deze functie is momenteel beschikbaar voor gebruikers in de Europese Unie en voor leden van de Europse interne markt: IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Apple heeft verklaard dat ze deze functie in de komende maanden wereldwijd zullen introduceren.

 

Je gegevens opvragen kan door op een Mac of iPad (op een iPhone kan dit niet) naar privacy.apple.com te gaan, je aan te melden en de beveiligingsvragen op de site te beantwoorden, waarna je vier opties ziet: Een kopie van je gegevens opvragen
Je gegevens verbeteren
Je account uitschakelen 
Je account verwijderen
De tweede optie is niet echt nuttig: je krijgt dan gewoon koppelingen naar de Apple ID-website, waar je je naam, adres en andere gegevens kunt verbeteren, en naar de instellingen van je Apple Online Store-account. De laatste twee opties zijn vrij duidelijk: je kunt je account tijdelijk deactiveren als je even geen gebruik wilt maken van de diensten van Apple (misschien wil je je account verwijderen, maar wil je eerst zien of je niets zult missen), of je kunt meteen voor de nucleaire optie gaan en je account helemaal verwijderen.

De eerste optie is de reden waarom we hier zijn.

 

Je Apple-gegevens downloaden

Om je gegevens te downloaden, klik je op de koppeling Get Started op het einde van het onderdeel "Get a copy of your data". Je gaat dan naar een pagina waar wordt uitgelegd wat je kunt downloaden en in welke vorm je de gegevens krijgt. Apple zegt dat deze gegevens worden geleverd "als spreadsheets of bestanden in JSON-, CSV-, XML- of PDF-formaat". Voor veel gebruikers zal deze keuze verwarring stichten. De meesten weten wel wat een pdf is, en veel TidBITS-lezers zullen ook wel weten wat een CSV-bestand is, maar wie weet wat hij kan doen met een XML-bestand of heeft zelfs nog maar gehoord van een JSON-bestand?

Van deze formaten is PDF is het meest leesbaar voor mensen. CSV (comma-separated values) is in essentie een manier om de kolommen en rijen van spreadsheet-gegevens in een tekstbestand weer te geven. XML en JSON zijn bestandsformaten die gegevens in een gestructureerd formaat weergeven, met tags, en zijn geschikt voor het importeren in andere apps of om te uploaden naar internetdiensten.

Je kunt 15 soorten gegevens downloaden, zoals je kunt zien in de schermkopie. Op de pagina staat een reeks categorieën. Activeer de categorieën die je wilt downloaden of klik op Select All.

 

The types of data you can download from Apple

De soorten gegevens die je bij Apple kan downloaden Aankopen in de iTunes Store, App Store of iBooks Store zitten niet bij deze gegevens, maar zijn grotendeels wel opnieuw te downloaden in de betreffende Store. (Als je je aangekochte films uit iTunes wilt halen, dan kan Movies Anywhere je hierbij helpen. Zie "Movies Anywhere bevrijdt je films van platformbeperking", 14 oktober 2017.)
De volgorde van de gegevens is een beetje vreemd. Ze lijken meer op grootte gesorteerd te zijn dan logisch geordend. De onderdelen in het bovenste deel weerspiegelen je interacties met Apple of laten je kleine gegevensverzamelingen downloaden: agenda's, herinneringen, contacten, bladwijzers en notities. Het onderste deel biedt toegang tot grotere gegevensverzamelingen in iCloud: je bestanden, e-mail en foto's.

Ofschoon je alle gegevens uit de overeenkomstige apps op je Mac kunt exporteren, wil je ze misschien toch nog downloaden als je het ecosysteem van Apple verlaat en alles in een ander platform of een andere dienst wilt importeren. Apple laat je contacten, agenda's, bladwijzers en e-mail exporteren in (respectievelijk) VCF-, ICS-, HTML- en EML-formaat, waarna die gemakkelijk in andere apps kunnen worden geïmporteerd. De bestanden, e-mail en foto's in het onderste deel zijn doorgaans veel grotere downloads voor wie veel bestanden in de iCloud Drive heeft staan of voor wie veel foto's heeft. Apple waarschuwt dat het downloaden lang kan duren.

Als je je keuze gemaakt hebt, klik je op Doorgaan en wordt je gevraagd om de maximumgrootte van de bestanden die je gaat downloaden in te stellen. Ervan uitgaande dat je alleen de eerste groep items hebt geselecteerd, zal de totale grootte waarschijnlijk minder dan 1 GB zijn. Als je echter veel foto's hebt, zou het honderden gigabytes kunnen zijn, dus maak hier een verstandige keuze. Als je een langzame internetverbinding hebt, raden we je aan voor kleinere bestanden te kiezen zodat wanneer een download halverwege stopt je niet al te veel gegevens opnieuw hoeft te downloaden.

Choosing a maximum file size for the Apple data download

Het kiezen van een maximum bestandsgrootte voor de download van Apple-gegevens Apple zegt dat het tot zeven dagen kan duren voordat de gegevens er zijn. In mijn geval kostte het zes dagen.

 

Zes dagen later...

 

Ik vroeg mijn gegevens aan op 23 mei 2018, en op 30 mei ontving ik een e-mail van Apple waarin stond dat ik mijn gegevens kon downloaden.

Your download is ready message from Apple

Bericht van Apple dat de download klaarstaat Ik werd verwezen naar een webpagina waar ik alle gegevens van de twaalf categorieën kon downloaden. Elke categorie was een zipbestand. Een paar zipbestanden bevatten weer andere zipbestanden. De meeste gegevens waren in het CSV-formaat, en er waren een paar JSON-bestanden. Je kunt CSV-bestanden in de Finder bekijken met Snelle weergave (klik op een bestand en druk op de spatiebalk) of ze openen met Excel of Numbers.

De gegevens zijn op zich niet zo interessant. Het zijn veel spreadsheets van dingen die je gekocht hebt van Apple, zelfs updates voor iOS-apps, je contacten met productondersteuning (zoals reparaties, online chats en het delen van je scherm voor ondersteuning), informatie over de apparaten die aan je Apple ID zijn gekoppeld, en meer.

Het was interessant om de lijst te zien met reparaties die ik aan mijn Apple-hardware heb laten uitvoeren. Het gaat dan wel om een Apple ID die ik gebruikt heb in de vijf jaar dat ik in het Verenigd Koninkrijk woon, maar er zijn niet veel details. In het ene bestand zie ik de serienummers van Apple-apparaten met bijbehorende gegevens, maar er is geen informatie over het soort apparaat of welke reparaties uitgevoerd zijn.

Het grootste deel van de de gegevens heeft te maken met de diensten van de Apple store: de apparaten die gekoppeld zijn aan de iTunes Store, en de apps, muziek, video's en e-boeken die ik gekocht heb. Wat ontbreekt, zijn mijn aankopen in de online winkel van Apple: de twee Macs die ik vorig jaar gekocht heb, mijn iPhone 8+ en voorgaande iPhones, mijn Apple Watches, Apple TV's en meer. In een andere map is er een map Online Store Activity in de map Other Activity, maar daar staat maar weinig in. Eigenlijk alleen waarderingen en recensies, opgeslagen winkelwagentjes en de geschiedenis van verzendadressen.


Het is een goede zaak dat Apple-gebruikers een relatief eenvoudige manier biedt om toegang te krijgen tot alle gegevens, hoewel het bestandsformaat voor veel gebruikers uitdagend kan zijn. Lees voor meer informatie het supportdocument van Apple: "Download een kopie van de gegevens die aan uw Apple ID-account zijn gekoppeld". Daar vind je ook een FAQ met antwoorden op sommige vragen die je misschien hebt, zoals over bestandsformaten, waarom bepaalde informatie verborgen is, waarom bepaalde gegevens gek lijken enzovoort.

Er zullen denk ik veel mensen zijn die, net zoals ik, de gegevens uit nieuwsgierigheid downloaden. Maar het gaat hier meer om de overdraagbaarheid van de gegevens naar bijvoorbeeld andere apps of diensten, want de GDPR gaat over de overdraagbaarheid van gegevens. Je moet je gegevens kunnen verplaatsen zonder informatie kwijt te raken. Zie het als een hulp, mocht je besluiten het Apple-ecosysteem te verlaten maar wel met de gegevens verder willen gaan, en niet als een manier om te zien welke informatie Apple over je opslaat.

Apple gegevens downloaden

Deze pagina heeft nog geen inhoud. Binnenkort wordt ze bewerkt.