Gezinsdeling of Family sharing

Gezinsdeling is een fijne en handige functie in OS X Yosemite en iOS 8. Dankzij Gezinsdeling kun je aankopen die je hebt gedaan in de iTunes en App Store delen met je gezinsleden en kunnen deze (indien de ontwikkelaar het toelaat) gratis installeren op hun apparaten.

Daarnaast heb je automatisch een gedeelde agenda, fotostream, herinneringenlijst, enzovoorts.

Gedeelde gezins-agenda:
Deze wordt automatisch aangemaakt en alle gezinsleden kunnen die automatisch zien.
Je kan nog instellen dat sommige gezinsleden alleen kunnen lezen en niets kunnen aanpassen (vb voor de kleinere kids)
Maar deze agenda is beperkter dan een agenda die je zelf instelt en dan dan deelt. Ik had al een familie-agenda die ook nog naar de boy-friends van de dochters werd gedeeld. Deze extra agenda gaan wij dus nooit gebruiken. Hij staat een beetje in de weg nu voor ons.

Gedeelde foto album:
Wordt ook automatisch aangemaakt en iedereen in het gezin kan er foto's in plaatsen.
Ook hier weer hetzelfde probleem dat hij beperkter is dan een album dat je zelf aanmaakt en dan deelt met anderen.
Deze is alleen met de gezinsleden te delen.
Aangezien wij al een album hadden waar ook de boy-friends op kunnen, gaan wij deze niet gebruiken en staat hij eigenlijk een beetje in de weg nu.

Kredietkaart:
Je moet een kredietkaart aan het hoofdaccount koppelen.
Iedere gezinslid dat 18 of ouder is, kan zonder restricties via die kaart aankopen doen, dus ook jouw oudere kinderen.
Voor jongere kids kan je instellen of ze goedkeuring moeten vragen of niet. Je kan beide ouders toelating geven om die goedkeuring te doen.
Maar dat betekent ook dat een gratis app alleen kan geïnstalleerd worden met die goedkeuring. Goed voor jongere kids maar niet echt aanvaard door de meer adolescente kids.
Voordeel is dat aangekochte muziek, apps... door alle gezinsleden kunnen worden gedownload. Ook alles wat elk gezinslid daarvoor al (ook via iTunes-kaarten) had aangekocht.
Let op niet elke app ondersteunt dit. De app bouwer kan zelf kiezen om dit op of af te zetten.
Je kan als je naar de app store gaat op je iPhone naar die bepaalde app gaan. En bij de beschrijving staat of gezinsdeling actief is of niet voor de app.
zo zou je TomTom kunnen aankopen en delen met je famillie

Locatie:

Als je het delen van de locatie opzet dan heb je minstens al evenveel als wat je kon met find-my-friends. Je kan het delen van je locatie ook even af zetten.
Extra hier is dat het ook via find-my-iPhone werkt. Nu kan je niet alleen de iPhone maar ook alle andere Apple apparaten van alle gezinsleden zien.
Stel dochter weet even haar iPhone niet liggen. Nu bellen we, maar het geluid staat altijd af. Dus nu kunnen we een toon laten afspelen.
Nadeel: Je kan dat ook als grap doen om eens iemand te plagen
Nadeel: Je kan apparaten van anderen als gestolen markeren of zelfs wissen op afstand. Handig als voogd, maar wat als een kind het eens als grap doet?

Dus echt vernieuwend is het niet, je kon bijna alles al in iOS7 en soms zelf met meer opties. Alleen wordt het nu sneller en automatischer opgezet. Ik ben er nog niet uit of we het laten opstaan. Alleen het terugvinden van elkaars apparaten is handiger maar het heeft ook een nadeel vrees ik.

Dit artikel was oorspronkelijk geplaatst bij Intermactivity door FotoDirk

Gezinsdeling uit zetten

Sons is het niet zo handig als deze fuctie aanstaat. Dit blijkt uit de volgende mail.
"Vooral het feit dat ook gratis apps individueel moeten bevestigd worden (voor minderjarigen indien dit zo is ingesteld) maakt deze specifieke functie wat mij betreft echt onbruikbaar. Als de jongste met zijn pad aan de slag gaat mag ik voor elke gratis app mijn appleid paswoord ingeven , beter zou zijn gratis hoeft niet bevestigd te worden en passwoord mag een paar uur gecached worden nadat het 1x is ingevoerd.
Ik heb deze functie weer moeten afzetten..."

Gezinsdeling uitschakelen
Open systeemvoorkeuren via  ▸ Systeemvoorkeuren
Klik op iCloud en daarna op ‘Beheer Gezin’