Bekijk hoeveel opslagruimte er gewist kan wordenVanaf macOS Sierra wordt eindelijk de opslag van de Mac ge-optimaliseerd. Zo kun je onnodige bestanden zoals Safari cache, oude software-updates, inactieve downloads, mini voorvertoningen van Quick Look en meer automatisch verwijderen. Lees verder bij AppleTips |
Geoptimaliseerde opslag (Sierra)Wat geoptimaliseerde opslag van Sierra eigenlijk is Bron Tidbits
Ik Eén van de uithangbord-functies van macOS 10.12 Sierra is geoptimaliseerde opslag, een marketingterm die door Craig Federighi, Apple's senior vice-president voor software-ontwerp tijdens de Worldwide Developer Conference in juni werd geïntroduceerd Hij beschreef de twee belangrijkste eigenschappen van geoptimaliseerde opslag als volgt: het creëren van ruimte voor nieuwe bestanden door oude in de cloud op te slaan, en het opruimen van bestanden die je nooit meer nodig zult hebben.
Federighi beweerde dat Apple op een representatieve Mac met 20 GB aan vrije ruimte op een schijf van 250 GB 130 GB aan extra ruimte had gecrëerd door "alle knoppen op 'aan' te zetten". Voor hen die altijd gebrek aan ruimte hebben, zeker op een laptop Mac met een beperkte hoeveelheid interne flash-schijfruimte, klinkt geoptimaliseerde opslag als een godsgeschenk, zeker als je bereid bent om te betalen voor online opslagruimte in iCloud Drive. En het klinkt ook allemaal heel mooi, maar het moet ons wel van het hart dat het overkomt als een enigszins verwarrende verzameling van als los zand aan elkaar hangende functies, niet geholpen door een van de vreemdste interfaces die Apple de afgelopen jaren heeft geproduceerd.
En hoewel we niet alle mogelijkheden hebben uitgetest, raad ik toch aan om voorzichtig te zijn met geoptimaliseerde opslag in het algemeen, en in het bijzonder heel terughoudend te zijn met één van de instellingen. Dat wil niet zeggen dat je niet alle functies zou moeten aanzetten, maar wel dat je goed moet weten waar je mee bezig bent voordat je dat doet.
Toegang tot opslagbeheer Voordat ik inga op de details van geoptimaliseerde opslag zal ik laten zien hoe je er toegang toe krijgt; je vindt de term namelijk nergens terug in de gebruikersinterface van Sierra. Kies > Over deze Mac en klik op de Opslag-tab. Je krijgt dan voor elk van je schijven een staafdiagram te zien dat toont hoeveel gegevens van welke aard er op die schijf zijn opgeslagen - de categorieën bevatten zaken als programma's, documenten, GarageBand, iBooks, iCloud Drive, iOS-bestanden, Mail, Systeem, foto's, en overig. Helemaal aan het eind van het staafdiagram zie je wellicht een grijs gestreept veld dat Sierra als 'opschoonbaar' aanduidt. Apple legt niet uit wat ze daar precies onder verstaan, maar ik vermoed dat er zaken onder vallen als log-bestanden, cache-bestanden en de inhoud van de Prullenmand. Een nieuw onderdeel van dit venster is een Beheer-knop.
Als je op Beheer klikt, krijg je een centraal bedienings-venster te zien voor geoptimaliseerde opslag. Wij vinden het een enigszins merkwaardige keuze van Apple om de functies van geoptimaliseerde opslag te bedienen vanuit de Systeeminformatie-app en niet via een venster in Systeemvoorkeuren, van waaruit vrijwel alle andere instellingen op systeemniveau bediend worden. Je kunt het venster ook direct vanuit Systeeminformatie oproepen door Venster > Opslagbeheer te kiezen. Wat je in elk geval over het Opslagbeheer-venster in je achterhoofd moet houden is dat het meer een hulpje is dan een regelpaneel: je kunt instellingen van geoptimaliseerde opslag hier aanzetten, maar wat je te zien krijgt is afhankelijk van welke andere instellingen je heb geactiveerd, en je kunt instellingen niet desactiveren of wijzigen. Dat doe je in heel andere onderdelen van de Sierra-interface.
Bestanden handmatig beheren Het Opslagbeheer-venster biedt een bekende interface met links een navigatiekolom en rechts een groot veld dat wijzigt afhankelijk van wat je in de navigatiekolom selecteert. Bovenaan zie je Aanbevelingen, het onderdeel waar de meest relevante zaken worden geregeld, daar kom ik zo direct op terug. Maar eerst kijken we naar alle andere zaken in de navigatiekolom, die overeenkomen met de gekleurde blokken in de Opslag-tab van het Over deze Mac-dialoogvenster. Voor sommige app-gerelateerde zaken, zoals GarageBand, Mail en Foto's, geeft het Opslagbeheer-venster slechts een knop om de app te openen zodat je de bijbehorende schijfruimte vanuit de app zelf kunt beheren.
Voor een paar andere app-gerelateerde zaken, zoals iBooks, en voor map-gebaseerde zaken als Program-ma's, Documenten, iOS-bestanden en Prullenmand geeft Opslagbeheer een lijst, vergelijkbaar met de Finder, waarin voor elk bestand naam, grootte, en meest recente datum van opening geeft, plus voor apps en documenten het bestandstype. Wanneer je op de kolomkoppen klikt, kun je kiezen waarop de lijst gesorteerd wordt, zodat je je kunt focussen op bestanden met vergelijkbare namen, of op bestanden die je in geen jaren geopend hebt, of ze kunt bekijken in een lijst gesorteerd op bestandsgrootte.
Wanneer je je muis op een bestandsnaam plaatst, krijg je een X-knop te zien waarmee je het bestand kunt verwijderen, en een vergrootglas-knop waarmee je het bestand in de Finder kunt tonen. Met deze gereed-schappen probeert Apple je te helpen om bijvoorbeeld grote bestanden die je niet meer nodig hebt te verwijderen. En je hoeft die bestanden ook niet één voor één weg te gooien; gebruik Command-klik of Shift-klik om meerdere bestanden tegelijk te selecteren, en druk op de Delete-toets om ze in één keer te verwijderen. Je krijgt de totale bestandsgrootte van alle bestanden te zien, en je krijgt nog een waarschuwing voordat ze echt verwijderd worden; daarmee kun je snel zien wat elke selectie van bestanden aan ruimtewinst oplevert.
Het Documenten-venster van Opslagbeheer kent drie tabs, waarmee je heel gericht bestanden die niet niet langer nodig hebt kunt verwijderen, om te beginnen met de grootste bestanden:
Er zijn nog veel meer fijne extraatjes. In de categorie Programma's zie je in de kolom Soort welke apps uit de App Store komen en welke niet, en je ziet welke hiervan oudere of dubbele versies zijn, die je waarschijnlijk kunt verwijderen. Ik was verbaasd dat ik bijna 1,4 GB aan oude of duplicaat-apps had op mijn MacBook Air. Het is ook handig dat de verschillende schermen ieder hun eigen knop hebben: zo heeft Programma's een knop om de map in de Finder te openen en heeft Prullenmand een "Leeg prullenmand"-knop. Er is geen grafische weergave, zoals je die wel vindt in GrandPerspective Toch verwacht ik dat deze Opslagbeheer-interface van Apple de vraag naar hulpprogramma's als CleanMyMac en Onyx flink zal doen verminderen.
Maar laten we kijken naar de kern van geoptimaliseerde opslag, zoals we die tegenkomen in de vier onderdelen van de tab Aanbevelingen: Bewaar in iCloud, Optimaliseer opslag, Leeg prullenmand automatisch, en Schoon documenten op. Om redenen die zometeen duidelijk zullen worden, behandel ik deze vier in omgekeerde volgorde.
Schoon documenten op Ik aarzel zelfs om dit onderdeel een eigen alinea te geven, want de knop is niet meer dan een slim trucje. Het enige dat er gebeurt als je erop klikt, is dat je doorgestuurd wordt naar de Documenten-weergave, die je vervolgens kunt doorspitten om onnodige bestanden één voor één te verwijderen. Dat proces heb ik hierboven al besproken.
Prullenmand automatisch legen Eén omhoog vind je het onderdeel "Prullenmand automatisch legen", met een begrijpelijk effect. Zoals de naam al zegt, wordt een bestand automatisch verwijderd door de Finder nadat het 30 dagen in de Prullenmand gestaan heeft. Dit lijkt erg op de manier waarop Foto's automatisch de afbeeldingen verwijdert die je niet meer wilt bewaren, nadat ze 40 dagen in de map Onlangs verwijderd gestaan hebben. Voordat Apple deze functie introduceerde, hoopten bestanden zich op in de Prullenmand totdat je ze met de hand verwijderde, hoe vol je schijf ook werd. Ik weet nog niet of de Finder in Sierra uit zichzelf gaat aanbieden om de Prullenmand te legen op momenten dat je te maken krijgt met ruimtegebrek.
Grappig genoeg kan Microsoft Windows al minstens sinds Windows 98 zelfstandig bestanden uit je Prullenbak verwijderen - al werkte het toen zo dat oudere bestanden verwijderd werden bij het toevoegen van een nieuwer bestand, als dat leidde tot overschrijding van een door de gebruiker aangegeven grootte van de Prullenbak. Ik ben eigenlijk verbaasd dat het zo lang heeft geduurd voordat Apple besloot zijn gebruikers het buitenzetten van de vuilnis uit handen te nemen.
Of je deze instelling moet inschakelen, hangt af van wat voor iemand je bent. Als je er niet aan moet denken om ruimte op je computer te verkwisten met het bewaren van bestanden in de Prullenmand, zelfs als je die ruimte niet nodig hebt, dan leeg je die tegenwoordig waarschijnlijk voortdurend. Het automatisch verwijderen van bestanden /na 30 dagen/ zal die irritatie waarschijnlijk niet wegnemen. Als je echter op mij lijkt en je leegt de Prullenmand nooit, behalve als je tegen ruimteproblemen aan loopt, dan raad ik je aan het automatisch legen van je Prullenmand te activeren. Je Mac raakt dan minder snel vol. Het is in het algemeen geen goede strategie om je schijf steeds voller te laten worden, want dit veroorzaakt crashes, gecorrumpeerde bestanden en zelfs corruptie van het bestandssysteem.
Deze instelling is ook te vinden in Finder > Voorkeuren > Geavanceerd als een aankruisvak met "Verwijder onderdelen na 30 dagen uit prullenmand".
Mocht je het ooit weer willen uitzetten, dan moet je dat doen in de Finder-voorkeuren, omdat bij het aanzetten in het Opslagbeheer-venster de aan-knop wordt vervangen door een groen, V-vormig pictogram voor Gedaan.
Optimaliseer opslag Nu wordt het verwarrend, om te beginnen met het feit dat Geoptimaliseerde opslag hier Optimaliseer opslag heet. Daar komt nog bij dat de knop met generieke naam eigenlijk specifiek voor video in iTunes is bedoeld. Dat komt waarschijnlijk omdat deze functie oorspronkelijk ook bijlagen van oudere e-mailberichten zou verwijderen, maar Apple heeft alle verwijzingen hiernaar uit Sierra verwijderd.
Ik heb het niet helemaal goed kunnen checken, maar ik geloof dat de Optimaliseer Opslag-knop alleen werkt op films en tv-programma's die via iTunes zijn aangeschaft. Wanneer de knop aanstaat, gooit iTunes automatisch de reeds bekeken films en tv-programma's weg, wat gezien de grootte van dat soort bestanden natuurlijk een prima manier is om ruimte te besparen.
Nogmaals: in het Opslagbeheer-venster van Systeeminformatie kun je de Optimaliseer opslag-functie alleen maar aanzetten. Om het vanuit iTunes aan te zetten, of om het uit te zetten wanneer je films of tv-programma's wilt bewaren, ga je naar iTunes > Voorkeuren > Geavanceerd, waar je een aankruisvak vindt dat "Verwijder automatisch bekeken films en tv-programma's" heet.
Je kunt in iTunes natuurlijk altijd een verwijderde video terughalen door Films of Tv-programma's te kiezen in de mediakiezer, op de Bibiotheekknop in de navigatiekolom te klikken en daarna op de Download-knop, die eruit ziet als een wolk waar een pijl uitkomt.
Ik weet niet waarom Apple de mogelijkheid om oude e-mailbijlagen weg te gooien heeft verwijderd, maar ik vermoed dat al die verschillende soorten IMAP-servers het voor de Apple-programmeurs lastig maken om verwijderde e-mailbijlagen op een betrouwbare manier terug te halen.
Bewaar in iCloud Geoptimaliseerde opslag is het verwarrendst in het eerste gedeelte van het Opslagbeheer-venster, genaamd Bewaar in iCloud. De knoppen die in dit gedeelte beschikbaar zijn, betreffen twee compleet verschillende functies in Sierra. Nog erger, zelfs de benaming en de aankruisvakken veranderen afhankelijk van wat je al eerder ingesteld hebt.
Op een Mac waar iCloud Fotobibliotheek niet wordt gebruikt, krijg je bij het aanklikken van Bewaar in iCloud een dialoog met twee aankruisvakken, eentje waarmee je het synchroniseren van je Bureaublad- en je Documentenmap aanzet en een andere voor het aanzetten van iCloud Fotobibliotheek. Als een van deze twee al aanstaat, verandert de dialoog (in de tweede dialoog heb ik iCloud Fotobibliotheek aan staan, dus gaat die alleen maar over synchronisatie van de Bureaublad- en de Documentenmap).
Maar nu moet ik eerst de synchronisatie van de Bureaublad- en de Documentenmap uitleggen, een nieuwe functie in Sierra die slechts zijdelings te maken heeft met Geoptimaliseerde opslag. Wanneer je dit aanzet in het Opslagbeheer-venster van Systeem-informatie of via de hoofdschakelaar in Systeemvoorkeuren > iCloud > iCloud Drive > Opties, /verplaatst/ deze functie je Bureaublad- en je Documentenmap naar iCloud Drive (op zichzelf al een hybride tussen map en volume).
Het mooie van het synchroniseren van je Bureaublad- en je Documentenmap is dat als je het aanzet op andere Macs op hetzelfde iCloud-account, de inhoud van die mappen wordt /samengevoegd/ via iCloud, zodat je dus eindigt met één Bureaubladmap en één Documentenmap.
Ik moet wel voor twee dingen waarschuwen.
Mijn tweede waarschuwing is dat het uitzetten van de Bureaublad- en Documentenmap-synchronisatie stressvol is.
Wat er eigenlijk gebeurt als je deze functie uitzet, is dat Sierra een lege Bureaublad- en Documentenmap in je thuismap maakt. Je kunt deze niet vervangen, dus je kunt niet je oude Bureaublad- en je Documentenmap van iCloud Drive naar je thuismap slepen. In plaats daarvan moet je elke map apart in iCloud Drive openen en de inhoud ervan /verplaatsen/ (Command-slepen) naar de lokale Bureaublad- of Documentenmap in je thuismap. Je kunt proberen om de nu lege Bureaublad- en Documenten-mappen van iCloud Drive te verwijderen, maar in mijn ervaring blijft iCloud in elk geval de Bureaublad-map steeds opnieuw maken.
In het algemeen, als je ooit een iCloud Drive-functie uitschakelt en het erop lijkt dat er bestanden ontbreken, start je Mac dan opnieuw op en wacht even. Je kunt ook zoeken naar de bestanden op iCloud.com zelf.
Vertrouwen in iCloud? Nu je de synchronisatie van de Bureaublad- en Documentenmap begrijpt, kunnen we terugkeren naar wat er gebeurt als je de vakjes aankruist die je krijgt in het Opslagbeheer-venster wanneer je Bewaar in iCloud activeert. Het effect van het klikken in deze keuzevakjes gaat verder dan alleen het aanzetten van de synchronisatie van de Bureaublad- en de Documentenmap en iCloud Fotobibliotheek, en dit is waar geoptimaliseerde opslag opnieuw opduikt:
De vraag hier draait om back-up. Laten we zeggen dat je deze functie inschakelt en de inhoud van je Bureaublad- en Documentenmap naar iCloud Drive kopieert. De tijd verstrijkt en laten we aannemen dat een aantal oude, grote bestanden in de Documentenmap van de lokale harde schijf worden verwijderd om ruimte te maken. Ze bestaan nog steeds in iCloud Drive en in alle lokale back-ups die gemaakt zijn voordat ze verdwenen van je lokale schijf. Stel je nu voor dat je back-upschijf kapot gaat en je een nieuwe back-up moet maken. Zulle die oude, grote bestanden dan gedownload worden via iCloud Drive om er een back-up van te maken? Of zal de versie in de iCloud Drive het enige nog bestaande exemplaar zijn?
Ik kan op dit moment niet aanraden om Optimaliseer Mac-opslag te selecteren. Het kost tijd om te testen wat er gebeurt met back-upstrategieën wanneer geoptimaliseerde opslag begint met het verwijderen van bestanden en omdat je waarschijnlijk nu voldoende ruimte hebt op je Mac, is het beter te voorkomen dan te genezen.
Ten slotte komt het erop neer of je al dan niet iCloud vertrouwt, want als je eenmaal deze functies ingeschakeld hebt, wordt iCloud de 'waarheid' in het synchronisatiejargon. Dat is prima als je lokale kopieën en lokale back-ups hebt om de situatie te herstellen als er iets vreselijks gebeurt met iCloud of je account, maar in beide gevallen lijkt het theoretisch mogelijk dat je zou kunnen eindigen met totaal geen lokale kopieën. Als je niet zo gehecht bent aan je gegevens, of als je bereid bent om alle verantwoordelijkheid voor je gegevens aan Apple over te laten, is dat aanvaardbaar. Persoonlijk wil ik /weten/ dat ik een kopie van elk document en elke foto lokaal opgeslagen heb op ten minste één Mac en een back-up lokaal op ten minste één plek.
Tijdens de WWDC zei Craig Federighi dat Apple nu meer dan 10 miljard documenten in iCloud heeft, maar ik vraag me af of dat aantal inclusief foto's is of het vooral iOS-opslag weergeeft, aangezien ik merk hoe weinig mensen iCloud Drive gebruiken om Mac-documenten op te slaan. Het probleem is dat ik teveel verhalen over mensen hoor die problemen hebben ervaren met gegevens die zijn opgeslagen in iCloud om het volledig vertrouwen. Ik ben niet specifiek verontrust over iCloud-beveiliging; Apple doet de juiste uitspraken over iCloud-beveiliging en -privacy <https://support.apple.com/nl-nl/HT202303>. Maar er is een groot verschil tussen het hebben van de juiste intenties en het elimineren van alle bugs. iCloud is meestal prima als een synchronisatie-dienst, maar het gaat te ver om het te vertrouwen met het enige exemplaar van waardevolle gegevens. |