Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Het moet niet altijd AppleMusic zijn

Bij Tidbits vond ik weeral eens een zeer interessant artikel over het afspelen van muziek

Bron : Een artikel van  Adam C. Engst
http://tidbits.com/e/15990

"Opnieuw afstemmen op Rdio: waarom ik Apple Music liet vallen"

Muziek was ooit heel simpel. Zet de radio aan en stem af op een betrouwbaar station. Stop een cd erin en druk op Play of, als je net zoals ik was, stop je zes favoriete albums in de cd-wisselaar en druk gewoon op Shuffle.
Zelfs cassettes en grammofoonplaten waren gemakkelijk genoeg, al was de inspanning iets groter. In de begindagen van digitale muziek maakten SoundJam en zijn uiteindelijke opvolger, iTunes, het afspelen van je muziekcollectie gemakkelijker. Het was eenvoudig om een enkel album of willekeurig muziek uit je bibliotheek af te spelen.

Maar die trend heeft zichzelf omgedraaid. Muziek afspelen in iTunes kan nu behoorlijk lastig zijn. Het vereist voortdurend je aandacht en constant beslissingen. (Niet voor niets groeide Kirk McElhearns "Take Control of iTunes 12: The FAQ <http://tid.bl.it/tco-itunes12-tidbits>" uit tot meer dan 250 pagina's!)
Apples constante vernieuwing van de interface van iTunes, wat al menig loyale Mac-gebruiker tot wanhoop heeft gedreven, is hiervoor grotendeels verantwoordelijk en is een van de vele redenen waarom ik twee jaar geleden een abonnement nam op Rdio 

Rdio verhielp ook een belangrijk pijnpunt.
Ik ben opgegroeid in een tijdperk van muziekschaarste, en kon me enkel albums veroorloven waarvan ik zeker was dat ik ze leuk zou vinden. Ik had geen eigen draaitafel, dus ik nam mijn favoriete liedjes op cassettes op een luisterde er "ad infinitum" naar.
Op de middelbare school kwam mijn muzikale smaak niet overeen met die van mijn vrienden, pas op de universiteit ontmoette ik mensen met wie ik opnames van mijn favoriete muziek kon delen. Maar zelfs toen was mijn muziekverzameling minuscuul in vergelijking met die van veel anderen. Ik deed nooit iets met digitale muziek uitwisselen en het was duidelijk dat ik veel te veel geld in de iTunes Store zou kunnen uitgeven, dus ik beperkte mezelf ertoe om alleen liedjes aan mijn iTunes-bibliotheek toe te voegen die ik mooi vond (op albums die ik nooit zou kopen).

Dus je kunt je mijn reactie voorstellen toen streamingdiensten als Spotify  en Rdio verschenen. Het was een overvloed van rijkdom, alle muziek die ik nooit eerder had kunnen ontdekken.
Nadat ik vastgesteld had dat ik de voorkeur gaf aan Rdio's schone witte interface boven Spotify's donkere weergave op de Mac, en me had aangemeld voor een maandabonnement om van reclame verschoond te blijven, begon ik een collectie op te bouwen van artiesten en albums die ik altijd al had willen uitproberen, maar niet had willen kopen zonder ze te luisteren.

We springen twee jaar verder in de tijd:
Apple Music is zojuist ten tonele verschenen. De prijzen zijn vergelijkbaar met die van Rdio, de keuze is duidelijk groter, integratie met al mijn Apple-apparaten zou vlekkeloos moeten verlopen en de proefperiode van drie maanden is een geweldige kans om het uit te proberen. Mijn tijd zit er bijna op en de vraag is: gezien alle voordelen van Apple Music, zal ik Rdio laten vallen en in plaats daarvan mijn geld bij Apple besteden?

Juist het tegenovergestelde.
Apple Music, verstrikt als het is binnen de ingewikkelde interface van iTunes, is gewoon te moeilijk om te gebruiken. Het is niet dat ik het niet kan gebruiken. Ik weet heel goed hoe dit moet, net als ik weet hoe ik met grep een complex zoekpatroon in BBEdit moet samenstellen. Maar ik besteed de extra inspanning in BBEdit omdat de resultaten de moeite waard zijn. In tegenstelling tot mijn geworstel door de duistere en steeds wisselende besturing in iTunes, dat me niet verder brengt dan enkele muisklikken in Rdio, met name als het erom gaat mijn muziekbibliotheek op te bouwen.

Voordat ik in details treed: houd er rekening mee dat ik volledig bereid ben om te erkennen dat de manier waarop ik bij voorkeur muziek ontdek en die beluister, anders is dan hoe jij dit doet en misschien zelfs echt vreemd is, ik weet het niet. Hoe dan ook, iTunes werkt me tegen op manieren die ik van Rdio niet ken.

De Rdio aanzetten
Dit is mijn standaardaanpak als ik ben op zoek naar nieuwe muziek:
ik begin met een nummer dat me lekker ligt, meestal omdat ik ernaar aan het luisteren ben in Rdio. Met een enkele klik op de naam van de artiest toont Rdio een pagina van de artiest met een korte biografie, hitalbums en hitsongs van die artiest en een verzameling verwante artiesten. Meestal kies ik vrij willekeurig een gerelateerde artiest en klik ik op diens pagina. Na nog een klik wordt het populairste nummer of album van die artiest gespeeld en als die me bevalt, zie ik na nog een klik op de albumhoes de inhoud, vaak met een beoordeling en soortgelijke albums. Nadat ik het hele album heb beluisterd, voeg ik het met een klik op het hart-knopje toe aan mijn favorieten of kan ik, indien slechts een paar nummers het waard zijn, die met een contextuele menukeuze toevoegen. De Rdio-bibliotheek van 30 miljoen nummers verkennen verloopt snel, vloeiend en flexibel.

Een muziekselectie afspelen is net zo eenvoudig, ook als het iets anders is dan een enkel nummer of album. Er zijn drie belangrijke op radiozenders gebaseerde mogelijkheden: de verzameling van mijn favorieten in wat Rdio noemt "Adam FM", een op artiest gebaseerde zender, of een op nummers gebaseerde zender. Voor elke zender is er een schuifknop met drie posities waarmee je kan aangeven hoe avontuurlijk Rdio zou moeten zijn. De eerste positie speelt alleen muziek uit je favorieten of van de opgegeven artiest, de tweede positie speelt muziek die nauw verwant is en de derde positie vertelt Rdio om in de keuzes weg verder op avontuur te gaan.

Persoonlijk heb ik Rdio nooit mijn lijst met favorieten laten verlaten bij het afspelen van Adam FM, en slechts af en toe zal ik de schuifregelaar naar de tweede positie schuiven bij het afspelen van een artiestenzender. Ik vind het heel vervelend om naar slechte muziek te luisteren, en ik heb het liever dat Rdio deze gewoon niet afspeelt dan dat ik voortdurend met de speler bezig moet zijn. (Na een nummer overslaan gaat hij gewoon verder, maar met een klik op de duim omlaag de huidige zender vertel je dat je dit nummer nooit meer wil horen.) Rdio is zo behulpzaam om altijd de context van wat er speelt te laten zien, hetzij met de albumhoes, hetzij, als je een album afspeelt, aan de hand van de lijst met nummers.

En ja, je kan alle afspeellijsten maken die je wilt. Ik doe dat zelden, want ik heb geen tijd om hard na te denken over het opknippen van mijn collectie, en de combinatie van Adam FM en artiestenzenders geeft mij voldoende variatie binnen de beperkingen.

Dat is het zo'n beetje. Rdio heeft tal van andere manieren om muziek te vinden. Complete collecties albums die trending zijn, nieuwe uitgaven, gepersonaliseerde aanbevelingen op basis van je favorieten, muziek beluisterd door andere Rdio-gebruikers die je volgt en een heleboel zenders die op genre gebaseerd zijn. Hoe dan ook, ik ben het algoritme nog niet tegengekomen dat op betrouwbare wijze de muziek kan aanbevelen die ik wil en mensen zijn zelden beter. Ik ben een verzamelaar. Ik geniet van het zelf vinden van muziek. (Indien nodig heeft Rdio ook een zeer capabele zoekfunctie, voor als ik een recensie van een artiest of album wil lezen waar ik graag naar luister.)

Geklungel met iTunes
Los van het feit dat ik dit allemaal al sinds jaar en dag in Rdio doe, moet ik zeggen dat het mogelijk is om met Apple Music in iTunes mijn systeem te hercreëren. Maar het is dermate moeilijk dat ik mijzelf er gewoon niet toe kon brengen, hoe hard ik het ook probeerde.

Om te beginnen: als je iTunes start, keer je terug naar waar je het laatst was. Dat betekent dat als je een pagina van een iPhone-app in de App Store bekeek, maar nu muziek wil luisteren, je jezelf moet oriënteren en dan vervolgens op het muzieknoot-knopje links in de iTunes-navigatiebalk moet klikken om over te schakelen naar muziek.
Daarna, weer afhankelijk van wat je de laatste keer deed toen je in "Mijn muziek" was, moet je misschien klikken op "Mijn muziek" of "Afspeellijsten", midden in de navigatiebalk, om je collectie te zien.

Het equivalent van Rdio's "Adam FM" starten is makkelijk genoeg: een dubbelklik op Alle artiesten in de zijbalk, hoewel de zijbalk waarin dit te vinden is verschilt, afhankelijk of je in Mijn muziek of in Afspeellijsten zit. Hierna verschijnt de noodzakelijke zijbalk alleen als je in de Artiesten-weergave zit, helemaal links van de iTunes-navigatiebalk.
En iTunes begint weliswaar met het eerste nummer van de in alfabetische volgorde eerste artiest af te spelen, maar als hij eenmaal in shuffle-stand vervolgt, kan je alleen op het kleine lcd-scherm aan de bovenkant van het venster zien wat er afgespeeld wordt. (Een truc: kies "Regelaars > Ga naar huidige nummer" of druk op commando-L om naar pagina van de artiest van dat nummer te gaan.) Het venster MiniPlayer laat duidelijker zien wat er speelt, maar vereist jongleren met een ander venster (en ontbeert de shuffle-knop in het lcd-scherm).

Laten we ons verbreden en proberen nieuwe muziek te vinden op de manier waarop ik dit doe in Rdio.
Als je in het hoofdvenster in "Mijn muziek" of "Afspeellijsten" zit, is de poging de pagina van een artiest in Apple Music te bekijken een verbijsterende onderneming. Natuurlijk kun je, als je in Artiestenweergave bent, gewoon in de zijbalk op de naam van een artiest klikken. Fijn.

Maar het wordt moeilijker. Als je in de Songs- of Albums-weergave zit, kun je op het minuscule... -knopje klikken dat alleen tevoorschijn komt als je je muis op de titel van een liedje zet, om (uiteindelijk, het duurt bij mij altijd een tijdje) een venstermenu te krijgen met onder andere een commando Go To Artist. Als je echter in de Artists-, Composers-, of Genres-weergave zit, mist dat venstermenu het commando Go To Artist.

Het menu van de... -knop bevat, voor zover ik kan zien, altijd het commando Go To Artist als het opgeroepen wordt vanuit de iTunes-lcd of het MiniPlayer-venster voor het liedje dat op dat moment gespeeld wordt, en voor alles in Up Next in beide vensters, zoals het hoort. Eh, correctie! Go To Artist verschijnt noch in de lcd, noch in de MiniPlayer, als je een radiostation op hebt staan (net wanneer je het het hardste nodig hebt) en dan weer wel als je een Voor jou-afspeellijst afspeelt. Voorspellen hoe iTunes zich gedraagt is net balletje-balletje.

En helemaal om gek van te worden is dat in het venstermenu wel altijd een commando Show In iTunes Store staat. Als je daarop klikt, kom je in de iTunes Store terecht, niet op de pagina van de betreffende artiest in Apple Music. En als je eenmaal in de iTunes Store zit, kom je met geen mogelijkheid meer terug naar de pagina van de betreffende artiest in Apple Music. Zelfs het commando Controls > Back werkt uitsluitend binnen de iTunes Store zelf.

Als je er uiteindelijk in slaagt om op de pagina van een artiest in Apple Music uit te komen, dan biedt die dezelfde basale functies als Rdio: tophits, populairste albums, een biografie, en verwante artiesten. Maar in Apple Music is de volgorde anders: liedjes staan bovenaan. Dat maakt het eenvoudig om naar relevante hits te luisteren, maar moeilijker om hele albums te beoordelen. Gelukkig kun je op de pagina van een artiest op de namen van verwante artiesten klikken om naar hun pagina te gaan, in plaats van dat je gedwongen bent om dat kleine... -knopje te gebruiken. Helaas vind je in Apple Music, in tegenstelling tot Rdio, in bio's geen koppelingen naar andere artiesten; je mist daarmee een andere handige manier om in de catalogus rond te wandelen.

Overigens moet ik hier een pas op de plaats maken. Feitelijk zijn er namelijk voor elke artiest maar liefst twee pagina's, één voor als je in My Music of Playlists zit, en een tweede in New (ook weer een label midden in de navigatiebalk van iTunes).
Om dat toe te lichten: stel je voor dat je in My Music op de pagina van een artiest zit. Je kunt elk liedje of album dat je ziet, afspelen in My Music, maar als je op de naam van een album of van een andere artiest klikt, krijg je het betreffende album of de artiest te zien in de New-weergave. Omdat iTunes deze beide weergaven als aparte tabs in een webbrowers beschouwt, kun je met Controls > Back, alsof je in een webbrowser zit, alleen heen en weer lopen in de New-weergave. Dus als je in de pagina van een artiest in My Music op een album klikt, kom je in New terecht, en brengt de Back-functie je niet terug naar de pagina van de artiest in My Music, maar bij de vorige artiest die, of het vorige album dat je in New bekeek.

Ik wil best geloven dat er logische redenen zijn waarom iTunes compleet verschillende interfaces heeft om naar de pagina van een artiest te navigeren, afhankelijk van waar in de app je je bevindt, en waarom het resultaat van het Back-commando verschilt per weergave, maar die redenen kunnen me, met permissie, gestolen worden. Logische redenen alleen zijn niet genoeg voor een goede interface, of zelfs maar een aangename interface, en mijn verwachtingspatroon voor Apple is toch echt hoger dan voor Rdio. Voor een gratis versie van iTunes is dat nog tot daar aan toe, maar ik ga niet maandelijks betalen voor het voorrecht om mijn bloeddruk te verhogen omdat ik naar muziek wil luisteren.

Ongeacht hoe je op de pagina van een artiest terechtkwam is er, als je er eenmaal bent, een sleutelcommando waarmee je kunt switchen tussen de All- en de My Music-weergave. In de All-weergave zie je alle nummers en albums die een artiest gemaakt heeft, in de My Music-weergave alleen de albums die je aan My Music hebt toegevoegd. Om een specifiek album aan My Music toe te voegen, moet je op een klein +-knopje in de rechterbovenhoek van de pagina van een album klikken. Als je erop klikt, verandert het in een vinkje. Dat is de enige manier om te zien of je een album hebt toegevoegd, dus als je later weer op de pagina van die artiest terechtkomt, moet je elk album afzonderlijk bekijken om het vinkje te zien, om daarna weer naar de pagina van de artiest te gaan. Rdio daarentegen toont een hartje op elk geselecteerd album, waar je het dan ook tegenkomt.

Net als in Rdio kun je in Apple Music zenders maken op basis van artiesten of nummers, maar zoals ik al eerder zei kun je niet naar de pagina van een artiest springen wanneer je een nummer van een jou onbekende artiest hoort dat je leuk vindt. Erger nog: je hebt niet, zoals in Rdio, wat controle over wat een zender speelt. Je kunt hem niet beperken tot één artiest, of hem opdracht geven om meer of minder avontuurlijk te zijn in wat hij selecteert. Je kunt Apple Music wel vertellen dat hij meer van dit soort muziek moet spelen (Speel vergelijkbare af), en als je iets echt niet leuk vindt: Speel dit nummer nooit af.

Er is veel gezegd over het Voor jou-scherm van Apple Music in iTunes. Het biedt veel door mensen samengestelde afspeellijsten en aanbevolen albums op basis van je muziekverzameling. Helaas, het feit dat ik The Doors leuk vind, betekent dat ik The Doors leuk vind, niet dat ik alles leuk vind dat in een afspeellijst staat die "Hollywood Freaks on Runyon Canyon" heet en beschreven staat als "L. A.-inspired indie-folk and rock tracks - but no movie stars in sight". Er zit misschien zelfs wel een nummer in dat ik wel leuk vind, maar elke Voor jou-afspeellijst die meer dan één artiest bevat, is ook opgezadeld met veel nummers die ik absoluut haat, en luisteren naar muziek zou niet alsmaar beslissen moeten betekenen. Voor jou is misschien goed voor jou, maar niet voor mij.

Het is wel ironisch: door mijzelf te dwingen om voor dit artikel precies deze onlogische en irritante dingen in de iTunes-interface te documenteren (en er zijn er nog heel wat meer), zie ik hoe ik mijzelf geleidelijk zou kunnen oefenen om ze te vermijden. Maar het voordeel is gewoonweg niet genoeg om die inspanning te doen. Erger nog: ik vermoed dat Apple de dekstoelen op het ongelukkige schip dat iTunes heet nog wel van plaats zal veranderen, waardoor alle moeite die ik er nu voor zou doen voor niets zal zijn geweest. Dus ga ik terug naar Rdio.

Let wel op: de gratis proefperiode van Apple Music staat standaard ingesteld om automatisch over te gaan op een betaald abonnement.
Dus als je geen rekeningen wilt krijgen, klik dan op je naam bovenin het iTunes-venster, kies Accountinfo op het scherm dat verschijnt en voer je Apple ID-wachtwoord in. Op het Accountinformatie-scherm dat verschijnt, ga je helemaal naar beneden naar Instellingen en klik je op de Beheer-koppeling rechts van Abonnementen. Als je daar bent, kun je automatisch verlengen uitzetten.

Eén laatste opmerking.
Hoewel het financieel gezien triviaal is om over te stappen tussen Apple Music, Rdio en Spotify, is het moeilijkste deel het opnieuw aanmaken van je collectie artiesten, albums en afspeellijsten. Gelukkig is er veel handig gereedschap opgedoken om de verhuizing tussen de diensten te vereenvoudigen. Hoewel ik er geen specifiek kan aanbevelen, omdat ze allemaal lichtjes verschillen, is het handig om eens te kijken naar
Mooval <http://www.mooval.de/>,
Soundiiz <http://soundiiz.com/>,
Playlist Converter <http://www.playlist-converter.net/>,
Playlist Exchange <http://playlistexchange.neutrine.com/>,
Ivy <http://www.ivyishere.org/>,
re/spin <http: //resp. in/>, Exportify<https://rawgit.com/watsonbox/exportify/master/exportify.htm
Stamp <https: //stampapp. io/>
en Move to Apple Music <http://www.movetoapple.com/>.