Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Spotify muziek downloaden

Muziek opnemen van Spotify

Je afspeellijsten in Spotify luister je normaal gesproken alleen met het officiële programma of een geschikte app. Lijkt het je handig om de liedjes lokaal op te slaan als mp3-bestanden? Met Spotydl bewaar je kinderlijk eenvoudig Spotify-afspeellijsten op je pc.

Let op: Spotydl doet tijdens de installatie een poging om je op te zadelen met overbodige software! Het is daarom belangrijk dat je voor een geavanceerde installatie kiest, waarbij je enkele vinkjes weghaalt. De interface lijkt sprekend op die van Spotify. Je hoeft alleen maar aan te geven van welke nummers je een lokale versie wilt bewaren. Je regelt dat door de gewenste afspeellijsten van Spotify naar Spotydl te slepen. Verder bepaal je in de bestandsbrowser in welke map je de bestanden opbergt.

 .Nu je hier toch bentwerp je meteen een blik op de (aanpasbare) sneltoetsen (hotkeys) van Spotydl en op de instellingen voor de twee manieren waarop Spotydl de muziek als mp3-bestanden op je harde schijf krijgt: Recording en Downloading. In het eerste geval neemt Spotydl het geluid op dat op je pc afspeelt (terwijl je nummers van Spotify aan het beluisteren bent), in het tweede geval zal Spotydl op zoek gaan naar externe mp3-services die – hopelijk – de gewenste nummers in hun databank hebben. Open in dit verband ook even het onderdeel Maintenance en druk op de Test-knop. Je verneemt dan welke mp3-sites op het testverzoek reageren. Verwijder eventueel het vinkje naast de problematische sites.

 Opnemen
Ik toon je eerst hoe je een muzieknummer van Spotify rechtstreeks opneemt. Start zowel Spotydl als Spotify op. In Spotydl open je bij Location de map waarin het programma nummers zal bewaren. Zorg dat Mode ingesteld staat op Record (rechtsboven). Zet de gewenste nummers klaar (in een afspeellijst) in Spotify, selecteer ze en versleep ze met de muis naar het rechterpaneel van Spotydl. De nummers worden toegevoegd, klaar om op te nemen. Je start de opname met de knop Record. Spotify speelt de nummers af, terwijl Spotydl voor de opname zorgt. Hou er wel rekening mee dat eigenlijk alles wat uit je geluidskaart komt mee wordt opgenomen – dus ook ongewilde geluidjes als je mailnotificatie! Zoals gezegd kan je de kwaliteit van de opnames bijsturen via Preferences, Recording. Maar veel hangt natuurlijk af van de geluidskwaliteit van Spotify, en die ligt duidelijk hoger in de betaalde variant.

Main View

 Downloaden
De opnamemodus heeft zowel een voordeel als een nadeel. Je weet zeker dat je het juiste nummer aan het inblikken bent en aan welke kwaliteit, maar je bent wel verplicht om het complete nummer te beluisteren om het te kunnen opnemen. Dat laatste is niet het geval bij het downloaden – dat dus veel sneller gaat – maar je hebt geen garanties over de kwaliteit. Meer zelfs, het kan gebeuren dat je uiteindelijk niet het juiste nummer te pakken hebt. Altijd even controleren dus! Om afzonderlijke nummers te downloaden, kan je op dezelfde manier tewerk gaan als in de vorige stap. Alleen kies je hier bij Mode wel Download en druk je ter bevestiging op de Download-knop.

Afspeellijsten importeren
Het kan echter nog makkelijker en sneller. Waarom geen complete afspeellijst van Spotify binnenhalen bijvoorbeeld? Dat kan op verschillende manieren. Je versleept de titel van de afspeellijst naar het rechterpaneel van Spotydl. Of je opent in Spotydl het menu File en je selecteert Import Spotify Playlist, waarna je in het uitklapmenu op de gewenste afspeellijst klikt en met OK bevestigt. Vind je die lijst daar niet in terug, klik dan in Spotify met de rechtermuisknop op de titel van die afspeellijst en kies Spotify URL kopiëren. Die link kan je nu met de sneltoets Ctrl+V plakken in het url-veld van Spotydl. De nummers uit de lijst worden toegevoegd en de download kan beginnen.

Het is trouwens ook mogelijk om een lokale map met zo’n afspeellijst te synchroniseren. Open de gewenste map in Spotydl en ga naar het onderdeel Sync. Selecteer de gewenste afspeellijst (of voeg die toe met de knop Add) en bevestig met Link. Plaats een vinkje bij de juiste gelinkte map en bevestig met Synchronize. De gevraagde nummers zullen aan die map toegevoegd worden.

Conclusie
Spotydl werkt bijzonder goed, want de meeste muziek kan je probleemloos vinden. Mocht het niet lukken om een liedje te downloaden, dan neem je de muziek gewoon rechtstreeks op van Spotify. Bedenk wel dat de freeware alle geluiden van je pc vastlegt.

Leuk is dat het programma op eigen houtje YouTube-video's bij de muziek zoekt. Er is ook een betaalde versie waarmee Spotydl automatisch bestanden in de beste kwaliteit opspoort en meer nummers gelijktijdig downloadt. De ontwikkelaar vraagt hiervoor eenmalig 15 dollar (ca. 12 euro).

Download

PLUSPUNTEN

  • Afspeellijsten downloaden
  • YouTube-clips
  • Snelle interface

MINPUNTEN

  • Overbodige software
  • Lage downloadsnelheid

Wondershare AllMyMusic For Mac

Om je streaming muziek ( niet alleen Spotify) te downloaden bestaat er nog een professioneler programma, namelijk : Wondershare AllMyMusic For Mac