Snelle weergave
Inhoud
- Basis
- Weergave vanuit een app
- Weergave via commando regel (gevordende)
- Uitbreiding met plug-ins
Snelle weergave of Quick view geeft een snelle voorvertoning van wat er in een bestand zit, met name in de Finder en in bestandsoverdrachtprogramma's van derden. Het werkt met veel gewone bestandstypen, zoals tekst, afbeeldingen, geluid, video, PDF-bestanden, Microsoft Office-bestanden en zelfs lettertypen. (Zie ook deze langere lijst van bestandstypen die ondersteund worden )
We leggen uit hoe je Snelle weergave gebruikt
- in welke apps de functie werkt,
- en hoe je deze gebruikt vanaf de commandoregel (handig bij het opsporen van problemen).
- Daarna delen we een aantal favoriete plug-ins voor Snelle weergave, waarmee je de functie nog slimmer gebruikt.
De basis van Snelle weergave
Om in de Finder Snelle weergave op te roepen, selecteer je een onderdeel en kies je vervolgens "Archief > Geef '/bestandsnaam/' snel weer" (commando-Y).
Nog beter: klik op een bestand en druk vervolgens op de spatiebalk. In de schermafbeelding hieronder zie je hoe Snelle weergave een plaatje van een Apple Watch Edition laat zien.
In Snelle weergave kan je klikken op de knop "Open met /App/".
Het bestand wordt dan geopend in de standaard-app.
Je kunt ook op het Delen-symbool rechtsboven in het venster klikken, om het bestand naar een andere app of dienst te sturen, zonder dat je het eerst opent.Alshet bestand waarvan je via Snelle weergave de voorvertoning wilt zien meerdere pagina's heeft, dan zie je miniaturen aan de rechterkant, waar je doorheen kunt scrollen met je muis of trackpad.
Je kunt hiervoor ook de knoppen Pagina-verder/Pagina-terug gebruiken (op een laptop doe je dit met Fn-Pijl-omhoog en Fn-Pijl-omlaag). Hoewel de vensters van Snelle weergave meestal een bruikbare grootte hebben, kan je deze groter of kleiner maken door één van de randen te verslepen.
Je sluit Snelle weergave af door de spatiebalk opnieuw in te drukken. Dit kan ook met commando-Y, met Escape, of door te klikken op de sluitknop linksboven.
Als je meerdere bestanden selecteert, kan je in het Snelle weergave-venster met de toetsen Pijl-links en Pijl-rechts scrollen door de geselecteerde bestanden. Er verschijnen dan ook Terug- en Vooruit-knoppen in de linkerbovenhoek van het venster. Naast deze knoppen zie je een miniatuur-symbool: als je daarop klikt zie je de geselecteerde bestanden als miniaturen in een raster. Klik op ééndaarvan en je zoomt daarop in.
Je kan Snelle weergave ook gebruiken om de inhoud van een map te bekijken. Nadat je Snelle weergave hebt gestart, gebruik je de om andere bestanden in dezelfde map te bekijken. Hoe je deze weergegeven ziet, hangt af van de ingestelde weergave-optie van het betreffende Finder-venster.
Snelle weergave in combinatie met de pijltoetsen werkt heel prettig om een map met veel afbeeldingen in lijst-weergave te doorzoeken. Je kunt op die manier terwijl je foto's bekijkt nog steeds gebruikmaken van Finder-functies, bijvoorbeeld exemplaren verwijderen door commando-delete te toetsen.
Een andere interessante toepassing van Snelle weergave is bestanden in
de Prullenbak bekijken.
Je kunt die bestanden zolang ze daar zitten niet op een andere manier openen. Dus als je een bepaald plaatje zoekt tussen een lading andere foto's die je eerder verwijderde, dan is Snelle weergave een heel snelle manier om dit te doen.
Op dezelfde manier kan je ook in Time Machine-weergave een aantal eerdere versies bekijken voordat je besluit welke je terug wilt zetten.
Bij bepaalde typen bestanden heb je extra functies.
Als je een afbeelding opent die eigenlijk groter is dan het Snelle weergave-venster, druk dan de optie-toets in om de afbeelding op volledige grootte te tonen. Met de muis kan je dan navigeren over de afbeelding. Als je Snelle weergave gebruikt voor video- en audiobestanden, verschijnen er knoppen om het geluid uit te schakel en om het afspelen te starten of te pauzeren, en een tijdlijn waarmee je het bestand heen en terug kunt spoelen.
Wil je je op een afbeelding concentreren zonder door je bureaublad
afgeleid te worden, dan gebruik je optie-spatiebalk of commando-optie-Y
om een Snelle weergave-scherm in volledig scherm te openen.
Je kunt deze weergave ook openen door in een regulier Snelle weergave-venster te klikken op de zoom-knop linksboven (rechts van de sluitknop).
Naar boven
Snelle weergave buiten de Finder
Ook buiten Finder kan je gebruikmaken van Snelle weergave. Bijzondere plekken waar je de functie vindt zijn apps om bestanden te versturen, zoals Fetch, Transmit en Cyberduck.
In die apps activeer je Snelle weergave in de meeste gevallen op de bekende wijze, bijvoorbeeld door een bestand te selecteren en de
spatiebalk in te drukken.
Daarnaast zijn er nog een aantal OS X-apps, waaronder Mail en Berichten,
waarin Snelle weergave ook werkt. In Mail kan je de functie gebruiken om
bijlagen te zien. Je klikt dan eerst op het paperclip-symbool, dat verschijnt als je de muisaanwijzer naar het hoofd van een bericht brengt. Vervolgens activeer je Snelle weergave.
In Berichten kan je alle bijlages in een chat bekijken: kies "Archief > Geef snel weer". Het werkt precies als Snelle weergave bij het bekijken van meerdere bestanden in de Finder, dus je kunt ook hier met de pijltoetsen door de bestanden navigeren. Je kunt ook dubbelklikken op een bijlage, om deze vervolgens te selecteren en te openen met de spatiebalk. Ook een tik met drie vingers op je trackpad heeft hetzelfde effect.
In Safari, Mail, en Messages kan je ook een voorvertoning van een
webpagina oproepen met een tik met drie vingers op de trackpad (sorry
muis-gebruikers!).
Onder de motorkap is dit eigenlijk geen Snelle weergave, maar het concept is hetzelfde. Als dit in jouw systeem nog niet werkt, kan je "Opzoeken en datadetectie" activeren in Systeemvoorkeuren > Trackpad (tabblad Aanwijzen en klikken).
Naar boven
Snelle weergave vanaf de commandoregel (gevorderden)
Als je liever de commandoregel gebruikt om te bladeren,
kan je Snelle weergave vanuit Terminal gebruiken met de opdracht | qlmanage -p bestandsnaam | . Dat is handig voor een snelle blik in een bestand dat niet alleen tekst is, en dat je dus niet kan bekijken met opdrachten als | less | en | tail | .
Het is een beetje kieskeurig (het geeft een hoop debug-berichten, en je moet het Snelle weergave-venster sluiten of op control-C drukken om het proces te stoppen), maar het is handig als je niet naar de Finder wilt terugschakelen om de inhoud van een bestand te zien.
De opdracht | qlmanage -m | is verder ook nog nuttig, omdat die alle geladen (actieve) Snelle weergave-plugins toont en je op de hoogte kan brengen van het bestaan van ondersteuning voor Snelle weergave in apps waarvan je nog niet wist dat ze dat deden (DEVONthink! Evernote!). Omdat plug-ins voor Snelle weergave met elkaar kunnen conflicteren (we zijn er nog niet achter wat de laadvolgorde bepaalt), kan | qlmanage -m | je helpen vaststellen welke app voorrang heeft. Om uit te zoeken wie de
EPUB-ondersteuning bij Snelle weergave beheert (zie hieronder), gebruikten we | qlmanage -m | grep epub | , wat alleen de EPUB-gerelateerde regels uit het volledige rapport filterde.
Een andere reden om de opdracht | | qlmanage | te gebruiken, is om paranoïde veiligheidsoverwegingen.
Wanneer Snelle weergave wordt aangeroepen, zorgt OS X voor een cache van de verkleinde weergave voor toekomstig gebruik, zelfs als het bestand dat bekeken werd op een externe schijf stond. Om te voorkomen dat een aanvaller (met fysieke toegang, natuurlijk) speleologie kan gaan
bedrijven via de thumbnail-cache, kan je dit opnieuw instellen met de
opdracht | qlmanage -r cache | . De meeste mensen hebben hier geen zorgen over, maar het is handig om te onthouden voor geheim agenten.
Tot slot: als je een versie van OS X hebt van voor OS X 10.11 El
Capitan, kan je de volgende Terminal-opdracht gebruiken om het kopiëren
van tekst uit het Snelle weergave-venster in te schakelen. Helaas heeft
Apple besloten om deze optie in El Capitan uit te schakelen. Boe!
| defaults write com.apple.finder QLEnableTextSelection -bool TRUE; killall Finder |
Naar boven
Snelle weergave uitbreiden met plug-ins
Snelle weergave ondersteunt standaard een aantal bestandssoorten, maar lang niet allemaal. Gelukkig creëerde Apple een plug-in-interface voor Snelle weergave, waardoor ontwikkelaars zelfs zonder een begeleidend programma de mogelijkheden ervan konden uitbreiden.
We vonden een aantal handige Snelle weergave-plugins, maar voordat we
die lijst delen, moet je weten hoe je ze moet installeren.
Alle zelfstandige Snelle weergave-plugins zijn .qlgenerator-bestanden die in /Library/QuickLook geplaatst moeten worden (als je de plug-in beschikbaar wil hebben voor alle gebruikers op je Mac) of in ~/Library/QuickLook (als alleen jouw gebruiker hem moet kunnen gebruiken).
Sommige Snelle weergave-plugins worden verspreid als pakket-bestanden, waar je op dubbelklikt om ze in een van deze locaties te installeren. Maar de meeste zijn kale .qlgenerator-bestanden, die met de hand naar een bibliotheek-map verplaatst moet worden.
Om ze in je gebruikersbibliotheek te installeren moet je, in de Finder, de optie-toets indrukken en "Ga > Bibliotheek" kiezen. Dan open je de map QuickLook (Maak hem aan als deze er nog niet is, en merk op dat de naam van de map geen spatie heeft tussen de twee woorden). Sleep de .qlgenerator-bestanden in de map.
Na installatie van een nieuwe Snelle weergave-plugin zou OS X dit moeten
opmerken en deze automatisch laden. Als de plug-in niet lijkt te werken,
moet je misschien de Snelle weergave-software opnieuw starten.
Een herstart is eenvoudig, maar je kunt in plaats daarvan ofwel uitloggen en weer inloggen, ofwel met control-optie ingedrukt op de icoon van de
Finder in het Dock klikken en voor 'Start opnieuw' kiezen. Of typ, als
je in de Terminal zit, | qlmanage -r | en daarna Return.
Nu we dat gehad hebben, hieronder een paar van onze favoriete Snelle
weergave-plugins:
- Art View
één van de slechts twee commerciële Snelle weergave-plugins op deze lijst is het $ 49,95 kostende Art View, dat grafisch ontwerpers helpt door een voorbeeld te tonen van zowel Adobe InDesign- als Illustrator-bestanden, aangevuld met informatie over ingesloten lettertypen en gekoppelde afbeeldingen. Er is een 15 dagen gratis probeerversie.
- BetterZip
met BetterZip kan je in een breed spectrum van gecomprimeerde archieven en schijf-kopieën kijken! Download gewoon de app, extraheer hem uit het .zip-archief, versleep hem naar je map Programma's en start je Mac opnieuw. Als je Snelle weergave gebruikt bij gecomprimeerde archieven en schijf-kopieën, kun je daarna een voorvertoning zien van hun inhoud.
- HetimaClipping
als je tekst selecteert en naar de Finder sleept, krijg je een tekstknipsel. Je kunt die tekst in andere apps inbrengen door hem naar de juist locatie te slepen. Tekstknipsels zijn niet bijzonder nuttig, maar een deel van de oorzaak is dat je ze zonder deze Snelle weergave-plugin niet gemakkelijk vooraf kunt bekijken. Het werkt ook met bestanden van fotoknipsels.
- Murasaki
iBooks heeft wel een Snelle weergave-plugin, maar die kan alleen maar de omslag van het boek tonen, wat eigelijk nauwelijks een voorvertoning is. Voor wie de omslag van een EPUB wil kraken, is de beste mogelijkheid die wij kennen de EPUB-lezer Murasaki, die een Snelle weergave-plugin bevat die je door het hele boek laat scrollen.
(De Snelle weergave-plugin van de EPUB-lezer Scarlett zou nog beter zijn: die toont de inhoudsopgave en laat je in theorie op die manier door het boek navigeren. Jammer genoeg toont die totaal niets van de tekst van het boek. Murasaki kost $ 7,99 in de Mac App Store, maar kan zijn prijs waard zijn voor wie veel EPUB's gebruikt of de voorkeur geeft aan een EPUB-lezer die scrolt in plaats van bladzijde voor bladzijde toont zoals iBooks.
- qlcolorcode
regelmatig met broncode werkt, waardeer je wellicht dat die leesbaarder wordt als individuele elementen aangeduid worden met gekleurde tekst. De plug-in qlcolorcode doet precies dit, wat broncode-bestanden in Snelle weergave beter leesbaar maakt.
- qlImageSize
de eenvoudige plug-in qlImageSize toont de afmetingen en bestandsgrootte van plaatjes in de titelbalk van Snelle weergave. Hij maakt het ook mogelijk om voorvertoningen te bekijken van enkele grafiek-formaten die anderszins niet ondersteund zijn. Hij word gedistribueerd als een pakket-installer. Control-klik erop en kies Open uit het context menu om de installer te starten, en installeer de plug-in in | /Library/QuickLook |
- QLMarkdown
met deze plug-in kan Snelle weergave volledig weergegeven Markdown-bestanden tonen. (Lees "Snelle weergave activeren voor Markdown-bestanden
- QLStephen
eindelijk kun je al je favoriete Stephens in Snelle weergave bekijken! Grapje. Met de plug-in QLStephen kun je in Snelle weergave tekstbestanden zonder extensie bekijken. Bijvoorbeeld: veel gedownloade pakketten bevatten een README-bestand waarvan de bestandsnaam de extensie .txt mist, en zonder deze plug-in kan Snelle weergave ze niet tonen.
- QuickLookCSV
standaard toont Snelle weergave je voorvertoningen van Numbers-spreadsheets, maar geen CSV-bestanden ("comma separated values", "met komma's gescheiden waarden"), die vaak gebruikt worden om spreadsheets te distribueren. De plug-in QuickLookCSV geeft deze bestanden weer, in rijen en kolommen.
- Quicklook Video
de plug-in Quicklook Video voegt ondersteuning toe voor meer video-formaten dan Apple kant-en-klaar aanbiedt.
Bekijk voor nog meer fraaie Snelle weergave-dingen de QuickLook Plugins List, de beste gecentraliseerde gegevensbank van Snelle weergave-plugins.
Snelle weergave is gemakkelijk onder de knie te krijgen, en als je
eenmaal de gewoonte hebt om het te gebruiken wordt je veel productiever op je Mac. Laat het ons in de reacties weten als je andere Snelle weergave-trucs of -plugins hebt die je nuttig vindt!
bron <http://tidbits.com/e/16254>
|