Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Snelle weergave

Inhoud

 1. Basis
 2. Weergave vanuit een app
 3. Weergave via commando regel (gevordende)
 4. Uitbreiding met plug-ins

Snelle weergave of Quick view geeft een snelle voorvertoning van wat er in een bestand  zit, met name in de Finder en in bestandsoverdrachtprogramma's van  derden. Het werkt met veel gewone bestandstypen, zoals tekst,  afbeeldingen, geluid, video, PDF-bestanden, Microsoft Office-bestanden  en zelfs lettertypen. (Zie ook deze langere lijst van bestandstypen die  ondersteund worden  )  

We leggen uit hoe je Snelle weergave gebruikt

 • in welke apps de functie werkt, 
 • en hoe je deze gebruikt vanaf de commandoregel (handig bij het  opsporen van problemen). 
 • Daarna delen we een aantal favoriete plug-ins  voor Snelle weergave, waarmee je de functie nog slimmer gebruikt.  

De basis van Snelle weergave
Om in de Finder Snelle weergave op te roepen, selecteer je een onderdeel en kies je vervolgens "Archief > Geef  '/bestandsnaam/' snel weer" (commando-Y). 

Nog beter: klik op een bestand en druk vervolgens op de spatiebalk. In de schermafbeelding hieronder zie je hoe Snelle weergave een plaatje van een Apple Watch Edition laat zien.  

In Snelle weergave kan je klikken op de knop "Open met /App/".
Het
bestand wordt dan geopend in de standaard-app.

Je kunt ook op het Delen-symbool rechtsboven in het venster klikken, om het bestand naar een andere app of dienst te sturen, zonder dat je het eerst opent.Alshet bestand waarvan je via Snelle weergave de voorvertoning wilt zien meerdere pagina's heeft, dan zie je miniaturen aan de rechterkant, waar je doorheen kunt scrollen met je muis of trackpad.

Je kunt hiervoor ook  de knoppen Pagina-verder/Pagina-terug gebruiken (op een laptop doe je dit met Fn-Pijl-omhoog en Fn-Pijl-omlaag). Hoewel de vensters van Snelle weergave meestal een bruikbare grootte hebben, kan je deze groter of kleiner maken door één van de randen te verslepen.

Je sluit Snelle weergave af door de spatiebalk opnieuw in te drukken. Dit kan ook met  commando-Y, met Escape, of door te klikken op de sluitknop linksboven.  

Als je meerdere bestanden selecteert, kan je in het Snelle weergave-venster met de toetsen Pijl-links en Pijl-rechts scrollen door de geselecteerde bestanden. Er verschijnen dan ook Terug- en Vooruit-knoppen in de linkerbovenhoek van het venster. Naast deze knoppen zie je een miniatuur-symbool: als je daarop klikt zie je de geselecteerde bestanden als miniaturen in een raster. Klik op ééndaarvan en je zoomt daarop in.  

Je kan Snelle weergave ook gebruiken om de inhoud van een map te  bekijken. Nadat je Snelle weergave hebt gestart, gebruik je de om andere bestanden in dezelfde map te bekijken. Hoe je deze weergegeven ziet, hangt af van de ingestelde weergave-optie van het betreffende Finder-venster.
Snelle weergave in combinatie met de
pijltoetsen werkt heel prettig om een map met veel afbeeldingen in lijst-weergave te doorzoeken. Je kunt op die manier terwijl je foto's bekijkt nog steeds gebruikmaken van Finder-functies, bijvoorbeeld exemplaren verwijderen door commando-delete te toetsen.  

Een andere interessante toepassing van Snelle weergave is bestanden in  
de Prullenbak bekijken.
Je kunt die bestanden zolang ze daar zitten niet
op een andere manier openen. Dus als je een bepaald plaatje zoekt tussen een lading andere foto's die je eerder verwijderde, dan is Snelle weergave een heel snelle manier om dit te doen.
Op dezelfde manier kan
je ook in Time Machine-weergave een aantal eerdere versies bekijken voordat je besluit welke je terug wilt zetten.  

Bij bepaalde typen bestanden heb je extra functies.
Als je een
afbeelding opent die eigenlijk groter is dan het Snelle weergave-venster, druk dan de optie-toets in om de afbeelding op volledige grootte te tonen. Met de muis kan je dan navigeren over de afbeelding. Als je Snelle weergave gebruikt voor video- en audiobestanden, verschijnen er knoppen om het geluid uit te schakel en om het afspelen te starten of te pauzeren, en een tijdlijn waarmee je het bestand heen en terug kunt spoelen.  


Wil je je op een afbeelding concentreren zonder door je bureaublad  
afgeleid te worden, dan gebruik je optie-spatiebalk of commando-optie-Y  
om een Snelle weergave-scherm in volledig scherm te openen.
Je kunt deze
weergave ook openen door in een regulier Snelle weergave-venster te  klikken op de zoom-knop linksboven (rechts van de sluitknop).  

Naar boven

Snelle weergave buiten de Finder
Ook buiten Finder kan je  gebruikmaken van Snelle weergave. Bijzondere plekken waar je de functie  vindt zijn apps om bestanden te versturen, zoals Fetch, Transmit en  Cyberduck.
In die apps activeer je Snelle weergave in de meeste gevallen
op de bekende wijze, bijvoorbeeld door een bestand te selecteren en de  
spatiebalk in te drukken.  

Daarnaast zijn er nog een aantal OS X-apps, waaronder Mail en Berichten,  
waarin Snelle weergave ook werkt. In Mail kan je de functie gebruiken om  
bijlagen te zien. Je klikt dan eerst op het paperclip-symbool, dat verschijnt als je de muisaanwijzer naar het hoofd van een bericht brengt. Vervolgens activeer je Snelle weergave.
In Berichten kan je alle  
bijlages in een chat bekijken: kies "Archief > Geef snel weer". Het werkt precies als Snelle weergave bij het bekijken van meerdere bestanden in de Finder, dus je kunt ook hier met de pijltoetsen door de bestanden navigeren. Je kunt ook dubbelklikken op een bijlage, om deze vervolgens te selecteren en te openen met de spatiebalk. Ook een tik met drie vingers op je trackpad heeft hetzelfde effect. 

In Safari, Mail, en Messages kan je ook een voorvertoning van een  
webpagina oproepen met een tik met drie vingers op de trackpad (sorry  
muis-gebruikers!).
Onder de motorkap is dit eigenlijk geen Snelle
weergave, maar het concept is hetzelfde. Als dit in jouw systeem nog niet werkt, kan je "Opzoeken en datadetectie" activeren in  Systeemvoorkeuren > Trackpad (tabblad Aanwijzen en klikken).  


Naar boven


Snelle weergave vanaf de commandoregel (gevorderden)
Als je liever de  commandoregel gebruikt om te bladeren,
kan je Snelle weergave vanuit  
Terminal gebruiken met de opdracht  | qlmanage -p bestandsnaam | . Dat is handig voor een snelle blik in een bestand dat niet alleen  tekst is, en dat je dus niet kan bekijken met opdrachten als  | less |  en  | tail | .
Het is een beetje kieskeurig (het geeft een hoop debug-berichten, en  
je moet het Snelle weergave-venster sluiten of op control-C drukken om  het proces te stoppen), maar het is handig als je niet naar de Finder  wilt terugschakelen om de inhoud van een bestand te zien.  


De opdracht  | qlmanage -m |  is verder ook nog nuttig, omdat die alle geladen (actieve) Snelle weergave-plugins toont en je op de hoogte kan brengen van het bestaan van ondersteuning voor Snelle weergave in apps waarvan je nog niet wist dat ze dat deden (DEVONthink! Evernote!). Omdat plug-ins voor Snelle weergave met elkaar kunnen conflicteren (we zijn er nog niet achter wat de laadvolgorde bepaalt), kan  | qlmanage -m |  je helpen vaststellen welke app voorrang heeft. Om uit te zoeken wie de  
EPUB-ondersteuning bij Snelle weergave beheert (zie hieronder), gebruikten we  | qlmanage -m | grep epub | , wat alleen de EPUB-gerelateerde regels uit het volledige rapport filterde.  

Een andere reden om de opdracht |  | qlmanage |  te gebruiken, is om paranoïde veiligheidsoverwegingen.  
Wanneer Snelle weergave wordt aangeroepen, zorgt OS X voor een cache van  de verkleinde weergave voor toekomstig gebruik, zelfs als het bestand  dat bekeken werd op een externe schijf stond. Om te voorkomen dat een  aanvaller (met fysieke toegang, natuurlijk) speleologie kan gaan  
bedrijven via de thumbnail-cache, kan je dit opnieuw instellen met de  
opdracht  | qlmanage -r cache | . De meeste mensen hebben hier geen zorgen over, maar het is handig om  te onthouden voor geheim agenten.  

Tot slot: als je een versie van OS X hebt van voor OS X 10.11 El  
Capitan, kan je de volgende Terminal-opdracht gebruiken om het kopiëren  
van tekst uit het Snelle weergave-venster in te schakelen. Helaas heeft  
Apple besloten om deze optie in El Capitan uit te schakelen. Boe!  
 | defaults write com.apple.finder QLEnableTextSelection -bool TRUE; killall Finder |   

Naar boven

Snelle weergave uitbreiden met plug-ins
Snelle weergave ondersteunt  standaard een aantal bestandssoorten, maar lang niet allemaal. Gelukkig  creëerde Apple een plug-in-interface voor Snelle weergave, waardoor  ontwikkelaars zelfs zonder een begeleidend programma de mogelijkheden  ervan konden uitbreiden.  

We vonden een aantal handige Snelle weergave-plugins, maar voordat we  
die lijst delen, moet je weten hoe je ze moet installeren.
Alle 
zelfstandige Snelle weergave-plugins zijn .qlgenerator-bestanden die in  
/Library/QuickLook  geplaatst moeten worden (als je de plug-in beschikbaar wil hebben voor  alle gebruikers op je Mac) of in ~/Library/QuickLook (als alleen jouw gebruiker hem moet kunnen gebruiken).
Sommige Snelle  
weergave-plugins worden verspreid als pakket-bestanden, waar je op  dubbelklikt om ze in een van deze locaties te installeren. Maar de  meeste zijn kale .qlgenerator-bestanden, die met de hand naar een  bibliotheek-map verplaatst moet worden.
Om ze in je
gebruikersbibliotheek te installeren moet je, in de Finder, de  optie-toets indrukken en "Ga > Bibliotheek" kiezen. Dan open je de map  QuickLook (Maak hem aan als deze er nog niet is, en merk op dat de naam  van de map geen spatie heeft tussen de twee woorden). Sleep de  .qlgenerator-bestanden in de map.  

Na installatie van een nieuwe Snelle weergave-plugin zou OS X dit moeten  
opmerken en deze automatisch laden. Als de plug-in niet lijkt te werken,  
moet je misschien de Snelle weergave-software opnieuw starten.
Een
herstart is eenvoudig, maar je kunt in plaats daarvan ofwel uitloggen en weer inloggen, ofwel met control-optie ingedrukt op de icoon van de  
Finder in het Dock klikken en voor 'Start opnieuw' kiezen. Of typ, als  
je in de Terminal zit,  | qlmanage -r |  en daarna Return.  

Nu we dat gehad hebben, hieronder een paar van onze favoriete Snelle  
weergave-plugins:  

 •  Art View 
   één van de slechts  twee commerciële Snelle weergave-plugins op deze lijst is het  $ 49,95 kostende Art View, dat grafisch ontwerpers helpt door een voorbeeld te tonen van zowel Adobe InDesign- als  Illustrator-bestanden, aangevuld met informatie over ingesloten lettertypen en gekoppelde afbeeldingen. Er is een 15 dagen gratis probeerversie.
 • BetterZip
  met BetterZip kan je in een breed spectrum van gecomprimeerde archieven en schijf-kopieën kijken! Download gewoon de app,
   extraheer hem uit het .zip-archief, versleep hem naar je map  Programma's en start je Mac opnieuw. Als je Snelle weergave gebruikt bij gecomprimeerde archieven en schijf-kopieën, kun je daarna een voorvertoning zien van hun inhoud. 
 • HetimaClipping  
  als je tekst selecteert en naar de Finder sleept, krijg je een  tekstknipsel. Je kunt die tekst in andere apps inbrengen door hem naar de juist locatie te slepen. Tekstknipsels zijn niet bijzonder nuttig, maar een deel van de oorzaak is dat je ze zonder deze Snelle weergave-plugin niet gemakkelijk vooraf kunt bekijken. Het werkt ook met bestanden van fotoknipsels.
 • Murasaki 
   iBooks heeft wel een Snelle weergave-plugin, maar die kan alleen maar de omslag van het boek tonen, wat eigelijk nauwelijks een voorvertoning is. Voor wie de omslag van een EPUB wil kraken, is de beste mogelijkheid die wij kennen de EPUB-lezer Murasaki, die een Snelle weergave-plugin bevat die je door het hele boek laat   scrollen.
  (De Snelle weergave-plugin van de EPUB-lezer Scarlett  zou nog beter zijn: die toont de inhoudsopgave en laat je in theorie  op die manier door het boek navigeren. Jammer genoeg toont die totaal niets van de tekst van het boek. Murasaki kost $ 7,99 in de  Mac App Store, maar kan zijn prijs waard zijn voor wie veel EPUB's gebruikt of de voorkeur geeft aan een EPUB-lezer die scrolt in plaats van bladzijde voor bladzijde toont zoals iBooks.  
 • qlcolorcode
  regelmatig met broncode werkt, waardeer je wellicht dat die leesbaarder wordt als individuele elementen aangeduid worden met gekleurde tekst. De plug-in qlcolorcode doet precies dit, wat broncode-bestanden in Snelle weergave beter leesbaar maakt.
 • qlImageSize
  de eenvoudige plug-in qlImageSize toont de afmetingen en bestandsgrootte van plaatjes in de titelbalk van Snelle weergave. Hij maakt het ook mogelijk om voorvertoningen te bekijken van enkele grafiek-formaten die anderszins niet ondersteund zijn. Hij word gedistribueerd als een pakket-installer. Control-klik erop en kies Open uit het context menu om de installer te starten, en installeer de plug-in in  | /Library/QuickLook | 
 • QLMarkdown
  met deze plug-in kan Snelle weergave volledig weergegeven Markdown-bestanden tonen. (Lees "Snelle weergave activeren voor Markdown-bestanden 
 • QLStephen
  eindelijk  kun je al je favoriete Stephens in Snelle weergave bekijken! Grapje. Met de plug-in QLStephen kun je in Snelle weergave tekstbestanden zonder extensie bekijken. Bijvoorbeeld: veel gedownloade pakketten bevatten een README-bestand waarvan de bestandsnaam de extensie .txt mist, en zonder deze plug-in kan Snelle weergave ze niet tonen.
 • QuickLookCSV
  standaard toont Snelle weergave je voorvertoningen van Numbers-spreadsheets, maar geen CSV-bestanden ("comma separated values", "met komma's gescheiden waarden"), die vaak gebruikt worden om spreadsheets te distribueren. De plug-in QuickLookCSV geeft deze bestanden weer, in rijen en kolommen.  
 •   Quicklook Video  
  de  plug-in Quicklook Video voegt ondersteuning toe voor meer video-formaten dan Apple kant-en-klaar aanbiedt.

Bekijk voor nog meer fraaie Snelle weergave-dingen de QuickLook Plugins  List, de beste gecentraliseerde gegevensbank van Snelle weergave-plugins.  

Snelle weergave is gemakkelijk onder de knie te krijgen, en als je  
eenmaal de gewoonte hebt om het te gebruiken wordt je veel productiever  op je Mac. Laat het ons in de reacties weten als je andere Snelle  weergave-trucs of -plugins hebt die je nuttig vindt!  

 

bron <http://tidbits.com/e/16254>  

Quick look

Quick Look is eigenlijk bijna hetzelfde als  het programma 'Voorvertoning'
Maar je start het vanuit de Finder door een file te selecteren en te te klikken op de spatiebalk