Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Safari Yosemite (Safari 8)


Safari blijft grotendeels hetzelfde in OS X Yosemite, maar Apple heeft een aantal functies toegevoegd en maakte een paar belangrijke tweaks die de eerbiedwaardige web browser intelligenter en een beetje gemakkelijker te gebruiken.

Smart Search Bar

De Smart Search Bar, (adresbalk), is waar de meerderheid van de Safari 8 nieuwe functies en verbeteringen worden gevonden. Het opmerkelijkst is dat desktop-Safari  de mobiele Safari conventie volgt en enkel het root domein van de URL aangeeft.
Om de volledige URL te zien dien je op de adresbalk te klikken.

Een aantal wijzegingen komen te voorschijn als je begint te typen in de zoekbalk. Je krijgt hier een "dropdown" menu met favorieten en de de meest bezochte sites

Ben je reeds op het Topsites scherm dan zal er niets gebeuren, tot je begint te typen

In beide gevallen, zal zodra er een tekst wordt ingevoerd zal er een dropdown menu worden uitgevoerd  van Google suggesties en koppelingen uit je geschiedenis.
Opmerkelijk is hier ook een toevoeging van een snelkoppelingen-functie: Spotlight suggesties, zoals Wikipedia-pagina's

Tabs

De meest in het oog springende toevoeging aanbij het gebruik van tabbladen is de nieuwe Mission Control-achtige tabblad overzicht. Deze word geactiveerd via een speciale knop in de rechterbovenhoek
De nieuwe look geeft een birds-eye view van elke tab momenteel openen in dat Safari-venster, gegroepeerd op de website. 

 

Private Browsing

Private Browsing is meer uitgebreid in Safari 8,De gebruiker is nu in staat om Chrome-achtige prive vensters te openen terwijl andere vensters ook open te blijven.

Het openen van een eigen venster zorgt ervoor dat de slimme zoekbalk donkergrijs word, vergelijkbaar met het gebruikt in iOS. Een kort bericht bevestigt dat elke bezochte pagina's, zoekgeschiedenis, of Automatisch aanvullen informatie gebruikt in een eigen venster niet blijven behouden . 

Geschiedenis

Het wissen van dec geschiedenis heeft een belangrijke makeover ondergaan. Gebruikers kunnennu kiezen om hun geschiedenis te wissen voor het afgelopen uur, vandaag, gisteren en vandaag, of alles
Interessant, lijkt het erop dat Apple is ingesteld surfgeschiedenis op elk apparaat standaard synchroniseren - clearing geschiedenis op een Mac zal ook duidelijk geschiedenis op een ander apparaat op hetzelfde iCloud-account ondertekend. 

Sharing

Safari 8 brengt een enorme uitbreiding van de opties voor het delen, waarvan een groot deel kan worden aangepast met behulp van nieuwe  Extensionsfunctionaliteit OS X's.
Daarnaast is het delen nu gedaan in doorschijnend overlays - het kiezen van een optie voor delen zal het Safari-venster "zwellen" zo iets als dat een screenshot is genomen, 

Adresbalk

Een adresbalk, ook wel soms locatiebalk genoemd, wordt gebruikt om een website te bereiken met jouw favoriete browser, die uiteraard Safari is.  :lol: 

In Safari kan je er echter ook nog een zoekopdracht in typen.
Standaard is dit de zoekmachine Google.

Verkies je liever te zoeken met een andere zoekmachine zoals Bing, Yahoo en DuckDuckGo, dan is dat zo gefikst!
Safari ➨ Voorkeuren ➨ Zoek ➨ Zoekmachine.
Maak daar dan je keuze.

De adresbalk van Safari in zijn huidige vorm, onder Yosemite, verdient aan een nauwkeurig onderzoek te worden onderworpen.

Een eerste nieuw kenmerk
is de weergavemogelijkheid va het websiteadres. Je kan nu kiezen tussen een volledige weergave of een verkorte weergave.
Hieronder een weergave van beide mogelijkheden.
Die keuze kan je maken via Safari ➨ Voorkeuren ➨ Geavanceerd ➨ Slim zoekveld ➨ Toon volledig websiteadres.

Voorkeuren Geavanceerd.png

 

Kort -Volledig websiteadres.jpg
Een tweede kenmerk
bestaat er in dat je, indien aangeboden, je de Safari Reader kan gebruiken. 
Met Safari Reader kun je een webartikel op één pagina weergeven in een overzichtelijke lay-out, zonder advertenties, navigatiefuncties of andere elementen die de aandacht afleiden.

Readerweergave.png

Een derde kenmerk
is de huidige pagina aan je leeslijst toe te voegen. Je beweegt je cursor voorzichtig naar het begin van je adresbalk, en een +-Plus teken komt tevoorschijn.
Met een klikje erop zie je werkelijk de URL van de webpagina naar het icoon van je Navigatiekolom zweven.

Voeg toe aan leeslijst.png

Open je navigatiekolom, en selecteer je leeslijst.(Brilletje).
En daar staat je pagina.
Voordeel van zo’n leeslijst is wel dat je die bladzijde off-line kan lezen.
Maar dat kruisje verbergt nog een andere erg interessante mogelijkheid.
Blijf je nu de klik vasthouden, dan verschijnt je bladwijzermenu.
Hier krijg je nu de mogelijkheid om je bezochte website als bladwijzer vast te pinnen.