Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Filevault

 

FileVault2.jpg

1. Wat is en doet FileVault?

FileVault 2 is een toepassing op je Mac die er voor zorgt dat je gehele harde schijf of SSD (Solid State Drive) op je Mac beveiligd wordt, en dus niet door anderen kan bekeken of gekopieerd worden .
Al je schijfgegevens worden in OS X gecodeerd door een coderingsstandaard XTS-AES 128-codering.
Ik vermeld expliciet ”FileVault 2” omdat dit de tweede versie is die van toepassing werd met de lancering van OS X 10. 7 Lion.
De eerste versie werd gelanceerd in 2003 als onderdeel van Mac OS X 10.3 Panther, en gekend als “Legacy FileVault”.
Deze versie had echter heel wat gebreken. Zo werd enkel de thuisfolder gecodeerd, en niets meer. Maar het gebeurt wel vaker dat gebruikers heel wat bestanden zo maar ergens in het besturingssysteem laten rondslingeren. Gewild of ook niet gewild!
Deze bestanden waren dus totaal onbeschermd.
FileVault2 is een totaal vernieuwd ontwerp. In tegenstelling tot zijn voorganger, gebruikt FileVault2 een nieuw techniek,
“ Whole disk encryption” of ook “Full disk encryption” genoemd, waarbij dus alle data van uw systeemschijf wordt gecodeerd.
Wanneer je nu je Mac uitzet, dan is uw schijf volledig gecodeerd en beveiligd.
Uw Mac moet dus daadwerkelijk uitgezet worden.
Wanneer nu een geautoriseerde gebruiker de Mac opstart en inlogt met het correcte inlogwachtwoord, dan wordt de schijf onmiddellijk gedecodeerd.

2. DE hamvraag voor velen: gebruik ik nu FileVault of niet?

Daarover kan jij enkel beslissen na goed beraad.
Velen gebruiken enkel FileVault op hun MacBook. (Een iMac verlies je zomaar niet.)
Er zouden toch nog enkele minpuntjes zijn m.b.t. het gebruik van FileVault.
Het zou in sommige gevallen je Mac vertragen, (coderen en decoderen heeft sowieso een invloed op je Mac prestaties), en sommige programma’s zouden niet zo lekker meer lopen.
Er wordt melding gemaakt van probleempjes met iMovie en Photoshop, en zeker met Dreamweaver.
Het is echter steeds mogelijk om FileVault uit te schakelen, mochten de prestaties van je Mac ondermaats worden.

Als je vertrouwelijke gegevens op uw Mac bewaart, is het misschien raadzaam FileVault-schijfcodering te gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld alle financiële gegevens van uw bedrijf op uw draagbare computer bewaart en deze wordt gestolen, kan een kwaadwillende gebruiker toegang krijgen tot je vertrouwelijke gegevens en zo schade toebrengen aan je bedrijf. 
Als je nu uw Mac kwijtraakt terwijl je uitgelogd bent zijn de gegevens gecodeerd en zijn uw gegevens beschermd. 
Zoals met alles is er ook hier een maar….. Het is belangrijk dat u het beheerderswachtwoord en de herstelcode niet vergeet.
Als je schijfcodering inschakelt en later het inlogwachtwoord en je herstelcode niet meer weet, kan je NIET meer inloggen en heb je op geen enkele manier meer toegang tot uw bestanden en instellingen. En dat is dus best te vermijden!
Meer over die herstelcode lees je hie

3. Hoe activeer ik nu FileVault?

belangrijk!!.png


.     ➨ Systeemvoorkeuren ➨ Beveiliging en privacy ➨ FileVault.
.    Klik op het hangslot om het paneel te ontgrendelen en typ een beheerdersnaam en -wachtwoord in.
.    Klik op 'Schakel FileVault in'. Als op je Mac meerdere gebruikers zijn ingesteld, wordt een lijst met gebruikers weergegeven. Je kan gebruikers toestaan in te loggen nadat de computer is opgestart. Als je dat niet doet, moet een beheerder inloggen voordat de gebruiker inlogt.
.    Klik voor iedere gebruiker die mag inloggen op 'Schakel gebruiker in'. Voer het inlogwachtwoord van de gebruiker in (of laat dit door de gebruiker zelf doen).
.    Klik ten slotte op 'OK'.
.    Als de herstelcode verborgen is, klik je op het driehoekje naast 'Toon herstelcode'.
.    Kopieer de herstelcode en bewaar deze op een veilige plek. Klik vervolgens op 'Ga door'.
.    Geef aan of je de herstelcode als extra beveiliging bij Apple wilt bewaren. Als de herstelcode bij Apple wordt bewaard, kan je deze opvragen door contact op te nemen met de ondersteuningsafdeling van Apple en drie vragen te beantwoorden.
•    Als je de herstelcode wilt bewaren bij Apple, klik je op 'Bewaar de herstelcode bij Apple'.
•    Kies en beantwoord vervolgens drie vragen. De ondersteuningsafdeling van Apple stelt je deze vragen wanneer je contact met hen opneemt. De antwoorden zijn nodig om de herstelcode te ontgrendelen. Deze code is gecodeerd en kan niet worden gelezen. Zorg ervoor dat je antwoorden kiest die je gemakkelijk kunt onthouden.
•    Als je de herstelcode niet bij Apple wilt bewaren, klik je op 'Bewaar de herstelcode niet bij Apple'.
.    Klik op 'Ga door'.
.    Klik op 'Herstart'.

Wanneer de computer opnieuw is opgestart, wordt de codering gestart. Het coderen van je schijf kan enige tijd in beslag nemen, afhankelijk van de hoeveelheid gegevens op de schijf en ook de processor speelt een grote rol. 
Je kan je Mac echter gewoon blijven gebruiken terwijl de schijf wordt gecodeerd.